BMW M4, όλες οι σπέσιαλ εκδόσεις πριν από τη CSL

BMW M4, όλες οι σπέσιαλ εκδόσεις πριν από τη CSL

Ούτε μία ούτε δύο τρεις… Από την BMW M4 GTS μέχρι να φτάσουμε στην BMW M4 CSL μεσολάβησαν έξι σπέσιαλ εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής.

BMW M4 CSL

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για το Μόναχο η νέα M4 CSL είναι η νέα βασίλισσα της πίστας. Σπάνια στην ιστορία της βαυαρικής εταιρείας έχουμε δει μοντέλα να σχεδιάζονται με τόσο ακραίο, σκληροπυρηνικό τρόπο και να προορίζονται κυρίως για χρήση στην πίστα, όπως αυτή η BMW M4.

Με 3λιτρο μοτέρ ανεβασμένο στα 550 άλογα και βάρος μειωμένο τουλάχιστον κατά 100 kg, η BMW M4 CSL θα κατασκευαστεί μόνο σε 1.000 κομμάτια.

Η περιορισμένη παραγωγή της BMW M4 CSL σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου την οδηγεί αβλεπί στο μεγάλο βιβλίο των συλλεκτικών αυτοκινήτων. 

BMW M4 CSL

Βέβαια δεν θα είναι η πρώτη BMW Μ4 που βάζει υποθήκη για κάτι τέτοιο, καθώς το μοντέλο έχει στο ιστορικό του κάμποσες εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής. Έστω κι αν λίγες -ή μήπως, καμία;- δεν φτάνει στο ύψος του ανταγωνισμού της η νέας BMW M4 CSL.

BMW M4 GTS
Με ντεμπούτο σε πρωτότυπη μορφή στο Pebble Beach Concours d’ Élégance τον Αύγουστο του 2015, η M4 GTS έγινε μοντέλο παραγωγής το 2016. Κατασκευασμένη σε 700 μονάδες, είναι από ορισμένες απόψεις η έκδοση που πλησιάζει περισσότερο τη φιλοσοφία της M4 CSL.

BMW M4 GTS

Ο 6κύλινδρος twin-turbo των 3,0 λίτρων αποδίδει 500 ίππους και 600 Nm, ενώ εξοικονομήθηκαν 27 κιλά σε σύγκριση με τη στάνταρ M4 χάρη στην προσθήκη άφθονου ανθρακονήματος και την αφαίρεση του πίσω καθίσματος. Ικανή να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 3,8” και να φτάνει στην ευθεία τα 305 km/h, η BMW M4 GTS κατάφερε να ολοκληρώσει έναν γύρο του Nürburgring σε 7’ 27” 88, χρόνος με ελάχιστα δέκατα διαφορά από σούπερκαρ όπως η Porsche Carrera RS, η Ferrari 458 Italia και η McLaren 12C!

BMW M4 DTM Champion Edition
Περιέργως, η M4 DTM Champion Edition πουλήθηκε σε δύο διαφορετικές φάσεις. Αρχικά, αυτή η ειδική έκδοση λανσαρίστηκε το 2014 ύστερα από τη νίκη του Marco Wittman στο πρωτάθλημα DTM. Η BMW έφτιαξε τότε μόνο 23 από αυτά τα αυτοκίνητα, όσο έγραφε ο αριθμός συμμετοχής του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Wittman.

BMW M4 DTM Edition Champion

Με την επανάληψη της κατάκτησης του πρωταθλήματος στο DTM το 2016, η BMW ξαναλανσάρισε την M4 DTM Champion Edition, αυτή τη φορά σε 200 κομμάτια, κατασκευασμένα με βάση την M4 GTS. Αλλά και χωρίς ορισμένες λεπτομέρειες που υπήρχαν στην πρώτη έκδοση, όπως οι πορτοκαλί ένθετες διακοσμήσεις.

BMW M4 CS
Δείχνει άγρια και ιδιαίτερη, αλλά παρόλα αυτά η M4 CS είναι η λιγότερο «αποκλειστική» και συλλεκτική από όλες τις M4 αυτής της λίστας. Κατασκευασμένη το 2017 σε 3.000 αντίτυπα, η CS ήταν μια M4 ανάμεσα στην Competition και στην GTS. Το μοτέρ της αποδίδει 460 ίππους και 600 Nm.

BMW M4 CS

Η BMW M4 CS είναι περίπου 20 κιλά ελαφρύτερη από μια στάνταρ M4 της εποχής, χάρη στη χρήση ανθρακονημάτων, τα νέα ελαφρύτερα καθίσματα M Sport και τους ιμάντες αντί για τις παραδοσιακές χειρολαβές για το κλείσιμο των θυρών.

BMW M4 Cabrio Edition 30 Jahre
Η έκδοση 30 Jahre παρουσιάστηκε το 2018 για να γιορτάσει τα 30 χρόνια της δυναστείας των ανοιχτών M3, εκδοχές που είναι προφανώς στενά συνδεδεμένες με την M4.

BMW M4 Cabrio Edition 30 Jähre

Και τα 300 κομμάτια της M4 Cabrio Edition 30 Jahre ήταν διαθέσιμα σε χρώματα Macao Blue και Mandarin II Uni και, μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε Frozen Dark Grey. Σε σύγκριση με άλλες M4, οι αλλαγές ήταν καθαρά κοσμητικές και περιελάμβαναν ειδική εσωτερική επένδυση και πολλές, αποκλειστικές διακοσμητικές λεπτομέρειες σε ανθρακόνημα.

BMW M4 Edition M Heritage
Με τον κινητήρα των 450 ίππων της M4 Competition, συνολικά κατασκευάστηκαν 750 από την M4 Edition M Heritage για να γιορτάσει η BMW το τέλος της καριέρας της γενιάς F82.

BMW M4 Edition M Heritage

Όπως και στην έκδοση 30 Jähre, οι διαφορές αφορούν μόνο την αισθητική πλευρά με τρία διαθέσιμα χρώματα (τα τρία που βλέπετε στη φωτογραφία) και διακοσμήσεις «M4 Heritage» στην καμπίνα.

BMW M4 Competition x Kith
Το M4 x KITH ήταν η πρώτη ειδική έκδοση της νέας γενιάς της M4. Παρουσιάστηκε το 2020 και είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ της BMW και της μάρκας μόδας Kith.

BMW M4 Competition x Kith

Επί της ουσίας, αυτή η ειδική σειρά βασίζεται στην M4 Competition των 510 ίππων και κατασκευάστηκε σε 150 αυτοκίνητα. Με διαθέσιμα χρώματα μόνο το μαύρο, το ασημί και το λευκό, η M4 x KITH διακρίνεται από τον λογότυπό της που υπάρχει στην ανθρακονημάτινη οροφή και τις πολυάριθμες αναφορές της φίρμας στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube