Nέο Nissan Leaf vs Renault Zoe vs VW e-Golf και ετυμηγορία-έκπληξη [video]

Nέο Nissan Leaf vs Renault Zoe vs VW e-Golf και ετυμηγορία-έκπληξη [video]

Η έλευση του καινούργιου Leaf δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συγκρίνεις τα EV «χαμηλής» τιμής της αγοράς.

Οι κατασκευαστές εργάζονται ήδη ή ακόμη και είναι έτοιμοι να λανσάρουν ακριβά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, αποκλειστικά σχεδιασμένα ως τέτοια, όπως για παράδειγμα το e-tron η Audi ή το EQ C η Mercedes-Benz. Αλλά από την άλλη, κάποιοι από αυτούς διαθέτουν στην αγορά εδώ και χρόνια φθηνότερα εξηλεκτρισμένα χάτσμπακ και κάποια από αυτά πουλάνε καλά.

Παρόλα αυτά, οι συγκριτικές κριτικές μεταξύ των Nissan Leaf, του Renault Zoe και του Volkswagen e-Golf, όπως αυτή που πραγματοποίησαν οι συνάδελφοί μας στο αδελφό WhatCar? είναι αρκετά σπάνιες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland συναρμολογεί τώρα την ολοκαίνουργια έκδοση του Leaf, ήταν μια ευκαιρία αυτή η κατηγορία να επανεξεταστεί.

Δώστε λοιπόν προσοχή, καθώς το αποτέλεσμα αυτής της video-δοκιμής μας λέει ποια είναι η κατάσταση στην αγορά EV αυτήν τη στιγμή. Εκείνο φυσικά που πρωτίστως ενδιαφέρει σε ένα τέτοιο «φθηνό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η αυτονομία, οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτήν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Volkswagen e-Golf

Οι επίσημοι αριθμοί τοποθετούν το Nissan Leaf επικεφαλής με 380 km, ακολουθούμενο από το Renault Zoe με 370 km. Παρόλο που το e-Golf πετυχαίνει μεγαλύτερη αυτονομία ύστερα από το facelift της Volkswagen, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω με μόλις… 300 km. Αλλά, αυτά τα νούμερα κάθε άλλο παρά ρεαλιστικά είναι..

Το WhatCar? διεξήγαγε το τεστ στον «πραγματικό κόσμο», με τα τρία αυτοκίνητα να δοκιμάζονται σε αυτονομία σε κονβόι. Το e-Golf ήταν τελευταίο, αλλά η αυτονομία του ήταν σοκαριστικά απογοητευτική. Άδειασε την μπαταρία του σε 150 km, στη μισή απόσταση δηλαδή απ’ ό,τι ισχυρίζεται επίσημα η Volkswagen. 

Μην φανταστείτε ότι το Leaf τα κατάφερε καλύτερα: 174 km με μια φόρτιση, ήγουν άγγιξε το 46% της επίσημης τιμής. Η έκπληξη ήταν το Zoe που τα πήγε σημαντικά καλύτερα, φτάνοντας τα 217 km ή σχεδόν το 59% της επίσημης τιμής. Το γαλλικό EV, παρόλο που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος μπαταρίας, έχει πολύ λιγότερο ισχυρό κινητήρα, έτσι δεν μπορεί να «πίνει» το ρεύμα με το μπουκάλι. Μια θεωρητική προσέγγιση στα πράγματα, καθώς μόνο το Leaf και το e-Golf περιγράφονται από τους Βρετανούς ως «διασκεδαστικά στην οδήγηση».

Αν προσθέστε το γεγονός ότι το Zoe είναι πολύ φθηνότερο στην αγορά, ίσως νομίζετε ότι οι Εγγλέζοι το έχρισαν νικητή. Αλλά η ωριμότητα της καμπίνας και της ανάρτησης του e-Golf το αναγάγουν σε άλλη κατηγορία. Έρχεται με το καλύτερο σύστημα πλοήγησης που προσφέρει η Volkswagen στα κόμπακτ μοντέλα της, καθώς και ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό ταμπλό. Αναμφίβολα, δεν μπορείς να αγνοήσεις το Golf. Επειδή πρόκειται για ένα Volkswagen, διατηρώντας μακράν καλύτερα την αξία του στο χρόνο.

Όταν πρόκειται να αξιολογήσεις στοιχεία του εξοπλισμού, το Leaf διαθέτει στάνταρ κάμερα οπισθοπορείας και περιμετρικής θέασης. Τα φώτα στο Zoe περιγράφονται από τους Εγγλέζους ως «τραγικά», που είναι μάλλον μια σκληρή, βρετανική υπερβολή. Εξάλλου, τα περισσότερα από τα μέρη που πρόκειται να πας με ένα EV είναι ήδη φωτισμένα.

Δείτε το video…
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube