Πρόστιμο 1,4 εκατομμύρια ευρώ για όριο ταχύτητας [video]

Πρόστιμο 1,4 εκατομμύρια ευρώ για όριο ταχύτητας [video]

Ο οδηγός συνελήφθη να τρέχει 56 km/h πάνω από το όριο ταχύτητας, αλλά ευτυχώς η κλήση των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ είναι πλασματική.

όριο ταχύτητας

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε υψηλά πρόστιμα που σχετίζονται με το όριο ταχύτητας σε χώρες όπως η Φινλανδία, τίποτα όμως δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για την κλήση των 1.480.038,52 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η παράβαση σημειώθηκε στη Γεωργία των ΗΠΑ στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο οδηγός συνελήφθη να κινείται με 145 km/h (90 mph) ενώ το όριο ήταν 89 km/h (55 mph). Θεωρούσε λογικό ότι θα λάμβανε το μέγιστο πρόστιμο που βεβαιώνουν οι αμερικανικές αρχές αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί τέτοιο νούμερο.

Είπε να το πατήσει λίγο παραπάνω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι ο αριθμός που θα αναγραφόταν στην κλήση θα ήταν επταψήφιος.

«Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος», δήλωσε ο «άτυχος» παραβάτης. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία έχει λίγο παραπάνω ζουμί από κάποια νούμερα που απλώς πατήθηκαν λάθος. Οι αρχές της πόλης της Σαβάνα επιβεβαίωσαν ότι το νούμερο στην κλήση είναι σωστό, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό πρόστιμο.

όριο ταχύτητας

«Δεν είναι λάθος, αλλά μια ιδιορρυθμία του τρόπου λειτουργίας του συστήματος», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών. «Οι παραβάτες που έχουν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 56 km/h (35 mph) καλούνται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Στα 30 km/h το όριο ταχύτητας στο Παρίσι

«Το σύστημα ορίζει αυτόματα ως πρόστιμο τα $999.999,99 ως το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιβληθεί, συν κάποια ακόμα έξοδα. Αυτό όμως δεν είναι το ποσό που καλείται να πληρώσει ο παραβάτης, αφού έτσι κι αλλιώς θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης κι εκεί θα του επιβληθεί η πραγματική ποινή».

Για να το κάνουμε λιανά, το σύστημα βάζει εξαρχής το μεγαλύτερο δυνατό ποσό που χωράει ψηφιακά, έξι ακέραιοι αριθμοί και δύο δεκαδικοί, οριακά κάτω από εκατομμύριο.

όριο ταχύτητας

Το σκεπτικό είναι ότι ο παραλήπτης της κλήσης θα προσφύγει έτσι κι αλλιώς στο δικαστήριο, όπου το πραγματικό πρόστιμο θα καθοριστεί από τον δικαστή. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα $1.000 συν κάποιες κρατικές δαπάνες.

Το σύστημα έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 κι οι αρχές λένε ότι το ποσό του προστίμου δεν έχει σκοπό να τρομάξει τους παράνομους. Ούτε να τους αναγκάσει να παρευρεθούν στο δικαστήριο ώστε να ζητήσουν μείωση της χρηματικής ποινής. Απλώς πρόκειται για δυσλειτουργία του συστήματος για όσους ορίζεται δικάσιμος και δήλωσε ότι η πολή εργάζεται για την προσαρμογή του λογισμικού ώστε να αποφευχθεί παρόμοια σύγχυση στο μέλλον.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube