Ευρώπη: To Tesla Model S χτυπά σε πωλήσεις τις γερμανικές ναυαρχίδες

Ευρώπη: To Tesla Model S χτυπά σε πωλήσεις τις γερμανικές ναυαρχίδες

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν τις γερμανικές premium μπερλίνες, όπως η Mercedes-Benz S-Class και η BMW 7 Series.

Οι premium γερμανικές φίρμες υπόκεινται σε πιέσεις για να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς το Model S της Tesla ξεπέρασε για πρώτη φορά σε πωλήσεις τα πολυτελή κορυφαία μοντέλα της Mercedes-Benz, της BMW και της Audi στην Ευρώπη.

Αυτή η επίδοση φυσικά δεν πρέπει να μας ξενίζει, καθώς τo Model S ξεπέρασε σε πωλήσεις τους Γερμανούς αντιπάλους του στην κορυφαία κατηγορία στις πολυτελείς μπερλίνες τα περασμένα χρόνια στις ΗΠΑ. Οπότε αυτό ήταν πολύ πιθανό να συμβεί και στην Ευρώπη.

«Αυτό αποτελεί συναγερμός για τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes-Benz. Καθώς λέει ότι μια μικρότερη αλλά πιο έξυπνη φίρμα, όπως η Tesla, μπορεί να τους χτυπήσει μια μέσα στο ίδιο τους το σπίτι», δήλωσε ο Felipe Munoz, αναλυτής της JATO Dynamics. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να δρομολογήσουν την ηλεκτροκίνηση ταχύτερα, επειδή οι πελάτες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τέτοια αυτοκίνητα και, όπως φαίνεται, η παραδοσιακή βιομηχανία «δεν μπορεί να ανταποκριθεί εγκαίρως», δήλωσε ο Munoz.

Μετά από χρόνια απόρριψης της Tesla, οι ευρωπαϊκές φίρμες πολυτελείας ετοιμάζονται τώρα να λανσάρουν αμιγώς ηλεκτρικούς ανταγωνιστές στην ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα της αμερικανικής εταιρείας. Η Jaguar θα παρουσιάσει το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της, την I-Pace την 1η Μαρτίου, πριν από το ντεμπούτο του αυτοκινήτου στο κοινό, στο Salon de lAutomobile, στη Γενεύη στις 6 Μαρτίου. Η Audi θα παρουσιάσει τον πρώτο της μαζικό EV, το e-tron quattro στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο. Και τα δύο μοντέλα θα έρθουν να πλασαριστούν στην αγορά απέναντι στο Tesla Model X στην ανερχόμενη αγορά crossover, αφήνοντας την αντιπαράθεση με την μπερλίνα Model S σε δεύτερο χρόνο.

Αργότερα εφέτος, η Porsche αναμένεται να αποκαλύψει την Mission E, μια μπερλίνα επιδόσεων αντίπαλο του Model S, με προβλεπόμενο εμπορικό λανσάρισμα από τον επόμενο χρόνο. Στο Σαλόνι της Γενεύης του επόμενου μήνα, η Volkswagen θα παρουσιάσει το πρωτότυπο Vizzion. Το νέο EV αποτελεί το πρόκριμα μιας μπερλίνας-ναυαρχίδας στην γκάμα της ηλεκτρικής υπό-φίρμας I.D. που θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστής του Model S.

Οι πωλήσεις του Model S στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο 30%, στα 16.132 αυτοκίνητα πέρυσι, σύμφωνα με την JATO. Οι πωλήσεις της Mercedes-Βenz S-Class αυξήθηκαν κατά 3% σε 13.359 αυτοκίνητα, ενώ η BMW 7 Series πούλησε 11.735 κομμάτια, σημειώνοντας αύξηση 13%.

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις του Model S αυξήθηκαν κατά 9% στα 28.800 αυτοκίνητα πέρυσι, ξεπερνώντας τους πιο κοντινούς ανταγωνιστές του, την Cadillac XTS, ο όγκος του οποίου έπεσε 27% στα 16.275 κομμάτια και την S-Class, οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν κατά 16% στα 15.888 αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Automotive News Data Center.

Η Tesla ανταγωνίζεται έντονα την ευρωπαϊκή αγορά SUV με το Model X. Οι πωλήσεις του στη Γηραιά Ήπειρο πέρυσι ήταν 12.000, περίπου το ίδιο με την Porsche Cayenne και σχεδόν 2.000 περισσότερες από την BMW X6, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO.

Η Tesla αναβαθμίζει σιγά σιγά την παραγωγική δυνατότητά της όσον αφορά το Model 3, μια μικρότερη ηλεκτρική μπερλίνα που θα ανταγωνιστεί τις μεσαίες και μεγάλες premium μπερλίνες. Το αυτοκίνητο έχει ήδη ξεκινήσει να πωλείται στις ΗΠΑ, αλλά δεν καταγράφηκαν πωλήσεις από την JATO στην Ευρώπη το 2017, καθώς τα προβλήματα παραγωγής δεν έφταναν για να καλύψουν στοιχειωδώς τη ζήτηση ούτε στην Αμερική.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube