Peugeot e-Legend: Ένα φουτουριστικό 504 Coupé [video]

Peugeot e-Legend: Ένα φουτουριστικό 504 Coupé [video]

Το πρωτότυπο e-Legend της Peugeot συνδυάζει την παράδοση με το ηλεκτρικό και αυτόνομο μέλλον.

Το κομψό, δίπορτο κουπέ είναι έτοιμο για το ηλεκτρικό και αυτόνομο μέλλον, αλλά κάνει σαφή μνεία στο 504 Coupé του Pininfarina που ντεμπουτάρισε το 1969.

«Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα remake του 504 Coupé», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδίασης της Peugeot, Gilles Vidal. «Θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι το μέλλον μπορεί να είναι συναρπαστικό. Υπάρχουν κάποιες πτυχές και λεπτομέρειες που το συνδέουν με το 504 αλλά δεν είναι ένα νεο-ρετρό μοντέλο».

Πτυχές του e-Legend σαφώς και επιχειρούν να ακουμπήσουν στο 504 Coupé, το οποίο παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1983, περιλαμβάνοντας μάλιστα σήμα με το όνομα του μοντέλου στην πίσω κολόνα της οπισθοκλινούς οροφής με μαύρο φινίρισμα στη βάση της της, οξείες ακμές στα φτερά και συνολικά αναλογίες που ταιριάζουν σε ένα sports coupé.

«Το μακρύ καπό και ο κοντός τρίτος όγκος εντυπώνονται στο μυαλό όλων. Πρόκειται για μια αναγνωρίσιμη σιλουέτα», δήλωσε ο Vidal. «Αυτό ωθεί τη σχεδιαστική γλώσσα προς το μέλλον».

peugeot e-legend

Μία ένδειξη ότι το e-Legend δεν είναι απλώς ένα αντίγραφο του 504 τη βρίσκουμε στο φινίρισμα των κολόνων. Εκεί υπάρχει ενσωματωμένη μια μικρή οθόνη που καλωσορίζει τον οδηγό με το όνομα του και του/της γνωστοποιεί ότι το αυτοκίνητο είναι έτοιμο για αυτόνομη ή χειροκίνητη οδήγηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Peugeot 504 Coupé 1969-1983

Στο εσωτερικό, η σύνδεση με το κλασικό 504 ενισχύεται με την πτυχωτή επιφάνεια στα βελούδινα καθίσματα, σε απόχρωση ακουαμαρίνα. Η υπόλοιπη καμπίνα είναι ξεκάθαρα φουτουριστικής έμπνευσης, με μια περιμετρική οθόνη 49” που εκτείνεται στο χώρο των ποδιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία, πλοήγηση ή παρακολούθηση των λειτουργιών του αυτοκινήτου. Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε τις 29άρες οθόνες στις πόρτες και τις 12ιντσες που ενσωματώνονται στα σκιάδια. Συνολικά το αυτοκίνητο διαθέτει 16 οθόνες διαφορετικής διαγωνίου.

Στην αυτόνομη ρύθμιση (ή αυτό που ο Peugeot ονομάζει «γραφείο»), το τιμόνι και ο πίνακας οργάνων καταδύονται και τα καθίσματα στρέφουν προς το κέντρο και κατεβαίνουν για να δημιουργήσουν μια θεατρική διάταξη.

peugeot e-legend

Για το σύστημα κίνησης, αν και έχει ακαδημαϊκή αξία, η Peugeot εγκατέστησε μια τεράστια συστοιχία μπαταριών 100kWh, ικανή για αυτονομία 600 km στον νέο πρωτόκολλο WLTP. Μπαταρία που χρειάζεται μόνο 25 λεπτά για να επαναφορτιστεί για αυτονομία 500 km.

Το ηλεκτρικό set-up αποδίδει 462 PS και 81,5 kgm που κατανέμονται και στους δύο άξονες, καθιστώντας ικανό το e-Legend να πιάσει στα 100 km/h από στάση σε λιγότερο από 4” και τελική ταχύτητα 220 km/h.

Τεχνική συνεργασία
Το e-Legend αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για το Groupe PSA να αναδείξει την πρόσφατη συνεργασία του στην υψηλή τεχνολογία με τη SoundHound, μια εταιρεία της Silicon Valley που ειδικεύεται στις φωνητικές εντολές. Να θυμίσουμε ότι η γαλλική βιομηχανία και το αμερικανικό γραφείο σχεδιασμού συνεργάζονται σε ένα πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης σε «φυσική γλώσσα». Δηλαδή, να συνομιλείς ελεύθερα με το αυτοκίνητό σου, ελέγχοντας φωνητικά πολλές από τις λειτουργίες του.

peugeot e-legend

Το e-Legend σχεδιάστηκε από τον Nicolas Brissonneau (εξωτερικό) και τον Christophe Pialat (εσωτερικό). Η συνολική εμπειρία του χρήστη και η διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI) συνενώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος UXCT του Groupe PSA, το οποίο περιλαμβάνει ομάδες από δώδεκα ειδικότητες όπως η ψυχαγωγία, η εργονομία, η κωδικοποίηση και ο σχεδιασμός ήχου.

Η Peugeot δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει το e-Legend, αλλά στελέχη της εταιρείας σημείωσαν ότι οι διαστάσεις του είναι παρόμοιες με αυτές ενός κανονικού αυτοκινήτου παραγωγής και ότι ο σχεδιασμός του είναι σκοπίμως προσιτός.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια προσιτή εμπειρία, για εμάς και για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Matthias Hossann, επικεφαλής της Peugeot για τα πρωτότυπα αυτοκίνητα και τον προηγμένο σχεδιασμό. «Δεν θέλαμε να βαδίσουμε κατά γράμμα. Θέλαμε να δώσουμε μια οπτική στην αυτόνομη οδήγηση».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube