Η Βραζιλία έχει πλημμυρίσει από κινεζικά μοντέλα, κυρίως BYD

Η Βραζιλία έχει πλημμυρίσει από κινεζικά μοντέλα, κυρίως BYD

Πόσο αυξήθηκαν τα κινεζικά μοντέλα σε ένα χρόνο στη Βραζιλία; Πάνω από τέσσερις φορές!

κινεζικά μοντέλα

Οι εισαγωγές νέων επιβατικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί στη Βραζιλία, με τα κινεζικά μοντέλα να πραγματοποιούν κανονική απόβαση. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και στην επικείμενη επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών σε αυτά.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 46,4%, φτάνοντας τη συνολική αξία των $1,5 δισεκατομμυρίων. Περίπου το 40% αυτών αφορά κινεζικά μοντέλα, τα οποία σημειώνουν τεράστια αύξηση 450% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η πλειοψηφία είναι εξηλεκτρισμένα, είτε EV είτε υβριδικά.

Αύξηση 450% για τα κινεζικά μοντέλα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023

κινεζικά μοντέλα

Η εγχώρια κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα είχαν προηγουμένως απαλλαγεί από φόρους εισαγωγής, ο πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva έχει εφαρμόσει δασμούς 10% από τον Ιανουάριο. Ποσοστό που θα ανέλθει στο 18% τον Ιούλιο και θα κορυφωθεί στο 35% τον Ιούλιο του 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Βραζιλία ποντάρει στα EV για να αναζωογονήσει την εθνική παραγωγή

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα υβριδικά οχήματα υπόκεινται επίσης σε εισαγωγικό φόρο 15%. Ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 25% τον Ιούλιο και περαιτέρω στο 35% έως τον Ιούλιο του 2026. Πλήγμα για τα κινεζικά μοντέλα.

κινεζικά μοντέλα

Μιλώντας στο Reuters, ο διευθυντής στατιστικών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Υπηρεσιών, Herlin Brandao, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι οι εισαγωγές θα επιβραδυνθούν όσο αυξάνονται οι φόροι κι ανεβαίνουν οι τιμές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Volkswagen Polo γίνεται αγροτικό στη Βραζιλία

Η BYD έχει ήδη καθιερωθεί ως η μάρκα BEV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα. Το πρώτο τρίμηνο, πούλησε 14.939 ηλεκτρικά οχήματα στη Βραζιλία, περισσότερα από την Great Wall Motors (5.735 μονάδες) και την Toyota (5.049 οχήματα) μαζί. Συνολικά 36.090 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν στη Βραζιλία το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 145% από την αντίστοιχη περίοδο το 2023.

κινεζικά μοντέλα

Η BYD κατασκευάζει αυτήν τη στιγμή μία νέα μονάδα παραγωγής στη νοτιοαμερικανική χώρα. Αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2025 και θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 150.000 μονάδων ετησίως. Εκεί θα συναρμολογούνται τα Dolphin, Song Plus SUV και Yuan Plus.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube