Ένα Skoda 20ετίας κάνει 1.300 km με ένα ρεζερβουάρ! [videos]

Ένα Skoda 20ετίας κάνει 1.300 km με ένα ρεζερβουάρ! [videos]

Ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Nürburgring και πίσω χωρίς ανεφοδιασμό, ταπεινώνοντας το νέο ρεκόρ Guinness του ηλεκτρικού Tesla Model 3.

Οι συνάδελφοι του CarThrottle αγόρασαν ένα Skoda Octavia 1.9 TDI με 695.000 km στο οδόμετρο, το έλυσαν, το βρήκαν σε εξαιρετική μηχανική κατάσταση και αποφάσισαν να γυρίσουν την πίστα του Nürburgring με αυτό, πηγαίνοντας εκεί οδικώς κι επιστρέφοντας χωρίς να βάλουν πετρέλαιο!

Οδύσσεια; Καθόλου. Το παλιό Octavia τα κατάφερε άνετα, διασχίζοντας Γαλλία και Βέλγιο δύο φορές χωρίς πρόβλημα, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Κι όταν αποσφράγισαν το ρεζερβουάρ στο Λονδίνο και το ξαναγέμισαν, βρήκαν ότι χρειάστηκαν 49,4 λίτρα ντίζελ για να καλυφθούν τα 1.300 km του ταξιδιού. Πράγμα που αναλογεί σε μια μέση πραγματική κατανάλωση μόλις 3,8 lt/100km.

Μπορεί η πετρελαιοκίνηση να βάλλεται σήμερα από παντού και τα ντίζελ αυτοκίνητα να έχουν δαιμονοποιηθεί, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα: τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (που σημαίνει χαμηλές εκπομπές CO2, άρα μικρή επίδραση στο κλίμα) και, κατά συνέπεια, τη μεγάλη αυτονομία τους.

Από την πλευρά τους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κάνει μεν σημαντικά βήματα στο θέμα της αυτονομίας, αλλά αυτή παραμένει η αχίλλειος πτέρνα τους. Όπως έδειξε η δοκιμή του «αδελφού» μας What Car?, ακόμη και το τελευταίο, προηγμένο Nissan Leaf δεν μπορεί να κάνει πάνω από 174 km σε πραγματικές συνθήκες χωρίς να το ξαναφορτίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Nέο Nissan Leaf vs Renault Zoe vs VW e-Golf [video]

Υπάρχουν βέβαια και τα αμερικάνικα Tesla με τις τεράστιες μπαταρίες τους. Και δεν είναι όλα απλησίαστα, αφού η αρχική τιμή για το νέο Model 3 δεν ξεπερνά τα $35.000. Όμως, η Long Range έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία είναι $9.000 ακριβότερη – χωρίς τον παραμικρό έξτρα εξοπλισμό.

Η Tesla δίνει για το Model 3 Long Range μια αυτονομία 500 km. Πολύ μακριά από τα νούμερα των ντίζελ – ακόμη και των μοντέλων εικοσαετίας, χωρίς τα ηλεκτρονικά. Μήπως όμως το νούμερο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με οικονομική οδήγηση; 

Tesla Model 3 Hypermile

Αυτό θέλησαν να διαπιστώσουν οι Sean Mitchell και Erik Strait του DAErik, που έβαλαν στόχο ένα νέο ρεκόρ Guinness αυτονομίας οδηγώντας ένα Model 3. Και το πέτυχαν, καλύπτοντας 975 km με μία φόρτιση, μετά από 32 ώρες οδήγησης με τις ελάχιστες στάσεις για τουαλέτα.

Tesla Model 3 Hypermile record

Εντυπωσιακό, σε πρώτο άκουσμα. Όμως δεν πήγαν στο Nurburgirng. Ούτε καν σε κάποιο ταξίδι. Βρήκαν μια διαδρομή μήκους 1,6 km κοντά στο αεροδρόμιο του Denver, στο Colorado, η οποία είχε αλλαγές υψομέτρου κάτω από 3 μέτρα – πράγμα κρίσιμο για την κατανάλωση καυσίμου ή ρεύματος. Κι έτρεχαν γύρω-γύρω με ταχύτητες που δεν ξεπερνούσαν τα 30-50 km/h. Γολγοθάς, αφού είχαν και τον κλιματισμό σβηστό σε εξωτερική θερμοκρασία έως και 42 βαθμών Κελσίου, ενώ τα τρόφιμα και το νερό που χρειάστηκαν τους τα έριχνε φίλος και τα μάζευαν εν κινήσει με… απόχη!

Α, και μετά το εγχείρημα, η μπαταρία του Tesla αρνιόταν να ξαναφορτιστεί.

Χίλιες φορές καλύτερο το ταξίδι στο ’Ring με την Τσέχα γριούλα… 

[Πηγές: CarThrottle, DAErik]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube