Το επόμενο Mazda MX-5 μπορεί να είναι ηλεκτρικό

Το επόμενο Mazda MX-5 μπορεί να είναι ηλεκτρικό

Αλλά οι σημερινές μπαταρίες παραείναι βαριές, δηλώνει ο υπεύθυνος εξέλιξης κινητήρων της Mazda.

Mazda MX-5

Το Mazda MX-5 είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αυτοκίνητα παλιάς κοπής που εξακολουθούν να πωλούνται σήμερα. Φαίνεται όμως ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον κι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο του εξηλεκτρισμού του αγαπημένου της ρόουντστερ. 

Ο Kato Matsue, υπεύθυνος εξέλιξης κινητήρων, μοιράστηκε με το βρετανικό TopGear κάποιες σκέψεις του για το ηλεκτρικό μέλλον του Miata.

«Ένα ηλεκτρικό Miata; Ναι, το σκεφτόμαστε, αλλά όχι με το βάρος των σημερινών μπαταριών».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει να περιμένουμε ένα Miata EV, o Matsue απάντησε: «Είναι μια πιθανότητα. Οι κύριες αγορές του MX-5 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη κι η Ιαπωνία. Με εξαίρεση την τελευταία, οι υπόλοιπες δύο αγορές στρέφονται προς τον εξηλεκτρισμό. Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας».

Mazda MX-5

Και συνέχισε: «Μέχρι το 2030, όλα τα προϊόντα μας θα έχουν κάποια μορφή εξηλεκτρισμού κι αυτό θα αφορά και το Miata. Αλλά δεν μπορώ να πω πότε ακριβώς μια μπαταρία θα ενσωματωθεί στο MX-5».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Mazda δεν θα επιτρέψει στον εξηλεκτρισμό να αλλοιώσει το MX-5

Η θεμελιώδης φιλοσοφία της Mazda εκφράζεται με το Jinba Ittai, την τέλεια αρμονία μεταξύ αλόγου κι αναβάτηΚάτι που διαταράσσεται από τις βαριές μπαταρίες που φορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Mazda MX-5

Ο Matsue ανησυχεί. «Το 2030 απέχει μόλις επτά χρόνια, λίγος χρόνος για την αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν περιμένω ότι η πυκνότητα των μπαταριών θα αυξηθεί δύο ή τρεις φορές σε σχέση με τις σημερινές. Ναι, θα βελτιωθεί, αλλά όχι τόσο πολύ. Δεν θέλουμε ένα βαρύ MX-5. Εάν το MX-5 ζυγίζει ενάμιση τόνο, τότε δεν είναι MX-5».

Mazda MX-5

Το τρέχον Mazda MX-5, τώρα στην τέταρτη γενιά του, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές. Με μία ακόμα ανανέωση να έχει μόλις ανακοινωθεί, η διάρκεια ζωής του ρόουντστερ τέταρτης γενιάς φαίνεται ότι θα επεκταθεί πέρα των 10 ετών. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής παρουσίασε πρόσφατα μια προεπισκόπηση του νέου MX-5 στο Σαλόνι της Ιαπωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mazda έχει αυτή τη στιγμή μία από τις πιο συντηρητικές προσεγγίσεις στην ηλεκτροκίνηση. Το μόνο EV μοντέλο της μάρκας είναι το MX-30 που ακολουθεί τη δική του σχεδιαστική προσέγγιση, τελείως διαφορετική από τα περισσότερα EV.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube