Αυτό είναι το επαναστατικό «Uni Wheel» της Hyundai [video]

Αυτό είναι το επαναστατικό «Uni Wheel» της Hyundai [video]

H Hyundai παρουσίασε ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα για τα ηλεκτρικά της μοντέλα, που ακούει στο όνομα «Uni Wheel».

Hyundai Uni Wheel

Καινοτομία και συνεχής εξέλιξη. Αυτές οι δύο λέξεις κάλλιστα μπορούν να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Hyundai στον τομέα της αυτοκίνησης. Τελευταίο της δημιούργημα το σύστημα «Uni Wheel».

Γιατί όμως αυτό το σύστημα είναι πρωτοποριακό; Εδώ και περίπου έναν αιώνα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο παράγουν την ισχύ με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η τελευταία λοιπόν, διοχετεύεται από τον κινητήρα είτε στους δύο είτε στους τέσσερις τροχούς. Αυτό ακριβώς έρχεται να αλλάξει το «Uni Wheel».

Η παρουσίασή του έγινε σε εκδήλωση στη Σεούλ όπου τα στελέχη της εταιρείας έδωσαν λεπτομέρειες γύρω από αυτό το ριζοσπαστικό αυτό σύστημα.

Η Hyundai, μέσα από το νέο σύστημα «Uni Wheel», φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στον σχεδιασμό των μελλοντικών αυτοκινήτων

Hyundai Uni Wheel

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Genesis ετοιμάζεται να φέρει στην αγορά αναδιπλούμενο τιμόνι

Το νέο σύστημα «Uni Wheel» αρχικά μετακινεί τον μειωτήρα κίνησης στην πλήμνη του τροχού (βασικό μέρος του συστήματος διεύθυνσης, που έχει ως σκοπό να κρατά στερεωμένο τον τροχό στο αυτοκίνητο και να τον βοηθάει να στρίβει ελεύθερα), μειώνοντας αποτελεσματικά το μέγεθος του κινητήρα, δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει στη Hyundai να χρησιμοποιεί έναν μικρό κινητήρα ανά τροχό, αντί να βασίζεται σε μια μεγάλη μονάδα κίνησης για ολόκληρο τον άξονα.

Το Uni Wheel χρησιμοποιεί μια ειδική διαμόρφωση πλανητικών γραναζιών που αποτελείται από έναν κεντρικό γρανάζι, τέσσερα γρανάζια πινιόν σε κάθε πλευρά και ένα γρανάζι που περιβάλλει αυτή τη διάταξη. Η ισχύς που παράγεται από τον κινητήρα μεταδίδεται στο κεντρικό γρανάζι, το οποίο με τη σειρά του εμπλέκει τα γρανάζια του πινιόν για να περιστρέψει το γρανάζι που περιβάλλει τη διάταξη. Αυτό συνδέεται με τον τροχό για να δώσει κίνηση στο αυτοκίνητο.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά γραναζιών που βρίσκονται μέσα στον τροχό, η ισχύς από έναν μικρό κινητήρα μεταδίδεται στον τροχό με αρκετή ροπή για να κινήσει ένα αυτοκίνητο. Η κίνηση κάθε τροχού ξεχωριστά παρέχει μία σειρά από πλεονεκτήματα, κυρίως στη γρήγορη οδήγηση και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο τροχός είναι σε συνεχή επαφή με το δρόμο εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη πρόσφυση και συνολικά βελτιωμένη οδική συμπεριφορά, ιδίως λόγω του μικρότερου βάρους που επιτυγχάνεται εξαιτίας της μείωσης των μηχανικών μερών.

Hyundai Uni Wheel

Οι καινοτομίες του συστήματος όμως δεν σταματούν εδώ. Τα γρανάζια είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, που μπορούν να κινούνται εντός της πλήμνης του τροχού ενώ εξακολουθούν να μεταφέρουν ισχύ. Ως εκ τούτου, η σύνδεση μεταξύ του τροχού και του κινητήρα δεν απαιτεί μπιλιοφόρο, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι απώλειες στην απόδοση που σχετίζονται με τη λειτουργία μιας τέτοιας σύνδεσης εξαλείφονται, βελτιώνοντας την παροχή ισχύος και την αυτονομία οδήγησης.   
 
Όπως αναφέρει η κορεατική φίρμα, η νέα τεχνολογία θα επιστρέψει στους μηχανικούς να ελέγχουν και την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος. Έτσι, σύμφωνα με λεγόμενά τους, τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα «Uni Wheel, ένα εξαιρετικά ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο σε όλους τους τύπους ηλεκτρικών αυτοκινήτων σύστημα»  και αερανάρτηση θα μπορούν να μεταβάλουν την απόστασή τους από το έδαφος ανάλογα με το έδαφος το οποίο κινούνται. Η Hyundai λέει ότι το Uni Wheel θα μπορούσε να συμπιεστεί μέσα σε τροχούς με διάμετρο από 4” (microcars) έως 25”.

Hyundai Uni Wheel

Ολοκληρώνοντας, οι κορεάτες δηλώνουν πως έχουν ολοκληρώσει ήδη με επιτυχία κάποιες δοκιμές ανθεκτικότητας, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Ωστόσο η Hyundai δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανακοινώσει πότε το «Uni Wheel» θα είναι έτοιμο να βγει στην παραγωγή για τα μοντέλα της αλλά και τα μοντέλα της Kia.

Το δίχως άλλο πρόκειται για ένα σύστημα που είναι ικανό να φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό των μελλοντικών αυτοκινήτων. Για αυτό και η Hyundai το έχει κατοχυρώσει ως πατέντα, καταθέτοντας οχτώ διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το «Uni Wheel», στη Νότια Κορέα καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube