Η Tesla δώρισε για μελέτη ένα Model 3 που κάηκε

Η Tesla δώρισε για μελέτη ένα Model 3 που κάηκε

Στη μάχη της πυρόσβεσης η Tesla, δωρίζει ένα Model 3 σε οργανισμό πυρασφάλειας.

Model 3

Οι πυρκαγιές EV δεν είναι οι πιο εύκολες αποστολές για τους πυροσβέστες, αφού χρειάζονται ειδικές τεχνικές για να τις σβήσουν. Για να τους βοηθήσει, η Tesla δώρισε ένα Model 3 που καταστράφηκε από πυρκαγιά σε οργανισμό που ειδικεύεται στην πυρασφάλεια των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Model 3 που πρόσφερε η Tesla τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μπορεί τα ηλεκτρικά να πιάνουν πολύ πιο σπάνια φωτιά από ένα θερμικό μοντέλο, όμως οι Αρχές τώρα μαθαίνουν πώς να τα σβήνουν

Διεξάγοντας έρευνα σε συνεργασία με την Tesla και την Πυροσβεστική της Βικτώριας, η ομάδα EV FireSafe αφιέρωσε έξι ώρες για να βγάλει την κατεστραμμένη μπαταρία -και χρήσιμα συμπεράσματα- από το ηλεκτρικό σεντάν.

Model 3

Ο οργανισμός EV FireSafe ονόμασε το κατεστραμμένο Model 3 «Testla», για να τονίσει ότι είναι αυτοκίνητο δοκιμής. Κατέστρεψαν ολόκληρο το όχημα για να αποσπάσουν πληροφορίες για τον τρόπο που κάηκε και πώς μπορούν να αποτραπούν ή να σβήσουν οι πυρκαγιές στο μέλλον.

Το Tesla Model 3 πέρασε πάνω από έναν άξονα βάρους 18 κιλών που είχε πέσει από φορτηγό που βρισκόταν μπροστά του. Το αυτοκίνητο καβάλησε τον άξονα, ο οποίος διαπέρασε την προστασία του πακέτου μπαταριών και προκάλεσε την πυρκαγιά.

Model 3

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφτασε στο σημείο κι έσβησε τη φωτιά σε περίπου μισή ώρα. Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι το 95% της μπαταρίας είχε καεί, εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο δευτερεύουσας ανάφλεξης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το κινεζικό σούπερκαρ YangWang U9 βάζει φωτιά στα φρένα του!

Οι Αρχές αναφέρουν ότι μόνο έξι πυρκαγιές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν καταγραφεί στην Αυστραλία από το 2010. Μία από αυτές ήταν κακόβουλη ενέργεια πυρπόλησης, μία άλλη προκλήθηκε μετά από σύγκρουση κι οι υπόλοιπες τρεις από φωτιά που εξαπλώθηκε από διπλανά οχήματα.

Model 3

Ποιο είναι όμως το ποσοστό φωτιάς των EV σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα; Αμερικάνικη έρευνα έρχεται να δώσει απάντηση στο φλέγον -και με την κυριολεκτική σημασία- ζήτημα. Διεξήχθη από κοινού από τον οργανισμό NTSB (National Transportation Safety Board) και τη NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) κι αφορά οχήματα που κινούνται στις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το VW Group ανακαλεί πάνω από 100.000 plug-in hybrid, λόγω κινδύνου φωτιάς

Ανά 100.000 πωλήσεων, η στατιστική αποκαλύπτει ότι πρωταθλητές σε φωτιές είναι τα υβριδικά με 3.474,5 περιπτώσεις, πίσω τους τα μοντέλα βενζίνης με 1.529,9 και τελευταία -δηλαδή ασφαλέστερα- τα ηλεκτρικά με 25,1! Με στρογγυλοποίηση, για να γίνουν πιο εύπεπτα τα νούμερα, μιλάμε για 3.500 vs 1.500 vs 25!

Model 3

Τα τελευταία χρόνια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναζητούν νέες μεθόδους για την κατάσβεση πυρκαγιών, με τη βύθιση του αυτοκινήτου σε κάδο νερού να είναι η πιο συνηθισμένη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ VLITEX, κουβέρτα πυροπροστασίας για ηλεκτρικά

Μέθοδος που φαίνεται ήδη ξεπερασμένη και δύσχρηστη μπροστά στην επαναχρησιμοποιούμενη ειδικά αναπτυγμένη κουβέρτα πυροπροστασίας της VLITEX.

Model 3

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube