Κορονοϊός: Έφυγε ένας «δικός μας» άνθρωπος, ο Μιχάλης Τσουκιάς

Κορονοϊός: Έφυγε ένας «δικός μας» άνθρωπος, ο Μιχάλης Τσουκιάς

Είχε συνδέσει το όνομά του με την Trekking Hellas, τις δραστηριότητες στη φύση αλλά και το Camel Trophy. 

Με θλίψη μάθαμε ότι σήμερα το πρωί ο Μιχάλης Τσουκιάς, προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, μετά από πολυήμερη μάχη στο νοσοκομείο Σωτηρία, έφυγε πια από τη ζωή.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς (65χρ.) υπήρξε μέλος αλλά και πρόεδρος του ΕΟΣ Αθηνών τη δεκαετία του 80. Άνθρωπος καινοτόμος, δυναμικός και δραστήριος, με μεγάλη ορειβατική δράση, ο Μιχάλης επί προεδρίας του οργάνωσε το 1985 την πρώτη Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια, της οποίας υπήρξε και αρχηγός. Ήταν επίσης συνιδρυτής της πρώτης ελληνικής outdoor εταιρείας, της Trekking Hellas και ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ).Παράλληλα όλοι οι «παλιότεροι» τον θυμούνται και από την εμπλοκή που είχε και στο θρυλικό Camel Trophy. 

Οι φίλοι του τον αποχαιρετούν  

«Δυστυχώς το κακό μας πλησίασε. Χάσαμε σήμερα το πρωί τον δικό μας Μιχάλη Τσουκιά. Έδωσε άνιση μάχη με τον κορονοϊό και δυστυχώς δεν βγήκε νικητής όπως έκανε πάντα μέχρι τώρα στα δύσκολα, που έβαζε πάντα στον εαυτό του. Δεν υπάρχουν λόγια γενικώς, αλλά ακόμα περισσότερο για έναν άνθρωπο σαν τον Μιχάλη. Το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του. Να προσθέσω μόνο το ήθος, το σθένος, την μεγάλη του καρδιά, το ανικανοποίητο πνεύμα του και την αστείρευτη αγάπη του για την ζωή. Κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του.
Πόνος!», έγραψε πριν από λίγο στο fb, κάποια φίλη του. 

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Τσουκιά

Μεταξύ πολλών άλλων, αρχηγός 3 Ελληνικών ορειβατικών αποστολών στα Ιμαλάια, το 1985 στο βουνό Annapurna (η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια ), το 1987 στο βουνό Ama Dablam (πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά βουνό που έχει γίνει στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα) και το 1989 στα βουνά Lobuche και Island Peak, εκπαιδευτική αποστολή για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990, αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική , το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson - 5140μ), αναβάσεις στα βουνά Kinabalou - 4001μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro - 5.895μ, στην Τανζανία. Για 4 χρόνια πρόεδρος του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος) Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης με αρμοδιότητα την εκπαίδευση και ορεινή διάσωση και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών.
Ιδρυτής της πρώτης στην Ελλάδα εταιρίας υπαίθριων δραστηριοτήτων (Trekking Hellas).

O ίδιος είχε γράψει για την εμπειρία του όταν ανέβηκε στα Ιμαλάια: 

«Όταν επισκέφθηκα το Νεπάλ τη δεκαετία του 80 σαν αρχηγός της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, διαπίστωσα ότι η χώρα μας έχει πολλές τοποθεσίες τόσο απομακρυσμένες και αυθεντικές όσο στο Νεπάλ. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της Trekking Hellas με στόχο να διοργανώσουμε ταξίδια ανακάλυψης για ξένους στην Ελλάδα. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και χιλιάδες χαρούμενοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο περπάτησαν και επισκέφθηκαν μοναδικά μέρη της πατρίδας μας. Σχεδόν από όλους ακόμα και σήμερα ακούω το ίδιο σχόλιο; ότι ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο ορεινό όγκο και τόσα άγρια και ανεξερεύνητα τοπία. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζομαι με τα μέρη που ανακαλύπτω είτε με τα πόδια, με kayak, rappel κ.α. τα οποία σε συνδυασμό με την ιστορία μας, με χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους  φτιάχνουν τον τέλειο συνδυασμό για μοναδικά ταξίδια ζωής. Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτό το ταξίδι της ζωής σας και σας διαβεβαιώ ότι θα το διασκεδάσετε – σας το υπόσχομαι!». 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube