Αυτά είναι τα 20 αυτοκίνητα με τις πιο περίεργες πόρτες

Αυτά είναι τα 20 αυτοκίνητα με τις πιο περίεργες πόρτες

Με αφορμή το Rezvani Beast Alpha που παρουσιάστηκε στο Λος Άντζελες, ξεσκονίζουμε την πιο πρόσφατη αυτοκίνηση και βρίσκουμε τα 20 μοντέλα με τις πιο ιδιαίτερες πόρτες.

Άλλες φορές προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν κι άλλες απλώς για πρακτικούς λόγους, οι κατασκευαστές έχουν σχεδιάσει μοντέλα με -επιεικώς- περίεργες πόρτες.

Δεν ήταν σκοπός μας να αναφέρουμε τα πλέον κλασικά δείγματα όπως η Mercedes-Benz 300 SL για παράδειγμα, οπότε περιορίσαμε την ανασκαφή μας στο πιο σύγχρονο κομμάτι της ιστορίας.

Και σας τα παρουσιάζουμε, με τυχαία σειρά:

Mercedes-Benz SLS AMG


Ο φόρος τιμής προς τη θρυλική 300 SL και ο συνδυασμός του με τις επιταγές του marketing, έδωσαν στο κορυφαίο σπορ κουπέ της Mercedes-Benz ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χαρακτηριστικό.

Mazda RX-8


Ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα για τις πόρτες «suicide» στη σύγχρονη εποχή. Χάρη σε αυτές, το 4θέσιο, 4θυρο κουπέ της Mazda ήταν πραγματικά βολικό στο μπες-βγες του πίσω καθίσματος.

Ford Ranger & Mazda BT-50


Τα pick-up έχουν θέση σε αυτό το άρθρο! Τα Ford Ranger και Mazda BT-50 (το ίδιο αυτοκίνητο στην ουσία) με την επιμηκυμένη καμπίνα, είχαν πίσω πόρτες που άνοιγαν ανάποδα. Όλοι οι ανταγωνιστές τους αντέγραψαν.

Lamborghini Aventador


Η Lamborghini είναι από τους ειδικούς στο θέμα. Από την Countach και μετά έχει δείξει απαράμιλλη συνέπεια στις πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, οπότε η Aventador δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.

McLaren


Βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε η F1, τα σύγχρονα McLaren έχουν πόρτες που ανοίγουν με παρόμοιο τρόπο. Με ένα σύστημα στήριξης δύο σημείων δηλαδή, που δίνει περίεργη γωνία και πολύ εντυπωσιακό άνοιγμα.

BMW i8


Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας i είναι ένα υβριδικό αυτοκίνητο επιδόσεων, με 354 ίππους. Εκτός από αυτό έχει και ιδιαίτερα εντυπωσιακή σχεδίαση, με κερασάκι στην τούρτα τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες.

Ferrari LaFerrari


Η καλύτερη Ferrari που έχει φτιαχτεί ποτέ, δε θα μπορούσε παρά να είναι άκρως εντυπωσιακή σε όλα της. Ακόμα και στον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες της.

Opel Meriva


Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικρού πολυμορφικού της Opel είναι οι ανάποδα ανοιγόμενες πίσω πόρτες. Είναι άγνωστο εάν θα διατηρηθούν στη νέα γενιά του, που θα έχει crossover χαρακτήρα.

Pagani


Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η Zonda όσο και η Huayra, σχεδιάστηκαν για να εντυπωσιάζουν από κάθε άποψη. Οπότε θα ήταν μάλλον ιερόσυλο το να είχαν συμβατικές πόρτες.

Peugeot 1007


Ένα 3θυρο αυτοκίνητο πόλης είναι συνηθισμένο. Όχι όμως εάν οι πλευρικές πόρτες είναι συρόμενες και μάλιστα ηλεκτρικά. Το 1007 ήταν ένα ιδιαίτερο μοντέλο της Peugeot, το οποίο πάντως η αγορά δεν εκτίμησε και πολύ.

Rolls Royce Phantom


Οι ανάποδα ανοιγόμενες πίσω πόρτες είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που συμπληρώνουν από πολύ παλιά την απόλυτη χλιδή της Phantom. Έχει μάλιστα περάσει και σε άλλα μοντέλα της γκάμας.

BMW i3


Το αντισυμβατικό μικρό ηλεκτρικό BMW είναι φτιαγμένο από ανθρακόνημα και αλουμίνιο. Οι επιβάτες μπαίνουν στις πίσω θέσεις μιας εξαιρετικά μοντέρνας καμπίνας από ανάποδα ανοιγόμενες πόρτες.

Renault Twizy


Το micro car της Renault ίσως και να δείχνει το μέλλον των αστικών μετακινήσεων. Έχει πολλές ιδιαιτερότητες εκ των οποίων μια από τις βασικότερες είναι και ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες του.

Tesla Model X


Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο πλέον να ανοίγουν οι εμπρός πόρτες κανονικά και οι πίσω ανάποδα. Το να ανοίγουν όμως οι εμπρός κανονικά και οι πίσω προς τα πάνω είναι προνόμιο του SUV της Tesla, του Model X.

Toyota FJ Cruiser


Όσο κι εάν δεν του φαίνεται, το FJ βασίζεται στο Land Cruiser και είναι ένα σκληροτράχηλο εκτός δρόμου όχημα. Και σε τέτοια μοντέλα, οι πίσω πόρτες suicide δεν είναι και πολύ συνηθισμένες.

Koenigsegg


Ο Σουηδός κατασκευαστής έχει να πει κάτι πολύ ιδιαίτερο επάνω στο θέμα μας. Με τη βοήθεια ειδικών μεντεσέδων η πόρτα ανοίγει σε δύο άξονες: Πρώτα προς τα έξω και μετά προς τα πάνω. Τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Smart Crossblade


Σε αυτή τη σχεδόν κωμική έκδοση του Smart, πόρτες δεν υπήρχαν καν. Στη θέση τους υπήρχαν δύο μπάρες που άνοιγαν προς τα πάνω. Το αυτοκίνητο δεν είχε οροφή, είχε όμως αδιάβροχο εσωτερικό και ταμπλό με υδρορροές.

Ford GT


Στο σούπερκαρ της Ford η ιδιαιτερότητα δε σταματάει στο άνοιγμα προς τα πάνω. Στις πόρτες είναι ενσωματωμένο κι ένα μέρος των μαρσπιέ, οπότε όταν ανοίγουν είναι σα να παίρνουν μαζί τους κι ένα μέρος του πατώματος.

Rezvani Beast Alpha


Οι πόρτες δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο του. Το καλιφορνέζικο μοντέλο πατάει σε σασί της Lotus και ζυγίζει μόλις 884 kg. Οπότε οι 500 ίπποι φτιάχνουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Τιμή εκκίνησης τα 200.000 δολάρια.

Aston Martin Rapide


Η σαγηνευτική 4θυρη Aston έχει πόρτες χωρίς πλαίσιο αλλά με μια ιδιαιτερότητα παραπάνω: Ο μεντεσές τους είναι τοποθετημένος υπό γωνία, οπότε όταν οι πόρτες ανοίγουν, την ίδια στιγμή απομακρύνονται κι από το έδαφος.

Όπως πάντα, περιμένουμε τα σχόλιά σας καθώς και μοντέλα που θεωρείτε ότι μπορούν να προστεθούν στη λίστα μας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube