
Lancia και ηλεκτρική αναγέννηση: Quo vadit;
Η Lancia δοκιμάζει την τύχη της με την ηλεκτρική Ypsilon, επενδύει στη σπορ κληρονομιά HF και στοχεύει στο premium κοινό -αλλά οι πωλήσεις στην Ιταλία δείχνουν ότι η αναγέννηση κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.


Η αυτοπεποίθηση είναι συχνά ένα πλεονέκτημα. Πέρυσι, ο Luca Napolitano, επικεφαλής της Lancia, εξέπεμπε σιγουριά για το μέλλον της φίρμας και για την επιτυχία του μοναδικού μοντέλου της.
Ο Carlos Tavares τον τοποθέτησε στο τιμόνι της μάρκας το 2021, με αποστολή να καθοδηγήσει την επιστροφή μιας εταιρείας με ιστορία 115 ετών.
Τους τελευταίους μήνες, η Lancia λάνσαρε τη νέα Ypsilon και άνοιξε ξανά σημεία πώλησης στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία, βγαίνοντας έτσι από τα στενό όριο της ιταλικής αγοράς. «Η προηγούμενη Ypsilon πουλούσε 40 με 45 χιλιάδες μονάδες τον χρόνο, παρά τον πιο σύγχρονο ανταγωνισμό», επεσήμανε ο Napolitano σε πρόσφατη συνέντευξη. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτά τα μεγέθη».
Στον Luca Napolitano ανατέθηκε η δυσεπίλυτη εξίσωση της αναβίωσης της Lancia
Τα πρώτα στοιχεία ταξινομήσεων όμως, προκαλούν ανησυχία. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, οι πωλήσεις κατέρρευσαν πάνω από 70%, παρότι η Lancia επανήλθε σε ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
Ας δούμε τις αξινομήσεις Lancia/Chrysler* στην Ευρώπη
- Ιανουάριος-Μάιος 2024 20.662 αυτοκίνητα
- Ιανουάριος-Μάιος 2025 5.620 αυτοκίνητα (-72,8%)
Πηγή ACEA - *οι πωλήσεις της Chrysler είναι μηδενικές ή αμελητέες
«Όταν ξεκινήσαμε το σχέδιο, γνωρίζαμε καλά τις δυσκολίες», εξηγεί σήμερα ο Charles Fuster, διευθυντής μάρκετινγκ της Lancia. «Έπρεπε να ξαναχτίσουμε σχεδόν τα πάντα: Την εικόνα, την αναγνωρισιμότητα της μάρκας. Εκτός Ιταλίας, το πλάνο εξελίσσεται όπως το περιμέναμε».

Παρά τα λεγόμενα ωστόσο, το πρώτο μεγάλο εμπόδιο είναι η ίδια η Ιταλία. Στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, η Lancia πούλησε στην εγχώρια αγορά περίπου 4.000 αυτοκίνητα, δηλαδή σχεδόν το 80% των συνολικών της πωλήσεων στην Ευρώπη. Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, οι ταξινομήσεις στη βασική της αγορά μειώθηκαν στο ένα τέταρτο.
Ας δούμε τις ταξινομήσεις Lancia στην Ιταλία
- Ιανουάριος-Απρίλιος 2024 16.715 αυτοκίνητα
- Ιανουάριος-Απρίλιος 2025 4.010 αυτοκίνητα (-76%)
Πηγή Quattroruote
Η αλλαγή στρατηγικής ήταν απότομη. Η προηγούμενη Ypsilon είχε μήκος 3,84 m, η νέα φτάνει στα 4,08 m και στοχεύει πλέον στη «premium» πλευρά της αγοράς, με ακριβότερες και καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις.
Η παλιά Ypsilon πρόβαλλε την κομψή σχεδίαση συνδυασμένη με προσιτή τιμή -από €17 χιλιάδες- βασισμένη σε μια πλατφόρμα που είχε αποσβεστεί πλήρως από το 2011. Αντίθετα, η νέα ξεκινά ανάλογα με την αγορά περί τις 25.200 ευρώ με το ήπιο υβριδικό μοτέρ 1.2 με τα 100 άλογα, με την ηλεκτρική έκδοση (136 ίπποι με μπαταρία 51 kWh) να κοστολογείται περί τα 35 χιλιάρικα. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο γενιές είναι μεγάλο. Σε μια ιταλική αγορά με γερασμένο στόλο, περιορισμένη αγοραστική δύναμη και μικρή διείσδυση ηλεκτρικών (μόλις 5,2% των νέων ταξινομήσεων), η νέα Ypsilon έχει πολύ δύσκολο έργο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Lancia, 1906 - ? Η άνοδος, η πτώση και η ηλεκτροπληξία
Θα μπορούσε όμως να είναι και χειρότερα. Το αρχικό πλάνο της Lancia, το 2021, προέβλεπε μια Ypsilon σε μορφή B-SUV, μεγαλύτερη και ακριβότερη. «Το να κρατήσουμε την υπάρχουσα πελατεία είναι ήδη πρόκληση», παραδεχόταν πέρυσι ο Napolitano, «με μήκος 4,25 m, θα ήταν αδύνατο». Μια τέτοια επιλογή θα έφερνε τη Lancia επικίνδυνα κοντά στην Alfa Romeo Junior, άλλη «ξαδέλφη» του Ομίλου Stellantis.
«Είχαμε το θάρρος να σταματήσουμε την παραγωγή της παλιάς Ypsilon», έλεγε τότε ο διευθυντής της μάρκας. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση: Μπορούσαμε να διατηρήσουμε περιθώρια κέρδους και μερίδιο αγοράς πιο εύκολα… Αλλά η συνέχιση με εκείνο το μοντέλο θα ήταν και μια καλή δικαιολογία για να μην κάνουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει: Να γίνουμε premium».
Αντάμα με την πρόκληση των πωλήσεων, πηγαίνει και το δίκτυο της φίρμας. Καθώς η αναγέννηση της Lancia συνοδεύεται και από μια εκ βάθρων αναδιοργάνωσή του. Ο αριθμός των σημείων πώλησης μειώθηκε κατά περίπου 25% στις τέσσερις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία (πέντε με την Ιταλία), αλλά πλέον τα showroom δεν μοιράζονται άμεσα με τη FIAT.
Ωστόσο, οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι χρειάζονται όγκο για να σταθούν. «Αυτή η στροφή προς το premium είναι κάτι που μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα», τονίζει ο Charles Fuster. «Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του πελάτη για την ποιότητα εξυπηρέτησης, την εμπειρία στο showroom, τη στάση του συμβούλου που είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη Lancia… Τα αλλάξαμε όλα. Την εταιρική ταυτότητα, τα κανάλια επικοινωνίας, τα αναθεωρήσαμε πλήρως».
Παρά ταύτα, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: Τον Απρίλιο πουλήθηκαν στην Ιταλία τρεις φορές περισσότερα Peugeot 208 από Ypsilon. Ένας ξεκάθαρος πονοκέφαλος για τη τορινέζικη διοίκηση.
Υπάρχουν όμως αχτίδες αισιοδοξίας... Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα δεν είναι τόσο ζοφερή. Στο διάστημα Ιανουαρίου–Μαΐου, η Lancia (5.627 μονάδες) ξεπέρασε τη smart (4.592) και την Alpine (3.659). Ένα στοιχείο που αξίζει να υπογραμμιστεί.
Ακόμη και στην Ιταλία, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις επιτυχίας με τη νέα στρατηγική. Πέρυσι, η Lancia ανέφερε συχνά ως στόχo την Audi και τη MINI. «Στην Ιταλία πουλάμε περισσότερες Ypsilon απ' ό,τι η Audi, A1 και η ΜΙΝΙ, MINI Cooper», επισημαίνει ο Fuster. Τον Απρίλιο, η Lancia βρέθηκε στην όγδοη θέση της κατηγορίας των μικρών, με 1.084 ταξινομήσεις -εμπρός από τις παραπάνω premium προτάσεις και σε αντίστοιχο επίπεδο με «μαζικές» επιλογές όπως τα Volkswagen Polo, Škoda Fabia και Suzuki Swift. Όμως η απόσταση από τα κορυφαία εμπορικά Peugeot 208 (3.620), Toyota Yaris (3.179) και Opel Corsa (2.491) παραμένει μεγάλη.
Προφανώς και το βλέμμα της Lancia βρίσκεται στις ανταγωνιστικές φίρμες. Τι δείχνουν οι πρώτες εντυπώσεις από τις αντιπροσωπείες; «Απέναντί μας έχουμε κυρίως το Toyota Yaris, αλλά βλέπουμε και πελάτες της Volkswagen ή της Audi», αναφέρει ο Fuster. «Το ότι συγκρινόμαστε με την Toyota είναι πολύ ενθαρρυντικό. Το Yaris είναι εξαιρετικό μοντέλο και πουλάει μαζικά. Ο πελάτης της Toyota είναι ιδιαίτερα πιστός -και μόνο που μπαίνει στα δικά μας σημεία πώλησης, αυτό είναι ήδη ένα πολύ δυνατό σημάδι. Καταφέραμε να μπούμε στη λίστα επιλογών του».
Παραδοσιακά, το κοινό της Lancia ήταν κατά πλειονότητα γυναικείο (65% των πωλήσεων). Πλέον οι ταξινομήσεις πλησιάζουν στην ισορροπία φύλων, ενώ τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος πελάτης είναι γύρω στα 50.
Ας κάνουμε στο σημείο αυτό ένα φλάσμπακ στα επεισόδια της φίρμας την τελευταία δεκαετία
- 2014 Ο Sergio Marchionne, επικεφαλής της FIAT-Chrysler, ανακοινώνει το τέλος της εμπορικής δραστηριότητας της Lancia εκτός Ιταλίας και την απουσία αντικαταστάτη για τη δεύτερη γενιά Ypsilon.
- 2016 Η Lancia εξαφανίζεται από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και μέχρι το 2017 από όλην τη Γηραιά Ήπειρο -πλην Ιταλίας.
- 2019 Δημιουργείται ο Όμιλος Stellantis, από τη συγχώνευση FIAT-Chrysler και Groupe PSA Peugeot-Citroën.
- 2021 Ο Carlos Tavares αναθέτει στον Luca Napolitano την αναβίωση της Lancia.
- 2023 Αποκαλύπτεται το πρωτότυπο Pu+Ra HPE στην «εβδομάδα ντιζάιν» του Μιλάνου.
- 2024 Λανσάρεται η τέταρτη γενιά Ypsilon και σηματοδοτείται η επιστροφή της μάρκας σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία.
- 2025 Ξεκινά η εμπορική διάθεση των Ypsilon HF και HF Line.
Lancia όμως σήμαινε και σπορ ταμπεραμέντο, οπότε το διευθυντήριο του Ομίλου Stellantiς αποφάσισε πως η αναβίωση της φίρμας έπρεπε απαραιτήτως να περιλάβει και το διακριτικό «HF»
Κατά την παρουσίαση της νέας Ypsilon HF λοιπόν, τα στελέχη της Lancia στάθηκαν περισσότερο στο ότι η φίρμα τηρεί τις υποσχέσεις που είχε δώσει τα τελευταία χρόνια στο πλάνο των προϊόντων της. Ναι, η Ypsilon λανσαρίστηκε το 2024. Ναι, το σπορ σήμα HF αναβιώνει εφέτος. «Γιατί η Mercedes-Benz να έχει «AMG», η Audi το «S», η BMW το «M» κι εμείς τίποτα;», ρωτούσε ρητορικά ο επικεφαλής της Lancia πέρυσι. «Προφανώς δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο, αλλά οι λόγοι είναι οι ίδιοι: Nα προσελκύσουμε πιο νεανικό κοινό, με υψηλότερα εισοδήματα, να φέρουμε κόσμο στη Lancia. Το "HF" υπάρχει και μας επιτρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη».
Και αυτό είναι λογικό. Η Lancia έχει στις πλάτες της δέκα παγκόσμιους τίτλους στο WRC, κερδισμένους μεταξύ 1972 και 1992. Οι κανονισμοί της FIA έδωσαν ζωή σε θρυλικά αυτοκίνητα δρόμου, από τη Fulvia HF μέχρι τη Delta Integrale HF Evo2. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να μη χτίσει πάνω σε αυτή την κληρονομιά. Ένδειξη του βάρους που έχει ακόμη η αγωνιστική κληρονομιά είναι ότι ήδη έχουν πουληθεί περίπου εκατό κομμάτια της Ypsilon Rally4, μιας έκδοσης προορισμένης για εγχώριους αγώνες. Σε κλίμακα motorsport, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ξεκίνημα.
Το πρώτο πραγματικό εμπορικό βήμα όμως, γίνεται με μια ηλεκτρική «μικρή βόμβα»: Την Ypsilon HF. Στηρίζεται σε performance εκδοχή της πλατφόρμας CMP, τεχνικό αδέρφι του μελλοντικού Peugeot 208 GTI. Η ισχύς της από τους 240 ίππους ανέβηκε στους 280 για να αντιμετωπίσει την Alpine A290. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν στο δοκιμαστικό κέντρο του Balocco.
Η Lancia ωστόσο δεν περιμένει μεγάλους όγκους πωλήσεων. «Είναι μια πρόταση συναρπαστική από πλευράς προϊόντος, ντιζάιν, επιδόσεων, αλλά απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό», παραδέχεται ο Charles Fuster. «Στοχεύουμε σε αστικό κοινό με μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Δεν θέλουμε να βάλουμε φιλόδοξους στόχους σε αυτοκίνητα που ίσως βρίσκονται πιο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 25 Lancia, αμνοί και ερίφια [video]
«Είμαστε ρεαλιστές. Η HF των 280 ίππων είναι πάνω απ’ όλα μια σημαία», προσθέτει ο Gianni Petullà, υπεύθυνος προϊόντος. Αυτή η «σημαία» συνοδεύεται από τις νέες Ypsilon HF-Line: Εκδόσεις με πιο απλές μηχανικές λύσεις (ήπιο υβριδικό 100 ίππων), αλλά με πιο σπορ αισθητική σε σχέση με τις LX και Cassina της πρεμιέρας. Γωνιώδεις προφυλακτήρες, κόκκινοι ελέφαντες σε ματ διακοσμητικά, ζάντες διαμαντέ... Η HF-Line μοιάζει πολύ με την κορυφαία HF 280.
Έτσι ντυμένη, η Ypsilon θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερο το ιταλικό κοινό, όπου τα ηλεκτρικά παραμένουν μειονότητα και η μνήμη των ράλι είναι ακόμη ζωντανή. «Αυτές οι εκδόσεις μπορούν να μας φέρουν νεότερο κοινό, 35–40 ετών», εξηγεί ο Fuster. «Φυσικά παρακολουθούμε τι κάνει η Cupra», συμπληρώνει ο Petullà. Η επιτυχία της ισπανικής φίρμας, που κατάφερε να τριπλασιάσει το περιθώριο κέρδους της SΕΑΤ με μοντέρνα και σπορ μοντέλα, δεν πέρασε απαρατήρητη στην Τορίνο.
Ανακύπτει βέβαια και το ερώτημα: Μήπως αυτός ο ρόλος ταίριαζε περισσότερο στην Alfa Romeo; Η μιλανέζικη φίρμα δεν είχε άλλωστε στρατολογήσει τον σχεδιαστή Alejandro Mesonero-Romanos ακριβώς για τέτοια αποστολή; Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι μάρκες του Ομίλου Stellantis ακουμπούν επικίνδυνα κοντά η μία στην άλλη. Επισφαλής επαφή που είχαμε δει παλιότερα και στο Gruppo FIAT. Από την άλλη, αυτό μπορεί να ιδωθεί και ως πραγματισμός: Gια να σταθεί το δίκτυο και να εξασφαλιστεί το μέλλον της Lancia, η γκάμα πρέπει να εμπλουτιστεί.
Το 2026, η άφιξη της νέας Gamma θα δώσει αυτή την απάντηση -ή, τουλάχιστον, θα προσπαθήσει. Η παρουσίασή της αναμένεται να αποτελέσει την πραγματική στιγμή-κλειδί της νέας εποχής της Lancia.