Δείτε πώς λειτουργεί αεροδυναμικά το νέο Ford GT [video]

Δείτε πώς λειτουργεί αεροδυναμικά το νέο Ford GT [video]

Πλάνα από την αεροδυναμική σήραγγα δείχνουν γιατί ένα σούπερκαρ δεν αρκεί να είναι δυνατό και ελαφρύ.

Αν κρίνουμε από την άνετη νίκη της αγωνιστικής έκδοσης στις 24 Ώρες του Le Mans, η έκδοση δρόμου του σούπερκαρ της Ford θα πρέπει να είναι απίστευτα γρήγορη.

Φυσικά, για να είναι ένα σούπερκαρ γρήγορο, δεν αρκεί να έχει δυνατό κινητήρα και μικρό βάρος. Πρέπει να διαχειρίζεται σωστά και τη ροή του αέρα ώστε, αφενός να μην έχει μεγάλη αεροδυναμική αντίσταση, και αφετέρου να μην εμφανίζει αεροδυναμική άντωση στις υψηλές ταχύτητες, αλλά αντίθετα να αναπτύσσει αεροδυναμική πίεση που να το «κολλάει» στο δρόμο.

Η μελέτη της αεροδυναμικής με τη βοήθεια υπολογιστή (CFD) κάνει θαύματα σήμερα, όμως στο τέλος χρειάζεται και η επαλήθευση των δεδομένων στην παραδοσιακή αεροδυναμική σήραγγα.

Καθώς η αεροδυναμική εξέλιξη του Ford GT συνεχίζεται πριν το νέο σούπερκαρ διατεθεί στην αγορά προς το τέλος της χρονιάς, η Ford έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό video που αξίζει να δει κανείς. Αυτό αποκαλύπτει πώς δουλεύουν τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία του, από τα κλαπέτα κάτω από τη μάσκα μέχρι τη μεγάλη πίσω πτέρυγα, που στα πλάνα δέχεται ρεύμα αέρα ταχύτητας 200 km/h.

Παρότι το GT αποκαλύφθηκε σε μορφή προπαραγωγής εδώ και ενάμιση χρόνο, εντούτοις δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά γι’ αυτό. Ξέρουμε ότι ο V6 3,5 λίτρων με τα δύο τούρμπο θα αποδίδει πάνω από 600 ίππους, αλλά δεν ξέρουμε πόσους ακριβώς θα στέλνει στους πίσω τροχούς μέσω του 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη.

Το 2017 η Ford θα κατασκευάσει μόνο 250 GT και την επόμενη χρονιά άλλα τόσα, ώστε να εξασφαλίσει ότι το νέο της σούπερκαρ θα είναι σαφώς πιο σπάνιο και αποκλειστικό από το προηγούμενο GT.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube