Επίσημο: Νέα BMW M4 CSL [video]

Επίσημο: Νέα BMW M4 CSL [video]

H BMW M παρουσίασε την M4 CSL, την πιο σκληροπυρηνική έκδοση του μοντέλου με 550 PS στους πίσω τροχούς, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 1.000 κομμάτια.

Ως μέρος του εορτασμού για τα 50 χρόνια λειτουργίας του, το αγωνιστικό παρακλάδι του Βαυαρού κατασκευαστή παρουσίασε την BMW M4 CSL. Το νέο μοντέλο αποτελεί την πιο σκληροπυρηνική έκδοση της M4 και θα παραχθεί σε μόλις 1.000 κομμάτια.

Tο όνομα CSL προκύπτει από τα αρχικά των Competition, Sport και Lightweight, υποδηλώνοντας και τις επιπλέον βελτιώσεις που έχει υποστεί σε σχέση με την M4 Competition. Βελτιώσεις που έχουν ως κύριο στόχο να το κάνουν πιο γρήγορο και ικανό στο δρόμο και την πίστα. Oι επεμβάσεις που έκανε ο κατασκευαστής για χάρη της BMW M4 CSL έχουν ως αποτέλεσμα το μοντέλο να είναι το πιο γρήγορο BMW παραγωγής στο Nürburgring Nordschleife με γύρο 7'20"2, όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί.

Εξωτερικά, οι επεμβάσεις έχουν στόχο την μέγιστη απόδοση. Στο εμπρός μέρος το μοντέλο έχει ανασχεδιαστεί για βελτίωση της ψύξης, ενώ το αμάξωμα είναι σμιλεμένο έτσι ώστε να αυξηθεί η κάθετη δύναμη. 

Κάτω από το καπό βρίσκεται 3,0 lt 6κύλινδρος twin-turbo κινητήρας του οποίου η ισχύς έχει αυξηθεί κατά 41 PS, σε σχέση με την Μ4 Competition, φτάνοντας τους 550 PS στις 6.250 rpm και τα 650 Nm ροπής μεταξύ 2.750 rpm και 5.950 rpm. Η μεγαλύτερη ισχύ οφείλεται κυρίως στην αύξηση της πίεσης των δύο τούρμπο από τα 1,7 bar στα 2,1 bar.

Oι 550 PS περνούν αποκλειστικά στον πίσω άξονα μέσω του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου M Steptronic με Drivelogic. Όπως είναι φυσικό, ο οδηγός μπορεί να αλλάξει χειροκίνητα σχέσεις με τα paddles από ανθρακόνημα πίσω από το τιμόνι.

BMW M4 CSL

Ο κατασκευαστής υπόσχεται ότι το σπριντ για τα 100 km/h από στάση ολοκληρώνεται σε μόλις 3,7", ενώ το 0-200 km/h διαρκεί μόλις 10,7". Η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 307 km/h.

Επιπλέον, η BMW Μ κατάφερε να μειώσει το βάρος της CSL κατά 109 kg σε σχέση με την συμβατική M4. Νούμερο που μεταφράζεται στη ζυγαριά σε 1.625 kg. Η απώλεια βάρους προήλθε από τα νέα καθίσματα μπάκετ M Carbon που είναι 24 kg πιο ελαφριά συγκριτικά με αυτά της M4 Competition. Τα πίσω καθίσματα αποτελούν παρελθόν μειώνοντας το βάρος κατά 21 kg. Επίσης, τα κεραμικά φρένα, οι πιο ελαφριές ζάντες και οι πιο ελαφριές αναρτήσεις μείωσαν το βάρος για ακόμα 21 kg, ενώ η μερική μείωση της ηχομόνωσης έριξε το βάρος κατά περίπου 15 kg. Για χάρη της δίαιτας, πολλά εξαρτήματα και πάνελ όπως το καπό και η οροφή είναι κατασκευασμένα από πολυμερή ενισχυμένα με ίνες άνθρακα.

Περνώντας στη καμπίνα που φιλοξενεί πλέον δύο επιβαίνοντες, συναντάμε τα δύο καθίσματα μπάκετ M Carbon. Στόχος τους είναι να παρέχουν την απόλυτη στήριξη για την οδήγηση στην πίστα και να μειώσουν το βάρος. Για τον λόγο αυτό ρυθμίζονται χειροκίνητα και δεν είναι θερμαινόμενα. Εάν ο οδηγός επιθυμεί να τα ρυθμίσει σε ύψος θα πρέπει να λερώσει τα χέρια του και να πιάσει το κατσαβίδι. Τα μπάκετ είναι ντυμένα σε μαύρο δέρμα Merino με κόκκινες λεπτομέρειες από δέρμα Alcantara. 

BMW M4 CSL

Ωστόσο, η BMW M δεν περιορίστηκε στην αυξημένη ισχύ και στο μειωμένο βάρος. Οι βάσεις του κινητήρα και του κιβωτίου έχουν σκληρύνει, ενώ έχει τοποθετηθεί μια ειδικά εξελιγμένη μπάρα θόλων στο εμπρός μέρος.

Η ρυθμιζόμενη ανάρτηση είναι αποκλειστικά σχεδιασμένη για την M4 CSL και μειώνει την απόσταση από το έδαφος σε σχέση με την Μ4 Competition κατά 8 mm. Το έργο της ακινητοποίησης έχουν αναλάβει κεραμικά φρένα με 6πίστονες δαγκάνες εμπρός και μονοπίστονες δαγκάνες πίσω. Η BMW M4 CSL πατάει στην άσφαλτο με τροχούς 19" εμπρός και 20" πίσω και ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 R.

Τέλος, ο οδηγός με τη βοήθεια του M Τraction Control μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 5 διαφορετικές ρυθμίσεις που του επιτρέπουν από το να κινηθεί με τη μέγιστη πρόσφυση, μέχρι να πραγματοποιήσει ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις, ενώ μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά επίπεδα αίσθησης πεντάλ φρένου.

Η παραγωγή του πιο γρήγορου μοντέλου M παραγωγής θα ξεκινήσει τον Ιούλιο στο εργοστάσιο της BMW στο Dingolfing της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube