Γιατί οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν επανεκλογή Trump;

Γιατί οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν επανεκλογή Trump;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump μοιάζει έτοιμος να εφαρμόσει μέτρα προστατευτισμού προς την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, προβληματίζοντας τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Donald Trump

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την ελπίδα να μην επανεκλεγεί o Donald Trump.

Κι αυτό γιατί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως εξετάζει την λήψη μέτρων, τιμωρητικού χαρακτήρα στις εξαγωγές αυτοκινήτων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Με πιο απλά λόγια, θεωρείται πιθανή η επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Κίνα.

Μόνο με θετικό μάτι δεν βλέπουν οι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες το ενδεχόμενο επανεκλογής του Donald Trump

BMW Neue Klasse

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει συζητήσει με συμβούλους του για τον αποκλεισμό από τη χώρα όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή έχουν κατασκευαστεί με κινεζικά ανταλλακτικά και στη συνέχεια συναρμολογούνται σε άλλες χώρες, όπως στην Ευρώπη ή το Μεξικό.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια  είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και προμηθευτές τους, θα έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, ιδίως όσοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις από την αγορά των ΗΠΑ.

Ο ανεξάρτητος επιχειρηματικός αναλυτής, Juergen Pieper, ανέφερε ότι premium γερμανικές μάρκες, όπως η BMW και η Mercedes-Benz ίσως βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα. «Ο Trump φαίνεται να αντιπαθεί την επιτυχία των γερμανικών, premium αυτοκινητοβιομηχανιών. Πιθανότατα έχει πρόβλημα με τη Γερμανία συνολικά, φαίνεται σαν μία σχέση αγάπης και μίσους», ανέφερε ο Pieper.

Donald Trump

Άλλωστε, πριν από ένα μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, προειδοποίησε και ζήτησε από τις χώρες της Ευρώπης να προετοιμαστούν για πιθανές απειλές στην οικονομία εάν ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Από το στόχαστρο φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Stefan Bratzel, πρόεδρος του Center of Automotive Management, δηλώνει ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από την επιστροφή του Trump στην προεδρία.

«Μια αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σήμαινε αλλαγή στο πλάνο της ηλεκτροκίνησης και στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή θα επηρεάσει κυρίως την VW και τις premium γερμανικές μάρκες δημιουργώντας σημαντικά ερωτήματα γύρω από την προώθηση των EV στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Bratzel.

Ένα άλλο σενάριο που επίσης εξετάζεται, είναι η διακοπή των κινήτρων και των επιδοτήσεων προς τα EV. Αν πράγματι συμβεί αυτό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους αλλά και τις επενδύσεις τους στην ηλεκτροκίνηση.

Mercedes-Benz Plant

Η 5η Νοεμβρίου, η ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου πλανητάρχη μπορεί να είναι σχετικά μακριά, αναμένεται ήδη όμως με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube