Αποφυλακίζεται ο Carlos Ghosn;

Αποφυλακίζεται ο Carlos Ghosn;

Δικαστήριο του Tokyo αποφάσισε να μην παρατείνει την κράτηση του Ghosn, τέως προέδρου της Nissan, που συνελήφθη στην Ιαπωνία στις 19 Νοεμβρίου για οικονομικές ατασθαλίες και φοροδιαφυγή.

Δικαστήριο του Tokyo αποφάσισε απροσδόκητα να μην παρατείνει την κράτηση του εκδιωχθέντος προέδρου της Nissan, Carlos Ghosn με την κατηγορία οικονομικών παρατυπιών, προκαλώντας εικασίες ότι σύντομα μπορεί να αποφυλακιστεί.

Η απόρριψη του δικαστηρίου για την παράταση της κράτησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Ghosn θα αποφυλακιστεί άμεσα, επειδή οι εισαγγελείς έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε ανώτερο δικαστήριο ή να τον κρατήσουν προφυλακισμένο με άλλη κατηγορία, δήλωσε ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK. Το δικαστήριο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει το αίτημα εγγύησης του δικηγόρου του. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν ήταν σαφές εάν οι εισαγγελείς θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Shin Kukimoto, αναπληρωτής εισαγγελέας στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Περιφερειακού Γραφείου του Tokyo, δήλωσε μόνο ότι το γραφείο του θα απαντήσει «κατάλληλα».

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να μην παρατείνει ούτε την κράτηση για το στενό συνεργάτη του Ghosn, τον Greg Kelly.

Ο 64χρονος Ghosn και ο Kelly, που κρατούνται στο Tokyo από τις 19 Νοεμβρίου, αρνούνται τις κατηγορίες των οικονομικών παραπτωμάτων. Ο Ghosn κατηγορείται για υποτίμηση του εισοδήματός του για μια 5ετή περίοδο από το 2010. Συνελήφθη εκ νέου στις 10 Δεκεμβρίου με την ίδια κατηγορία που, για την περίσταση, καλύπτει τα τελευταία τρία χρόνια. Η περίοδος κράτησης των δέκα ημερών ημερών στη δεύτερη περίπτωση έληξε σήμερα, Πέμπτη.

Το δικαστήριο αναμενόταν να παρατείνει την κράτηση, καθώς η αποφυλάκιση με εγγύηση στους υπόπτους που επιμένουν στην αθωότητά τους είναι ασυνήθιστη στην Ιαπωνία. Δεν ήταν μάλιστα σαφές σε ποιο ύψος θα οριζόταν η εγγύηση, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι αβέβαιο αν είναι δυνατή η αποφυλάκιση του Ghosn ή του Kelly.

Το εισόδημα του Ghosn από τη Nissan βρίσκεται στο επίκεντρο των ισχυρισμών των εισαγγελέων του Tokyo, που τον κατηγορούν ότι ως εκτελεστικό μέλος του ΔΣ δεν γνωστοποίησε στις οικονομικές αρχές την αποζημίωση που είχε συμφωνήσει να λάβει αργότερα. Η Nissan δήλωσε ότι η έρευνα του καταγγέλλοντος αποκάλυψε επίσης την χρήση των εταιρικών κεφαλαίων για προσωπικές δαπάνες και άλλα οικονομικά παραπτώματα.

Το σκάνδαλο διατάραξε τη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi, με το διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan, Hiroto Saikawa, να ζητά αλλαγές για να αποδυναμώσει τον έλεγχο της Renault επί της ιαπωνικής εταιρείας

Η Renault μέχρι στιγμής δεν έχει αντικαταστήσει τον Ghosn ως επικεφαλής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, λέγοντας ότι η αποζημίωση του Ghosn ήταν σύμφωνη με το γράμμα του νόμου και της κυβερνητικές γραμμές. Έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου Reuters έδειξαν ότι στελέχη, τόσο της Nissan όσο και της Renault, συμμετείχαν σε συζητήσεις για την αποζημίωση του Ghosn που έγιναν κρυφά.

Εκπρόσωπος της Nissan αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για τις έρευνες της εταιρείας ή το παράπτωμα του πρώην ανώτατου εκτελεστικού στελέχους της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, ταξίδεψε στο Amsterdam στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση της Συμμαχίας μεταξύ της Nissan, της Renault και του τρίτου εταίρου, της Mitsubishi Motors. Εκεί, είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον προσωρινό επικεφαλής της Renault, Thierry Bolloré, που ο Saikawa χαρακτήρισε ως «θετικό» και «παραγωγικό», σύμφωνα με τη Nissan.

Ο Saikawa αναδείχθηκε ως η κινητήρια δύναμη στην έρευνα σχετικά με το αποδιδόμενο αδίκημα του Ghosn και του Kelly. Η Renault που αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο της Nissan και την εταιρεία που έσωσε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία από τη χρεωκοπία δύο δεκαετίες πίσω, ασκεί πιέσεις για να της γνωστοποιηθούν τα αποδιδόμενα παραπτώματα. Κάτι που εξάλλου ζητά πιεστικά και η γαλλική κυβέρνηση.

Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα «πραξικοπήματος» από στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Saikawa, δήλωσε η συζυγος του Kelly, Dee Kelly, σε χθεσινό video. Όταν ο Saikawa ερωτήθηκε τη μέρα που συνελήφθησαν οι Ghosn και Kelly κατά πόσον ένα πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Nissan, απάντησε: «Δεν έχω τέτοια γνώση. Δεν θα το ερμήνευα έτσι και νομίζω ότι δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε έτσι».

Εάν αποδειχθεί το αποδιδόμενο αδίκημα του Ghosn, μπορεί να του επιφέρει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας κατηγορήθηκε επίσης από τη Nissan για κατάχρηση χρημάτων της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς σπιτιών στη Βραζιλία και στο Λίβανο.

Οι δικηγόροι του Ghosn δήλωσαν ότι η κατηγορία ότι ευνόησε τον εαυτό του μετατρέποντας την αποζημίωση σε αναβληθείσα αμοιβή είναι λανθασμένη επειδή η συμφωνία αποζημίωσης δεν επικυρώθηκε δεόντως, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Motonari Otsuru, δικηγόρου του Ghosn. Ο Otsuru είναι πρώην επικεφαλής της ειδικής ομάδας έρευνας του Γραφείου του Εισαγγελέα του Τόκιο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube