Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Αναλυτικά τι προβλέπει - Τι θα πληρώσετε αν προχωρήσετε σε άρση ακινησίας του αυτοκινήτου σας. 

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που ορίζει αναλυτικά πώς θα γίνεται η άρση ακινησίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και πώς ακριβώς θα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. 

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπετει ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που έχει καταθέσει πινακίδες και θέλει να το θέσει και πάλι σε κυκλοφορία, θα πληρώνει το ποσοστό εκείνο των τελών που αναλογούν στον αριθμο των μηνών για τους οποίους θέλει να το κινήσει. 
Για παράδειγμα αν θέλει νατο κινήσει για ένα μήνα θα πληρώνει το 1/12 των συνολικών τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημά του, για δύο μήνες τα 2/12 κοκ. 

Να θυμίσουμε εδώ ότι καταργήθηκε το «πρόστιμο» του ποσού που αναλογούσε σε έναν επιπλόν μήνα. Παλαιότερα δηλαδή αν ήθελες να κινήσεις το αυτοκίνητό σου για ένα μήνα θα πλήρωνες τα 2/12 των ετησίων τελών. 
Επίσης να διευκρινίσουμε ότι το μιρκότερο συνατό διάστημα που μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε άρση ακινησίας είναι ένας μήνας. 

Αναλυτικά το νομοσχέδιο αναφέρει: 

Τροποποίηση άρθρου 36 ν. 2093/1992 (Α’ 181) σχετικά με την άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας

Στο άρθρο 36 του ν. 2093/1992 (Α΄181) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

1. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρετικά, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2020, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.
Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.»

2. Το ένατο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, εξαιρετικά εντός του έτους 2020, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.»

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι: «Επί του άρθρου 32 με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου αυτού παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, εντός του έτους 2020 για άρση της ακινησίας ενός οχήματος και καταβολή τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης αυτού, με καταβολή τόσων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα όσων και οι μήνες για τους οποίους αίρεται η ακινησία. Επιπλέον, ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας χωρίς καμία περαιτέρω προσαύξηση. Ειδικότερα, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η διάταξη διαφοροποιείται από ανάλογες εξαιρετικές ρυθμίσεις προηγούμενων ετών με τις οποίες προβλεπόταν η καταβολή των αναλογούντων στο χρονικό διάστημα άρσης της ακινησίας τελών κυκλοφορίας προσαυξημένων κατά περίπτωση, κατά ένα ή δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών.

Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α΄82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2020, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνονται οι πολίτες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για διάστημα μικρότερο του έτους ενώ ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση εσόδων από την άρση ακινησίας οχημάτων για τα οποία δεν θα καταβάλλονταν τέλη κυκλοφορίας.»

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube