Συγκοινωνίες Αθήνας: Έρχονται οι στάσεις με πρόβλεψη χρόνου αναμονής

Συγκοινωνίες Αθήνας: Έρχονται οι στάσεις με πρόβλεψη χρόνου αναμονής

Oι επιβάτες θα γνωρίζουν με ακρίβεια το χρόνο άφιξης του λεωφορείου και είναι στα σκαριά η ανάλογη εφαρμογή για smartphone

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες το πρώτο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τις Συγκοινωνίες Αθηνών και αφορά την εγκατάσταση Τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μία από τις φιλόδοξες κινήσεις του ΟΑΣΑ για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες. 

Το έργο που υπεγράφη στις 30 Ιουνίου 2014 είχε χωριστεί σε 3 διακριτές φάσεις. Τώρα πλέον είμαστε στο τέλος της Β` φάσης και  ουσιαστικά στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του έργου. Για να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις αποφασίστηκε να λειτουργήσουν ταυτόχρονα η Β και Γ φάση του έργου και να έχουμε λειτουργία του νέου συστήματος στις αρχές του 2017Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση τηλεματικής σε 1.900 οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) και 1.000 από τις συνολικά 8.000 στάσεις που έχει η πρωτεύουσα.
 
Σήμερα έχει εγκατασταθεί το σύστημα σε 10 αμαξοστάσια. Η Β` φάση ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.  Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση τηλεματικής σε 1.000 οχήματα και 100 στάσεις. Λόγω των capital controls υπήρξε μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή και τοποθέτηση των μηχανημάτων. Στην Γ` φάση που ήδη έχει ξεκινήσει προβλέπεται η τοποθέτηση στα υπόλοιπα 900 οχήματα και σε 900 ακόμα στάσεις. Το έργο είναι με τη μορφή ΣΔΙΤ και θα έχει διάρκεια 10 χρόνια. Σε αυτή τη διάρκεια ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος.
 
Ο επιβάτης θα μπορεί μέσω της τηλεματικής στη στάση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο την άφιξη του λεωφορείου/τρόλεϊ και έτσι θα μπορεί να προγραμματίζει τη μετακίνηση του. Ακόμα μία καινοτομία που θα προστεθεί είναι μία νέα εφαρμογή διαθέσιμη για κινητά/tablets/pc θα δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη να ενημερώνεται από όπου βρίσκεται για την άφιξη του οχήματος που θα μετακινηθει. Έτσι για παράδειγμα κάποιος που εργάζεται 3 στενά από τη στάση που χρησιμοποιεί θα μπορεί να φεύγει λίγα λέπτα πριν έρθει το λεωφορείο του χωρίς να σπαταλά άσκοπο χρόνο αναμονής. Στα λεωφορεία ο επιβάτης θα ενημερώνεται για την επόμενη στάση καθώς και για το χρόνο άφιξης σε αυτή. Ο ΟΑΣΑ θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση βανδαλισμού των πυλώνων τηλεματικής αν και μέχρι σήμερα στο πιλοτικό σύστημα που λειτουργεί εδώ και μήνες μόνο μία φορά εντοπίστηκε τέτοια φαινόμενο. Η επίβλεψη του συστήματος θα γίνεται από το Κέντρο Διαχείρισης Οχήματος του ΟΑΣΑ. Να σημειώσουμε πως τηλεματική λειτουργεί τόσο στο δίκτυο των 3 γραμμών του Μετρό, όσο και στο δίκτυο Τραμ.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube