Άκυρη η συμφωνία 56 δις δολαρίων ανάμεσα σε Elon Musk και Tesla

Άκυρη η συμφωνία 56 δις δολαρίων ανάμεσα σε Elon Musk και Tesla

Με απόφαση του δικαστηρίου του Delaware ακυρώνεται το πακέτο αμοιβών ύψους 56 δις δολαρίων που δόθηκε το 2018 από την Tesla στον Elon Musk.

Elon Musk

Μία συμφωνία που επικυρώθηκε το 2018 ανάμεσα σε Tesla και Elon Musk ήρθε να ακυρώσει μόλις χθες το δικαστήριο του Delaware, καθώς βρήκε την εξασφάλιση της έγκρισης 56 δις δολαρίων προς τον Musk «βαθιά ελαττωματική».

Η έγκριση καταβολής του συγκεκριμένου ποσού προς τον CEO της Tesla, βοήθησε τον Elon Musk να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Οι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν καταθέσει μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω αποζημίωση ήταν το δίχως υπέρογκη.

Το δικαστήριο το Delaware έκρινε πως η έγκριση του σχεδίου αποζημίωσης του Elon Musk ήταν «βαθιά ελαττωματική»

Elon Musk

Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 30/1 από το δικαστήριο του Delaware θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο της Tesla προσπάθησε να αποζημιώσει τον Musk. Η δικαστής Kathaleen McCormick μίλησε για «ένα ακατανόητο ποσό» που δεν είναι δίκαιο προς τους μετόχους της εταιρείας, για να συνεχίσει λέγοντας:

«Η διαδικασία που οδήγησε στην έγκριση του σχεδίου αποζημίωσης του Musk ήταν βαθιά ελαττωματική», επικαλούμενη τους στενούς δεσμούς του επιχειρηματία με μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαπραγματεύτηκαν την πιο πρόσφατη συμφωνία αμοιβής του, την οποία ενέκριναν οι μέτοχοι το 2018. Το πακέτο αποδοχών αποτιμήθηκε σε 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο Musk ήταν ο διευθύνων σύμβουλος σουπερστάρ, ο οποίος κατείχε μερικές από τις πιο σημαίνουσες εταιρικές θέσεις (CEO, Πρόεδρος και ιδρυτής), απολάμβανε στενούς δεσμούς με τους διευθυντές που είχαν αναλάβει να διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Tesla και κυριάρχησε στη διαδικασία που οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο στην έγκριση του σχεδίου αποζημίωσής του», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασής της.

Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα αγωγής από τον μέτοχο Richard Tornetta, που θεώρησε ότι το πακέτο των απολαβών ήταν υπερβολικό. Στο πλαίσιο της δίκης, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα, διευθυντικά στελέχη της Tesla υπεραμύνθηκαν της σκέψης τους, τονίζοντας ότι η συμφωνία έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες στον κόσμο θα συνέχιζε να εστιάζει την προσοχή του στην εταιρεία.

Elon Musk

Η δικαστής, ωστόσο, αποφάσισε ότι τόσο η Tesla όσο και οι δικηγόροι του Μασκ «δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η ψηφοφορία των μετόχων ήταν πλήρως ενημερωμένη» και ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε «εκτεταμένες επαφές με τα άτομα που ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της Tesla».

Η νομική ομάδα του Richard Tornetta, με επικεφαλής τον Greg Varallo υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε καθήκον να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλον CEO. Το 2022, ο Musk εξαγόρασε το Twitter, μετονομάζοντάς το σε «X», ενώ έχει ιδρύσει πολλές start-up, μεταξύ των οποίων η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink και η SpaceX, που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος.

Από μεριάς του, ο Musk σχολίασε την απόφαση με χιούμορ, σε μία προσπάθεια μάλλον να κρύψει την αμηχανία του: «Μην διαλέξετε ποτέ για έδρα της εταιρείας σας το Delaware» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ o δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.


 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube