Τα Hyundai του μέλλοντος θα καλούν το 100 αν ακούσουν κραυγές

Τα Hyundai του μέλλοντος θα καλούν το 100 αν ακούσουν κραυγές

Το Hyundai Motor Group προμηνύει τη μελλοντική μας κατάσταση έντονης επιτήρησης.

Hyundai

Μια μελλοντική κατάσταση αυξημένης επιτήρησης φαίνεται αναπόφευκτη. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν ήδη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών που τους προμηθεύουν η Google, το Facebook κι άλλοι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών. 

Εάν το οργουελικό όραμα του Hyundai Motor Group για το μέλλον γίνει πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν σύντομα να προέρχονται κι από το αυτοκίνητό μας.

Η κορεατική εταιρεία ανέδειξε τους νικητές του Φεστιβάλ Ιδεών 2023, ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να παράγει δημιουργικές ερευνητικές ιδέες από τους υπαλλήλους της. 

Τεχνολογίες που αποσκοπούν στην περισσότερη ασφάλεια και προστασία, αλλά ενδέχεται να αποβούν σε τελική ανάλυση εις βάρος μας

Το φετινό θέμα ήταν «Τεχνολογία με συναίσθημα που αλλάζει τον κόσμο» κι ένας από τους νικητές του χάλκινου βραβείου ήταν μια ιδέα που ονομάζεται «H-SOS».

Hyundai

Η ιδέα οραματίζεται ένα μέλλον όπου ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με εξωτερικά μικρόφωνα θα μπορεί να αναγνωρίζει ηχητικά σημάδια, όπως ένα άτομο που ουρλιάζει ή μια έκρηξη. Εάν εντοπίσει ένα τέτοιο περιστατικό, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους προβολείς, τα αλάρμ και την κόρνα και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τις κάμερές του για να καταγράφει το περιβάλλον του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Hyundai κάνει ταινία τη δύναμη των pixel [video]

Στη συνέχεια θα ειδοποιούσε την αστυνομία, στέλνοντας στους αστυνομικούς την τοποθεσία του οχήματος και βίντεο. Σε περιπτώσεις ακραίων εγκλημάτων ή καταστροφών, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους κοντινούς οδηγούς οχημάτων να μείνουν μακριά από την περιοχή.

Hyundai

Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας για ένα τέτοιο συνδεδεμένο αυτοκίνητο υπάρχει ήδη. Ουσιαστικά λείπει η εφαρμογή κι η ενσωμάτωση. Η λειτουργία Sentry της Tesla είναι διάσημη για τη σύλληψη βανδάλων και κακοποιών, ενώ τα μοντέλα της Rivian διαθέτουν παρόμοιο σύστημα καταγραφής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αγορά Hyundai απευθείας στο Amazon!

Το Shazam κι η Google μπορούν να αναγνωρίσουν ένα τραγούδι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ η τεχνολογία της SoundThinking Inc., πρώην ShotSpotter, χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να ξεχωρίσει πυροβολισμούς σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Hyundai

Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ήδη συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, ικανά να λαμβάνουν ενημερώσεις μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFi.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Hyundai βάζει για τα καλά το AI στα εργοστάσιά της

Η General Motors προσφέρει συνδεδεμένες υπηρεσίες μέσω του OnStar προγράμματος σε συγκεκριμένες αγορές, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί και να επιβραδύνει εξ αποστάσεως κλεμμένα οχήματα και να ειδοποιεί την αστυνομία για την τοποθεσία τους.

Hyundai

Δεν αμφιβάλλουμε ότι τα κίνητρα είναι αγαθά. Η Hyundai δηλώνει ότι πρόκειται για «δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για την πρόληψη εγκλημάτων και ατυχημάτων σε τυφλά σημεία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτό είναι το επαναστατικό «Uni Wheel» της Hyundai [video]

Όμως, μια τέτοια τεχνολογία χωρίς ισχυρή προστασία απορρήτου για τους καταναλωτές, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις κι εταιρείες να παρακολουθούν όποιον επιθυμούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό πουθενά.

Το υλικό –κάμερες, αισθητήρες και μικρόφωνα– θα γίνεται συνεχώς φθηνότερο στο μέλλον και το λογισμικό θα λειτουργεί απρόσκοπτα χάρη στη συνδεσιμότητα 5G. Θέλει πάρα πολλή προσοχή ώστε όσα γίνονται για το συμφέρον μας, να μην αποβούν περιοριστικά κι επιφέρουν ένα δυστοπικό μέλλον.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube