H Peugeot θα αλλάξει λογότυπο!

H Peugeot θα αλλάξει λογότυπο!

Κάτι αλλάζει στην Peugeot: Το Sochaux θα αποκτήσει νέο λογότυπο και δεν θα είναι πλέον το λιοντάρι που στέκεται στα πίσω πόδια του.

Peugeot new logo

Η φήμη είχε προσλάβει διαστάσεις. Και επιβεβαιώθηκε από τις εικόνες ενός πρωτοτύπου του επόμενου 308. Η τρίτη γενιά του γαλλικού κόμπακτ χάτσμπακ θα εγκαινιάσει τον νέο λογότυπο της Peugeot. Αλλά αυτή τη φορά, δεν θα είναι μια ήπια εξέλιξη, όπως συνέβη πρόσφατα με την Opel ή τη Volkswagen… ή ακόμα ακόμα με την τελευταία αλλαγή πάλι στην Peugeot το 2010. Η Peugeot σκοπεύει θα αλλάξει ριζικά το οικόσημό της.

Ξεχάστε το λιοντάρι σε προφίλ, τοποθετημένο όρθιο στα πίσω πόδια του, όπως συνέβη από το 1975. Αρχής γενομένης από το επόμενο 308, θα έχουμε μόνο το κεφάλι του λιονταριού, με πυκνή χαίτη. Η υπογραφή «Peugeot» θα τοποθετηθεί από πάνω του, με τα γράμματα τοποθετημένα σε τόξο κύκλου, και το σύνολο θα είναι εγγεγραμμένο σε πλαίσιο με τη μορφή οικοσήμου.

Αυτόν τον νέο λογότυπο, τον έχουμε ήδη δει επίσημα. Έτσι ήταν σεσημασμένο το πρωτότυπο e-Legend που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018! Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζεται στη φωτογραφία μας. Ίσως κάποιοι θα πουν ότι το έχουν ξαναδεί παλιότερα. Και θα έχουν δίκιο! Ο νέος λογότυπος είναι όντως πολύ κοντά σε αυτόν που χρησιμοποιούσε η Peugeot μεταξύ 1960 και 1965! 

Peugeot e-Legend

Το επόμενο 308 αναμένουμε να αποκαλυφθεί στις αρχές του 2021. Αλλά η Peugeot είναι πολύ πιθανό να επισημοποιήσει την άφιξη του νέου λογότυπου σε λίγες εβδομάδες, στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 210ης επετείου της.

H οικογένεια Peugeot επέλεξε για σήμα της εταιρείας το λιοντάρι, από το 1810, από τότε που η οικογενειακή επιχείρηση στο Sochaux κατασκεύαζε μύλους του καφέ -και ποδήλατα. Η οικογένεια ήθελε να χρησιμοποιήσει το εραλδικό λιοντάρι της Μοναρχίας της Μογγολίας από καταβολής της εταιρείας, επειδή αυτό το αιλουροειδές συμβόλιζε τα τρία κύρια χαρακτηριστικά των μύλων της: Ταχύτητα κοπής σαν λιοντάρι, άθραυστος μηχανισμός όπως η σπονδυλική στήλη του λιονταριού και ανθεκτική οδόντωση όπως τα δόντια του λιονταριού. Και μεταξύ των πολλών σχεδίων που παρουσιάστηκαν στους αδελφούς Peugeot, επέλεξαν αυτό που έχει τη σιλουέτα του λιονταριού που πατά πάνω σε ένα βέλος…Peugeot first logo

Το 1858, το Γαλλικό Βασιλικό Μουσείο καταχώρησε επίσημα τον λογότυπο της Peugeot. Επίσημα και ανεπίσημα, ο λογότυπος της Peugeot είναι από τους παλιότερους στον κόσμο.
Ας δούμε όμως πώς εξελίχτηκε το λιοντάρι του Sochaux…
1923 Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων άρχισαν να τοπoθετούν ένα αγαλματίδιο στο αυτοκίνητό τους για να τους αντιπροσωπεύει ως έμβλημα. Έτσι, το 1923, ένας γλύπτης ονόματι Bauchidon δημιούργησε ένα άγαλμα λιονταριού για τα αυτοκίνητα της Peugeot.
1929 Ύστερα από την παρουσίαση του Peugeot 201 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, η εταιρεία αποφάσισε να πάρει το μεσαίο μηδενικό του τριψήφιου ονόματος του μοντέλου και να το καταχωρίσει ως εμπορικό σήμα.
1933 Σχεδόν όλα τα μοντέλα της Peugeot ανανεώθηκαν σε εμφάνιση και παράλληλα απέκτησαν για σήμα της αεροδυναμική κεφαλή ενός λιονταριού.
1940 Όταν το εργοστάσιο του Sochaux πέρασε στα χέρια των ναζί κατακτητών, η εταιρεία υποχρεώθηκε να κατασκευάζει μηνιαίως 500 φορτηγά. Ο λογότυπος δεν είχε πλέον καμία σημασία…
1948 Ύστερα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Peugeot αποφάσισε να παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό μοντέλο που το ονόμασε 203. Και το λιοντάρι, στο περίφημο λογότυπό της, στάθηκε στα πίσω πόδια του.
1955 O Ιταλός στιλίστας Pininfarina ανασχεδίασε τον λογότυπο με την ευκαιρία της συνεργασίας του με τους Γάλλους για το λανσάρισμα του 403 και το κοινό έβλεπε πια πάνω στα μοντέλα της Peugeot, το λιοντάρι να στέκεται στα πίσω πόδια του και από πάνω του την υπογραφή «Peugeot».

Peugeot logo evolution

1960 To Sochaux λανσάρισε νέο λογότυπο μαζί με το Peugeot 404. Το έμβλημα ήταν σε τρισδιάστατη ασπίδα με το όνομα της μάρκας τοποθετημένο πάνω από μια κεφαλή λιονταριού με πυκνή χαίτη.
1968 Μαζί με το λανσάρισμα του κορυφαίου μοντέλου της γκάμα της, του 504, η Peugeot λανσάρισε ένα απλό, σχεδόν δισδιάστατο κεφάλι λιονταριού, χρυσαφί ή νίκελ.
1975 Η Peugeot λανσάρισε το 604 και μαζί του λανσάρισε ένα νέο έμβλημα: Ένα μαύρο «κουτί» που μέσα του διαγραφόταν η σιλουέτα του λιονταριού σε ασημί να κάθεται όρθιο στα πίσω πόδια του. 
1976 Την επόμενη χρονιά, η Peugeot άλλαξε τον φόντο του «κουτιού» από μαύρο σε μπλε που περιείχε ένα πιο αφηρημένο λιοντάρι με τρισδιάστατη βασική γραμμή.
1998 Ο λογότυπος του όρθιου λιονταριού διατηρήθηκε, όπως και τα κάθετα πίσω πόδια του από το 1975, απέκτησε μεταλλική όψη, ενώ τον διέτρεχε κάθετα μια νεύρωση, ως άξονας συμμετρίας.
2010 Για να τιμήσουν τα 200 χρόνια της Peugeot στην αγορά, οι Γάλλοι άλλαξαν τον λογότυπό τους για δέκατη φορά. Και αυτή τη φορά, το έμβλημα ήταν ένα λιοντάρι σε μεταλλική υφή, πιο πλαστική μορφή, με το πίσω πόδι του σε κούρμπα, και με την υπογραφή της φίρμας από κάτω. Αυτός εξακολουθεί να είναι ο λογότυπος του Sochaux μέχρι σήμερα, αλλά απ’ό,τι φαίνεται όχι για πολύ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube