Elon Musk, αυξήσεις στους εργαζομένους της Tesla για να μην ιδρύσουν σωματείο

Elon Musk, αυξήσεις στους εργαζομένους της Tesla για να μην ιδρύσουν σωματείο

Ο Elon Musk αυξάνει κατά τουλάχιστον 10% την αμοιβή στους ωρομίσθιους εργαζόμενους του Gigafactory της Νεβάδα.

Elon Musk

Η Tesla ενημέρωσε με ένα εσωτερικό σημείωμα του Elon Musk τους εργαζομένους στο εργοστάσιο μπαταριών της στο Sparks της Νεβάδα, ότι από τον Ιανουάριο θα δουν αύξηση στο μισθό τους κατά 10%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, το οποίο δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του την εσωτερική ενημέρωση της Tesla, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο θα δουν το ωρομίσθιό τους να αυξάνεται από τα 20 στα 22 δολάρια για τους πιο χαμηλά αμοιβόμενους και από τα 30,65 στα 34,5 δολάρια για τους πιο υψηλά αμοιβόμενους. 

Ο φόβος του Elon Musk να έρθει αντιμέτωπος με τα συνδικάτα τον ώθησε σε αύξηση αμοιβών στους εργαζόμενους, με «αντάλλαγμα» να μην συνδικαλιστούν

Επίσης, εξορθολογίζει κάποιες αμοιβές, έτσι ώστε πολλά επίπεδα εργαζομένων που κερδίζουν μεταξύ 26,20 και 30,65 δολαρίων την ώρα σήμερα, να ανέβουν στα 34,50 δολάρια την ώρα.

Προφανώς και δεν έπιασε τον Musk ο πόνος για τους εργαζόμενους. Ο στόχος του είναι να αποτρέψει τις προσπάθειές τους να ιδρύσουν σωματείο μέσω του οποίου θα πιέσουν για συλλογικές συμβάσεις. 

Να θυμίσουμε πως το εργατικό συνδικάτο United Auto Workers είναι πολύ δυνατό και μαχητικό και κατάφερε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις (ειδικά σε GM, Ford και Chrysler) να επιτύχει αυξήσεις ρεκόρ στις συμβάσεις των μελών του. 

Μάλιστα το συνδικάτο έχει δηλώσει δια του προέδρου του Shawn Fain ότι σκοπεύει να επεκτείνει τον αγώνα και για εταιρείες όπως η Tesla και η Toyota, στις οποίες οι εργαζόμενοί τους δεν είναι συνδικαλισμένοι στο συνδικάτο.

Elon Musk

Να θυμίσουμε πως στα τέλη Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα κέντρα σέρβις και επισκευής της Tesla στη Σουηδία προχώρησαν σε απεργία η οποία -σε ένδειξη συμπαράστασης- εξαπλώθηκε σε Δανία, Φιλανδία και Νορβηγία. Ενώ σε αυτήν συμμετείχαν και εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους με αποτέλεσμα η Tesla να μην μπορεί να λάβει ούτε αλληλογραφία.

Επιπλέον, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τις μετοχές της Tesla λόγω της άρνησης του Elon Musk να συνάψει συμφωνίες με εργατικά συνδικάτα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube