Nissan: Ο Ghosn έχει αποκρύψει εισοδήματα άνω των 88,7 εκατ. δολαρίων

Nissan: Ο Ghosn έχει αποκρύψει εισοδήματα άνω των 88,7 εκατ. δολαρίων

Την Πέμπτη η επισημοποίηση της απόλυσής του  - Τι είπε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hiroto Saikawa

Η Nissan Motor Co. προετοιμάζεται να απολύσει τον πρόεδρο Carlos Ghosn. Ο διευθύνων σύμβουλος Hiroto Saikawa, 65 ετών, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι το συμβούλιο θα συναντηθεί την Πέμπτη για να συζητήσει την απόλυση του Ghosn.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να απολύσει και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Greg Kelly, 62 ετών, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθυντή ανθρώπινων πόρων.

Ο Saikawa είπε ότι η Nissan πληροφορήθηκε από τις Αρχές ότι Ghosn και Kelly έχουν συλληφθεί. Ο Ghosn πήγε εθελοντικά στους εισαγγελείς του Τόκιο, ανέφερε η εφημερίδα Asahi.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτοί οι δύο είναι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου», δήλωσε ο Saikawa για τον Ghosn και τον Kelly και υπογράμμισε ότι η πτώση του Ghosn δεν θα επηρεάσει τη συμμαχία με τη Renault. 
Ως αιτία του «κακού» ο Saikawa φωτογράφισε την μακρά περίοδο κατά την οποία ο Ghosn βρισκόταν στην κορυφή της εταιρείας έχοντας απεριόριστη δύναμη και εξουσία και είπε πως τώρα πλέον έχουμε μια καλή ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε".

O Saikawa δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια επιτροπή με εξω-εταιρικά στελέχη που θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά και επίσης στο να δημιουργήσουν την κατάλληλη «ασπίδα» ώστε αυτά να μην επαναληφθούν. Επίσης τόνισε πως είναι ανάγκη να αναμορφωθεί η δομή διαχείρισης που συνδέει τη Renault, τη Nissan και τη Mitsubishi.

Στο μέλλον, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η συγκέντρωση υπερβολικής δύναμης σε ένα άτομο, είπε. Αντ 'αυτού, χρειάζεται ένα βιώσιμο σύστημα, είπε.

Μείωση της ζημίας

Ο Saikawa στη συνέντευξη που παραχώρησε είπε ότι ένας από τους κορυφαίους στόχους τώρα είναι να μην επηρεαστούν οι καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις στους επιχειρηματικούς μας εταίρους και στους εργαζόμενους, δήλωσε.

Ενώ η Nissan δεν σχολίασε αμέσως το μέγεθος του υποτιθέμενου εισοδήματος που «υποεκτιμήθηκε», το πρακτορείο ειδήσεων Jiji είπε ότι ο Ghosn δεν απέκρυψε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια γιεν (88,7 εκατομμύρια δολάρια) και αυτό έγινε από το 2011 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, οι εισαγγελείς πρέπει να προβούν σε επίσημες κατηγορίες, πριν η υπόθεση ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Έτσι η σύλληψη του Ghosn δεν σημαίνει ότι θα κριθεί ένοχος. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή η νομική έρευνα και πόσο καιρό θα πάρει για να ολοκληρωθεί. 

Η Renault

Η Renault, σε δήλωση του ανεξάρτητου διευθυντή της και των προέδρων επιτροπών, δεν ανακοίνωσε καμία άμεση ενέργεια σχετικά με τον Ghosn.

«Εν αναμονή της παροχής ακριβών πληροφοριών από τον Carlos Ghosn, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Renault, οι ανωτέρω διευθυντές επιθυμούν να εκφράσουν την αφοσίωσή τους στην υπεράσπιση του ενδιαφέροντος της Renault για τη Συμμαχία», ανέφερε η δήλωση και συμπλήρωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault θα συγκληθεί πολύ σύντομα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron : «Η κυβέρνηση, ως μέτοχος, παραμένει εξαιρετικά προσεκτική για τη σταθερότητα της συμμαχίας».Να θυμίσουμε πως το γαλλικό κράτος κατέχει το 15% της Renault.
Ως υπουργός Οικονομικών του πρώην Προέδρου Francois Hollande, ο Macron είχε επικρίνει τον μισθό του Διευθύνοντος Συμβούλου της Renault ως υπερβολικό και πίεσε το κράτος να αυξήσει το μερίδιό του στη αυτοκινητοβιομηχανία στο 20% το 2015 από το 15%.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τα νέα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube