Νέο ηλεκτρικό Jaguar I-Pace Crossover Concept [videos]

Νέο ηλεκτρικό Jaguar I-Pace Crossover Concept [videos]

Το Jaguar I-Pace Concept αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η βρετανική εταιρεία εξηλεκτρίζει το μέλλον της και την πιο σοβαρή προσπάθεια για ένα όμορφο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η επίσημη αποκάλυψη του I-Pace Concept έγινε σε ειδική εκδήλωση της Jaguar και από τον επικεφαλής σχεδιαστή της εταιρείας Ian Callum, πριν από την έναρξη του Los Angeles Auto 2016.

Ο Callum έδωσε εξηγήσεις για τη διεθνή κίνηση της εταιρείας να προχωρήσει στην κατασκευή ενός σπορτίφ μικρού SUV με σχεδιαστική τεχνοτροπία «cab forward», προκειμένου να επωφεληθεί τα μέγιστα στη χωροταξία της καμπίνας, τοποθετώντας παράλληλα τις μπαταρίες κάτω από το πάτωμα της I-Pace. Μπορεί το σχέδιο να σας φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά είναι τόσο όμορφο όσο μια Jaguar οφείλει να είναι.

Κι ενώ οι άνθρωποι της εταιρείας ορκίζονται πως πρόκειται για ένα καθαρόαιμο SUV, το I-Pace ερμηνεύει την κατηγορία με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν αυτοκίνητα, όπως τα Infiniti QX30 και Mercedes-Benz GLA, όν ένα μοντέλο που μοιάζει περισσότερο με χάτσμπακ. Από την άλλη, το έντονα κεκλιμένο πίσω τζάμι και η κοντόχοντρη μύτη από κάποιες γωνίες κάνουν το I-Pace να δείχνει σαν μπερλίνα. Αλλά στο σύνολό του, αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα γοητευτικό αυτοκίνητο που φανταζόμαστε πως θα παραμείνει τέτοιο και στην έκδοση παραγωγής. Άλλωστε, η βρετανική εταιρεία μας έχει κακομάθει, βγάζοντας από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα της πιάτσας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar F-Pace 3.0 TDV6 S

Το κέρδος όμως από όλα αυτά τα σχεδιαστικά τερτίπια είναι σαφώς μπόλικος χώρος στην καμπίνα, πολύ περισσότερος απ’ ό,τι το εξωτερικό ίχνος του αυτοκινήτου μας αφήνει να υποθέσουμε. Επιπλέον, μια πανοραμική γυάλινη οροφή δίνει την ευάερη και ευήλια αίσθηση που έρχεται να ενισχύσει τις ούτως ή άλλως δυνατή χωροταξία του εσωτερικού. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι τα νούμερα που δίνει η Jaguar για το χώρο στα πόδια των πίσω επιβατών υπερτερούν έναντι των μοντέλων της μεσαίας κατηγορίας των SUV, ενώ το πορτμπαγκάζ είναι αναπάντεχα μακρύ και βαθύ. Με δύο λόγια, το Jaguar I-Pace υποστηρίζει ένα πολύ πρακτικό πακέτο.

Την κίνηση του αυτοκινήτου έχουν αναλάβει ηλεκτρομοτέρ στον εμπρός και στον πίσω άξονα. Οι δύο τους αποδίδουν συνδυασμένη ισχύ 400 ίππων και συνδυασμένη ροπή 71,4 kgm, η οποία περνά μόνιμα και στους τέσσερις τροχούς. Την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναλάβει μια μπαταρία 90kWh και ταχυφορτιστής, πακέτο που κατά τον κατασκευαστή εξασφαλίζει αυτονομία 500 km.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar 2.0d AWD Auto R-Sport

Κατά το παράδειγμα της Tesla -δεν είναι τυχαίο ότι επελέγησαν οι ΗΠΑ για το λανσάρισμα του πρωτοτύπου- το βιβλίο παραγγελιών άνοιξε ήδη στο website της εταιρείας, ωστόσο δεν ζητούν προκαταβολή $1.000 για ένα αυτοκίνητο που το μοντέλο παραγωγής του βρίσκεται δύο χρόνια μακριά. Και αυτό το μοντέλο θα είναι προφανώς και το πρώτο της βρετανικής εταιρείας που μεγάλος όγκος των πωλήσεών του θα διεκπεραιωθεί διαδικτυακά.

Οι άνθρωποι της Jaguar ανέφεραν στην παρουσίαση του I-Pace Crossover Concept ότι το μοντέλο παραγωγής θα παρουσιαστεί μέσα στο 2017, ενώ οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο 6μηνο του 2018. Το I-Pace θα μπορούσε να εξελιχτεί αντίστοιχα best-selling με την θερμική F-Pace, αλλά το ζητούμενο δεν είναι εκεί, καθώς το αυτοκίνητο είναι πολλά παραπάνω από ένα μικρό SUV της Jaguar. Στιλχωροταξία καμπίνας και, κυρίως, η αποστολή του αποτελούν την υποθήκη της JLR σε ένα διαρκώς και πιο εξηλεκτρισμένο κόσμο. Σε ένα κόσμο που τη διαφορά όμως, όπως την κάνουν και τώρα τα κλασικά αυτοκίνητα, θα την κάνουν τα όμορφαγοητευτικά και πολυτελή EV.

[Πηγή Jaguar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube