Συμφωνία Stellantis-UAW και τέλος η απεργία

Συμφωνία Stellantis-UAW και τέλος η απεργία

Μετά από έξι εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων, ο Όμιλος Stellantis και το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) ήρθαν σε συμφωνία για τη λήξη της απεργίας.

Κι ενώ το UAW έχει έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με τον Όμιλο Stellantis και την Ford για την λήξη της απεργίας μένει να δούμε τι θα συμβεί με την GM, με την οποία δεν υπάρχει προς ώρας σημείο σύγκλησης

Το σίριαλ της απεργίας των εργαζομένων του UAW φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του μετά τη συμφωνία του συνδικάτου των εργαζομένων με τον Όμιλο Stellantis.

Για συμβεί αυτό, ο Όμιλος Stellantis αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση μισθών της τάξης του 25% σε βάθος τετραετίας. Παράλληλα, θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Belvidere του Ιλινόις, το οποίο έκλεισε νωρίτερα φέτος. Το εν λόγω εργοστάσιο όχι μόνο θα ανοίξει και πάλι, αλλά δίπλα του θα κατασκευαστεί ένα ολοκαίνουριο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών. Έτσι, οι 1.200 εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους θα επανέλθουν κανονικά, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 1.100 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, μιας και στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η δέσμευση ότι το εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στο Trenton του Μίσιγκαν θα παραμείνει κανονικά σε λειτουργία.

Κι ενώ το UAW έχει έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με τον Όμιλο Stellantis και την Ford για την λήξη της απεργίας μένει να δούμε τι θα συμβεί με την GM, με την οποία δεν υπάρχει προς ώρας σημείο σύγκλησης

UAW strike ends

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O Elon Musk απαντά στο συνδικάτο UAW

Η συμφωνία δεν είναι 100% επικυρωμένη, καθώς ακόμα δεν έχει πάρει την έγκριση όλων των εμπλεκομένων του συνδικάτου. Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, με τους εργαζομένους του Ομίλου Stellantis να επιστρέφουν στα πόστα τους. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως μόλις την περασμένη Πέμπτη, το συνδικάτο πέτυχε μία παρόμοια συμφωνία και με την Ford.

Ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fain δήλωσε πως «για άλλη μία φορά πετύχαμε αυτό που πριν από έξι εβδομάδες φαινόταν ακατόρθωτο». Μίλησε επίσης και για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, λέγοντας πως ο μισθός τους θα αυξηθεί κατά 165%.

Συνολικά, η Stellantis δέσμευσε 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις σε δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ προηγουμένως σχεδίαζε να περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας, δήλωσαν οι επικεφαλής του συνδικάτου.

Από την πλευρά του Ομίλου, σε δηλώσεις προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Βορείου Αμερικής, Mark Stewart: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες που εργάστηκαν ακούραστα επί πολλές εβδομάδες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους 43.000 υπαλλήλους μας πίσω στην εργασία τους και να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας».

Stellantis

Μένει τώρα να δούμε τι θα συμβεί με την GM, με την οποία παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία, με τον Fain να εκφράζει την απογοήτευσή του «για την αναίτια και ακατανόητη άρνηση της GM να καταλήξει σε μία δίκαιη συμφωνία».

Η απάντηση της GM ήρθε μέσω ανακοίνωσης: «Η GM δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό. Είμαστε απογοητευμένοι από την ενέργεια της UAW υπό το πρίσμα της προόδου που έχουμε σημειώσει. Συνεχίσαμε να διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη με την UAW και στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται πως για κάθε εβδομάδα της απεργίας χάνει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube