Η Taycan Turbo GT των 1.108 PS είναι η ισχυρότερη Porsche ever

Η Taycan Turbo GT των 1.108 PS είναι η ισχυρότερη Porsche ever

Κι η ταχύτερη επίσης, με το 0-100 να έρχεται σε μόλις 2,2”.

Η νέα Porsche Taycan Turbo GT είναι το ισχυρότερο αυτοκίνητο δρόμου της μάρκας μέχρι σήμερα κι έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ γύρου σε δύο από τις πιο διάσημες πίστες αγώνων στον κόσμο. 

Η Porsche Taycan Turbo GT των 1.108 ίππων μπορεί να παραγγελθεί κι ως διθέσιο πιστάδικο υπερόπλο, εφόσον επιλέξετε χωρίς επιπλέον χρέωση το πακέτο Weissach.

Κοστίζει όσο δυόμισι Model S Plaid, αλλά βγάζει ένα πιο σπορτίφ ταμπεραμέντο. Με το πακέτο Weissach μάλιστα, είναι ένα ταχύτατο όπλο για την πίστα

Για να είμαστε ακριβείς, η νέα Taycan Turbo GT αποδίδει τέσσερις ιπποδυνάμεις. Σε κανονικές συνθήκες, η μέγιστη ισχύς είναι 789 PS. Η λειτουργία push-to-pass των ταπεινότερων Taycan έχει επίσης ενσωματωθεί κι αντλεί έμπνευση από την αγωνιστική Porsche 99X Formula E. Εκτοξεύει την απόδοση στους 952 ίππους για 10.

Taycan Turbo GT

Όταν ενεργοποιήσετε το launch control, τότε η ισχύς σκαρφαλώνει στους 1.033 ίππους, ενώ για 2”, αυξάνεται στιγμιαία στους 1.108. Επομένως, παρά το πομπώδες 1.100+ νούμερο, η πραγματική απόδοση δεν απέχει και τόσο από τα 1.020 PS του Tesla Model S Plaid.

Η δε ροπή ανέρχεται έως τα 1.340 Nm, περίπου 80 Nm λιγότερα από το δημιούργημα του Elon Musk. Αυτά τα νούμερα στέφουν την Taycan Turbo GT ως την πιο ισχυρή Porsche παραγωγής μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας ακόμη και την 918 Spyder.

Taycan Turbo GT

Έτσι, το 0-100 km/h χρειάζεται μόλις 2,2 ή 2,1 με το προαιρετικό πακέτο Weissach. Ομοίως, το 0-200 km/h ολοκληρώνονται σε 6,6ή 6,4αντίστοιχα (6,2” για το Tesla), ενώ η τελική ταχύτητα είναι στα 306 km/h (322 το Tesla). Εκεί όμως που στηρίζει πολλά η Taycan Turbo GT είναι στο στήσιμό της και στο ελάφρωμά της.

Ζυγίζει 71 kg λιγότερο από την Taycan Turbo S, με ευρεία χρήση ανθρακονημάτων σε διάφορα σημεία του αμαξώματος και με πανάλαφρες ζάντες 21 ιντσών. Ακόμα κι οι δαγκάνες των κεραμικών φρένων επανασχεδιάστηκαν για να εξοικονομήσουν άλλα 2 kg.

Taycan Turbo GT

Για τους λάτρεις της οδήγησης στην πίστα, το πακέτο Weissach εξοικονομεί κι άλλο βάρος, αλλά εκεί τα πράγματα ξεφεύγουν. Αφαιρούνται τα πίσω καθίσματα, το αναλογικό ρολόι, τα πατάκια στην καμπίνα κι η επένδυση του πορτ-μπαγκάζ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Drag Race: Η Porsche 918 Spyder δείχνει στην Taycan Turbo S ποιος είναι το αφεντικό [video]

Αλλά και κάμποση ηχομόνωση, υπάρχει μόνο μία χειροκίνητη θύρα φόρτισης στην πλευρά του συνοδηγού, ενώ και το πορτ-μπαγκάζ ανοίγει με το χέρι κι όχι ηλεκτρονικά. Αφού δεν μπορούν να μπουν επιβάτες πίσω, πάνε οι ζώνες τους και τα πίσω ηχεία. Η ενεργή πίσω αεροτομή αντικαθίσταται από μια σταθερή από ανθρακονήματα και τα παράθυρα αντικαθίστανται με ελαφρύτερο γυαλί. 

Taycan Turbo GT

Έτσι, το βάρος κατεβαίνει άλλα 70 kg σε σύγκριση με την κανονική Taycan Turbo GT. Ένα τέτοιο πρωτότυπο δοκιμών κονιορτοποίησε το ρεκόρ του Tesla Model S Plaid Track Pack στο Nürburgring Nordschleife.

Γύρισε την τρομακτική πίστα σε 7'0755, περίπου 18” ταχύτερα από το Tesla και 26” από την Taycan Turbo S. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γυρολόγιό της υπολείπεται μόλις 2,25” από του hypercar Rimac Nevera των 1.914 ίππων.

Taycan Turbo GT

Στη Laguna Seca στην Καλιφόρνια, η Γερμανίδα σημείωσε χρόνο γύρου 1'2787, επίσης ρεκόρ για ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής.
 
Η Porsche Taycan Turbo GT εμφανίζεται ήδη στον ελληνικό διαμορφωτή, με την τιμή να ξεκινά από τα €253.250 προ επιδότησης.
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube