Τιρκουάζ φώτα σε Mercedes-Benz; Σημαίνουν αυτόνομη οδήγηση

Τιρκουάζ φώτα σε Mercedes-Benz; Σημαίνουν αυτόνομη οδήγηση

Mercedes-Benz που κινούνται αυτόνομα, θα ανάβουν τιρκουάζ φώτα για να ειδοποιούν τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

αυτόνομη οδήγηση

Η Mercedes-Benz έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που έλαβε έγκριση για να προσθέσει τιρκουάζ φώτα στα οχήματά της. Έτσι, θα ενημερώνει τους κοντινούς χρήστες του οδοστρώματος ότι ο οδηγός χαλαρώνει κι η αυτόνομη οδήγηση έχει αναλάβει τα ηνία. 

Νωρίτερα φέτος, η γερμανική φίρμα έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσφέρει στους οδηγούς αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3 μέσω της λειτουργίας Drive Pilot.

Στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι οδηγοί θα κάνουν στραβοτιμονιές ή άτσαλα φρεναρίσματα για να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις του αυτόνομου συστήματος

Όπως και σε άλλα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, η λειτουργία επιτρέπει στους οδηγούς να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι. Ωστόσο, η διαφορά εδώ είναι ότι στο Επίπεδο 3, το σύστημα είναι αρκετά εξελιγμένο ώστε να επιτρέπει στον οδηγό να μηδενίσει την προσοχή του στον δρόμο.

αυτόνομη οδήγηση

Οφείλει πάντως να είναι έτοιμος να επέμβει και να πάρει τον έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξει σχετική ειδοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γείρει το κάθισμα και να αποκοιμηθεί, για παράδειγμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μεγάλη Βρετανία: «Υπεύθυνες οι εταιρείες για ατυχήματα με αυτόνομη οδήγηση»

Τώρα, για να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους οδηγούς στον αυτοκινητόδρομο ότι το μοντέλο της οδηγείται αυτόνομα, η Mercedes-Benz δοκιμάζει ειδικά φώτα σήμανσης. Η αυτοκινητοβιομηχανία λέει ότι επέλεξε το τιρκουάζ επειδή δεν χρησιμοποιείται ήδη από άλλα αυτοκίνητα ή οχήματα έκτακτης ανάγκης.

αυτόνομη οδήγηση

Ισχυρίζεται επίσης ότι το χρώμα είναι πολύ ορατό και διαφορετικό από άλλα ανοιχτά χρώματα που χρησιμοποιούνται ήδη σε επιβατικά οχήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ JiYue 01, το πρώτο μαζικό EV αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4

Τα φώτα θα βρίσκονται μπροστά και πίσω, καθώς και στους πλαϊνούς καθρέπτες των μοντέλων που είναι εξοπλισμένα με Drive Pilot, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ορατά. 

αυτόνομη οδήγηση

Η εταιρεία θα κοινοποιήσει τη λειτουργία και στις αστυνομικές αρχές για το γεγονός ότι επιτρέπεται στον οδηγό να διαβάζει ένα βιβλίο, να χαζεύει στο κινητό ή να συμμετέχει σε άλλη δραστηριότητα που διαφορετικά θα λογιζόταν ως απόσπαση της προσοχής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η αυτόνομη οδήγηση Eπιπέδου 2 μειώνει στο μισό την εγρήγορση του οδηγού!

Η Mercedes-Benz λέει ότι επιθυμεί τα τιρκουάζ φώτα να γίνουν το βιομηχανικό πρότυπο για αυτόνομα οχήματα και πιστεύει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, καθώς το χρώμα δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος για άλλο σκοπό σε μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη κι η Κίνα.

αυτόνομη οδήγηση

«Με την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων φώτων σήμανσης της αυτόνομης οδήγησης, η Mercedes-Benz θέτει για άλλη μια φορά νέα βιομηχανικά πρότυπα», δήλωσε ο Markus Schafer, CTO της Mercedes-Benz. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube