Renault: Μειώνει έως 20% τους μηχανικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια
Η Renault προχωρά σε μία από τις σημαντικότερες εσωτερικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων ετών, αλλάζοντας τη δομή του engineering σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η νέα στρατηγική της Renault προβλέπει μείωση 15% έως 20% στο τεχνικό προσωπικό μέσα στην επόμενη διετία. Kάτι που μεταφράζεται σε 1.600 έως 2.400 θέσεις λιγότερες από τους περίπου 12.000 μηχανικούς που απασχολεί σήμερα ο όμιλος διεθνώς.
Η εταιρεία συνδέει την απόφαση με την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτερη λήψη αποφάσεων, σε μια περίοδο όπου ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία αναζητά νέα ισορροπία ανάμεσα σε κόστος, τεχνολογία και ταχύτητα εξέλιξης προϊόντων.
Η μείωση προσωπικού, λέει η Renault, θα προκύψει κυρίως μέσω συνταξιοδοτήσεων και εσωτερικών μετακινήσεων και όχι μέσω άμεσων απολύσεων
Η κίνηση αποτελεί μέρος του νέου στρατηγικού πλάνου FutuReady, που παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής της Renault, François Provost.
Σύμφωνα με το νέο οργανωτικό μοντέλο, η Renault χωρίζει τις δραστηριότητες engineering σε τρεις διακριτές γεωγραφικές και λειτουργικές ενότητες.
- Το πρώτο σκέλος, με την ονομασία «global car makers», θα λειτουργεί σε Γαλλία, Ινδία και Ρουμανία και θα έχει την πλήρη ευθύνη εξέλιξης νέων μοντέλων.
- Το δεύτερο, «adaptative car makers», με βάση τη Νότια Κορέα, θα αναλαμβάνει την προσαρμογή νέων αυτοκινήτων πάνω σε υπάρχουσες πλατφόρμες.
- Το τρίτο, τα «delivery centers», θα βρίσκονται σε Ισπανία, Μαρόκο, Τουρκία και Βραζιλία, με στόχο τη σύνδεση engineering και παραγωγής πιο κοντά στις μονάδες κατασκευής.
Η Renault υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας παραμένουν στη Γαλλία, κυρίως στο Technocentre της Guyancourt, ενώ η μείωση προσωπικού θα προκύψει κυρίως μέσω συνταξιοδοτήσεων και εσωτερικών μετακινήσεων και όχι μέσω άμεσων απολύσεων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Φθηνότερα, ταχύτερα: η Renault υιοθετεί τις κινεζικές συνταγές για τα επόμενα μοντέλα της
Οι ασχολούμενοι με το θέμα θα διαγνώσουν μια στροφή που θυμίζει τις τελευταίες κινήσεις του Ομίλου Stellantis. Ύστερα από την περίοδο Renaulution υπό τον Luca de Meo, από την οποία προέκυψαν νέα ηλεκτρικά μοντέλα όπως το Renault Scénic E-Tech και το Renault 5 E-Tech, η Renault δείχνει τώρα να περνά σε φάση αυστηρότερου εξορθολογισμού.
Η επιλογή αυτή θυμίζει όσα εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον Όμιλο Stellantis επί Carlos Tavares, όταν η πίεση για περιορισμό κόστους άγγιξε έντονα και το τεχνικό δυναμικό.
Σήμερα πάντως η εικόνα στον ιταλό-γαλλό-αμερικανικό όμιλο παραμένει σύνθετη. Ο Antonio Filosa έχει ήδη θέσει στόχο για 2.000 νέες προσλήψεις μηχανικών μέσα στην επόμενη τετραετία, αν και στην πράξη οι ανακατατάξεις συνεχίζονται, με την Opel να έχει ήδη ανακοινώσει κατάργηση 650 θέσεων στη Γερμανία.



