Η Jaguar I-Pace θα μπορεί να φορτιστεί σε λιγότερο από 45 λεπτά

Η Jaguar I-Pace θα μπορεί να φορτιστεί σε λιγότερο από 45 λεπτά

Η Jaguar σπεύδει να βγάλει το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο στην αγορά πριν το Audi E-Tron. Αναμένεται στο Σαλόνι της Γενεύης.

Η Jaguar ανακοίνωσε ότι το πρώτο της EV, η I-Pace, θα μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε 40 περίπου λεπτά από έναν ταχυφορτιστή των 100 kW.

Αυτή η τελευταία είδηση για το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Jaguar κατά την παρουσίαση του πρωτοτύπου I-Pace concept. Η βρετανική εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει το μοντέλο παραγωγής στην Έκθεση της Γενεύης, το Μάρτιο.

Η Jaguar αποκάλυψε επίσης ότι το EV της έκανε δοκιμές στη Σουηδία, σε θερμοκρασίες έως και –40 βαθμών Κελσίου ώστε να αξιολογηθεί η απόδοση της μπαταρίας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θεωρητικά μειώνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μέγιστη αυτονομία της I-Pace με πλήρως φορτισμένη μπαταρία είναι περίπου 500 km, όπως μετρήθηκε στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών NEDC.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι σε ένα σταθμό φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) των 50 kW, όπως είναι ο πιο συνήθης τύπος στην Ευρώπη, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί στο 80% σε 90 λεπτά και στο 100% σε λίγο παραπάνω από 2 ώρες.

Η Jaguar έχει προνοήσει ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να μπορεί να δεχτεί στο μέλλον φόρτιση υψηλότερης ισχύος από 50 kW, όταν οι τέτοιου είδους ταχυφορτιστές διαδοθούν. Η πρίζα φόρτισης βρίσκεται στο εμπρός φτερό του αυτοκινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Jaguar I-Pace, η ηλεκτρική τεχνολογία της [video]

ΟΙ μηχανικοί εξέλιξης της Jaguar Land Rover δουλεύουν υπερωρία για την τελειοποίηση της I-Pace, χρησιμοποιώντας πολλά αυτοκίνητα δοκιμών σε διαφορετικές τοποθεσίες της Ευρώπης, ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία διάθεσης του μοντέλου στην αγορά.

Η I-Pace έχει στόχο να προλάβει το Audi E-Tron και να φτάσει πριν από αυτό στις εκθέσεις ώστε να πάρει τον τίτλο του πρώτου ηλεκτρικού SUV από premium μάρκα. Αν και το Tesla Model X, που ήδη πωλείται εδώ και καιρό, είναι θεωρητικά το πρώτο ηλεκτρικό SUV, πηγές λένε ότι η Jaguar και η Audi θα προσφέρουν πιο παραδοσιακά σε χαρακτήρα SUV, που θα ανήκουν σε λίγο διαφορετική κατηγορία.

Το Audi E-Tron είναι πιθανό να παρουσιαστεί και αυτό στη Γενεύη, στις 6 ή 7 Μαρτίου, οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα θα παιχτούν στην τελική ευθεία.

Οι τελευταίες κατασκοπευτικές φωτογραφίες της I-Pace τραβήχτηκαν στη Γερμανία, αλλά πρωτότυπα εξέλιξης δοκιμάζονται επίσης στη Βρετανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει ότι τα συνολικά χιλιόμετρα εξέλιξης ανεβαίνουν με γρήγορο ρυθμό.

Παρότι τα πρωτότυπα αυτά είναι ακόμη καμουφλαρισμένα, το γεγονός ότι οι δοκιμαστές δεν νοιάζονται να τα αφήνουν σε δημόσια θέα, με τα σήματα της μάρκας πάνω στο καμουφλάζ –σε πράσινα σχέδια που μιμούνται τα χρώματα των μονοθεσίων Jaguar Formula E– δείχνει καθαρά ότι το ηλεκτρικό μοντέλο είναι στα τελευταία στάδια της εξέλιξής του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οδηγούμε την Jaguar I-Pace concept στο Λονδίνο

Η τιμή του μοντέλου παραγωγής αναμένεται να είναι 10-15% υψηλότερη από εκείνη μιας F-Pace αντίστοιχου επιπέδου εξοπλισμού. Η Jaguar δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, όμως το EV της αναμένεται να κοστίζει περίπου 60.000 στερλίνες (€68.000) – στη Βρετανία, φυσικά…

Η I-Pace θεωρείται από τους γνώστες ως η πιο ριζοσπαστική Jaguar στην ιστορία της εταιρείας.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube