Εισβολή στο εργοστάσιο-φάντασμα της FIAT, Termini Imerese [video]

Εισβολή στο εργοστάσιο-φάντασμα της FIAT, Termini Imerese [video]

FΙΑΤ Nuova 500, Panda, Punto, Lancia Ypsilon… Το εργοστάσιο της FIAT στο Termini Imerese, στη Σικελία, εγκαινιάστηκε με ταρατατζούμ το 1970, κατέβασε ρολά το 2011 και συνεχίζει να βρίσκεται εκεί… ανέγγιχτο!

FIAT Termini Imerese

Για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της νότιας Ιταλίας, η FIAT επωφελήθηκε από τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις στο τέλος της δεκαετίας του ’60, κατασκευάζοντας μεταξύ άλλων το εργοστάσιο στο Termini Imerese στη Σικελία.

Η βιομηχανική αυτή μονάδα εγκαινιάστηκε το 1970 μετά βαΐων και κλάδων και από τις γραμμές παραγωγής της βγήκαν πολλά μπεστ σέλερ. Από το FIAT Nuova 500 έως τις δύο πρώτες γενιές του Punto, περιλαμβανομένων των 126 και Panda. To Termini Imerese σταμάτησε κάθε δραστηριότητα τον Δεκέμβριο του 2011, ύστερα από τη συναρμολόγηση της Lancia Ypsilon.

Οι εικόνες της σικελικής βιομηχανικής μονάδας της FIAT, που κάποτε έσφυζε από ζωή και τώρα αποτελεί ένα εργοστάσιο-φάντασμα, δημιουργούν ένα σκηνικό αντάξιο ταινίας θρίλερ

Οι εικόνες της σικελικής βιομηχανικής μονάδας της FIAT, που κάποτε έσφυζε από ζωή και τώρα αποτελεί ένα εργοστάσιο-φάντασμα, δημιουργούν ένα σκηνικό αντάξιο ταινίας θρίλερ
Η Blutec αγόρασε το εργοστάσιο από τη FIAT ύστερα από το κλείσιμό του, έλαβε την κρατική χρηματοδότηση, αλλά δεν πραγματοποιήσει ποτέ το πρότζεκτ για να το επαναφέρει στη ζωή

Έκτοτε, αυτό το εργοστάσιο δεν επανήλθε ποτέ στην παραγωγή, παρά τη μεταπώλησή του στην εταιρεία Bluetec, η οποία είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να κατασκευάσει εκεί ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα. Ένα πρότζεκτ που είχε ως κρυφό στόχο την εκτροπή των δημοσίων πόρων προς ιδιωτικό προσπορισμό, οδηγώντας τελικά στον κατ’ οίκον περιορισμό των επικεφαλής του.

Μια νέα πρόσφατη αλλαγή χεριών θα πρέπει να έχει σφραγίσει οριστικά τη μοίρα της μονάδας, αφού φέρεται να έχει ξεκινήσει η κατεδάφισή του. Το video που γυρίστηκε από τους αστικούς εξερευνητές από το κανάλι Forgotten Buildings στο YouTube υπόσχεται λοιπόν να είναι μια τελική μαρτυρία για το Termini Imerese που μέχρι τώρα έμοιαζε να έχει παγώσει στον χρόνο.

FIAT Termini Imerese
O χρόνος έχει παγώσει στο Termini Imerese. Με τα μηχανήματα και τις γραμμές παραγωγής να στέκουν ακίνητα, άψυχα, άπραγα… 

Η πλειονότητα των μηχανών και μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν όταν η FIAT ήταν ακόμα ιδιοκτήτης φαίνεται να έχουν μείνει ανέπαφα. Το ίδιο και τα γραφεία. Οι εικόνες δείχνουν πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις για μια βιομηχανική τοποθεσία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με έναν ορισμένο βαθμό αυτοματισμού. 

Για κάποιο χρονικό διάστημα, το Termini Imerese θεωρείτο ως παράδειγμα προς μίμηση από την τορινέζικη. Αρχικά ξεκίνησε κατασκευάζοντας μέχρι το 1975 τις τελευταίες εκδοχές του εμβληματικού FIAT Nuova 500, καθώς αυτό βρισκόταν στο τέλος της καριέρας του. Στη συνέχεια ανέλαβε δικαιωματικά την κατασκευή του αντικαταστάτη του, FIAT 126,

FIAT Termini Imerese
Το FIAT Nuova 500 λανσαρίστηκε το 1956 και κράτησε μέχρι το 1975, γεμίζοντας στα τελευταία πέντε χρόνια του τις γραμμές παραγωγής του Termini Imerese. Και συνοικούσε με το FIAT 126 από το 1972, μέχρι να αντικατασταθεί πλήρως από το δεύτερο τρία χρόνια αργότερα.

Εγκατεστημένο δίπλα στη θάλασσα, είχε τη δυνατότητα για όλο και μεγαλύτερη επέκταση, καλύπτοντας τελικά σχεδόν 400.000 m2, έκταση που θα παρέμενε ιδιοκτησία της FIAT δική μέχρι το τέλος.

Η επιτυχία του πρώτου Panda, που κατασκευάστηκε επί τόπου από το 1980, και στη συνέχεια του Punto Serie 1 που έφτασε το 1993, φαινόταν ότι θα διασφάλιζε το μέλλον του εργοστασίου. Όμως σύντομα θα άρχιζαν να μαζεύονται μαύρα σύννεφα πάνω από εργοστάσιο της Σικελίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Pininfarina, στο εργοστάσιο-φάντασμα των 406 Coupé και FIAT Coupé [video]

Η εγκατάσταση σε ένα «νησί» περιέπλεκε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας όλο και υψηλότερο κόστος μεταφοράς και παραγωγής. Ειδικά καθώς πολλά εξαρτήματα προέρχονται από τη βόρεια Ιταλία, την ιστορική κοιτίδα του Gruppo FIAT.

FIAT Termini Imerese
Από το 1993, το Termini Imerese ανέλαβε την κατασκευή του τορινέζικου μπεστ σέλερ της δεκαετίας του '90, του FIAT Punto. Συνεχίζοντας το 1999 με τη δεύτερη γενιά του ιταλικού σουπερμίνι.

Όταν η εταιρεία πέρασε περίοδο κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του ’00, σημειώθηκαν απολύσεις και εξετάστηκε ακόμη και το κλείσιμο του εργοστασίου της Σικελίας. Όμως οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων βοήθησαν να υπάρξει αναβολή. 

Η ανάπαυλα, ωστόσο, ήταν βραχύβια. Αφού παρήγαγε το Punto Serie 2 από το 1999, το οποίο ήταν λιγότερο επιτυχημένο εμπορικά από τον προκάτοχό του, η σικελική μονάδα τελικά δεν επιλέχθηκε για τη συναρμολόγηση του αντικαταστάτη του, Grande Punto.

FIAT Termini Imerese
H Lancia Ypsilon ήταν το κύκνειο άσμα του εργοστασίου της Σικελίας, με την παραγωγή του να ξεκινά το 2005 και να τερματίζεται στο τέλος του 2011.

Από το 2005, το μέλλον του τόπου στηριζόταν μόνο στη Lancia Ypsilon. Ένα αυτοκίνητο πόλης του οποίου η «premium» θέση θα επέτρεπε υψηλότερο περιθώριο κέρδους προκειμένου να αντισταθμιστεί το σημαντικό κόστος κατασκευής. 

Δυστυχώς, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να σώσει το Termini Imerese, το οποίο θα έκλεινε οριστικά τις πύλες του στο τέλος του 2011.

FIAT
Σύγχρονες για τη δεκαετία του '70 που στήθηκαν, οι εγκαταστάσεις φαίνεται να έχουν μείνει ανέγγιχτες. Κανένας κανιβαλισμός, καμία κλοπή...

Περιδιαβαίνοντας το εργοστάσιο περισσότερα από 12 χρόνια αργότερα, οι εξερευνητές των Forgotten Buildings μπορεί να διέπραξαν κάτι το νομικά κολάσιμο. Για οκτώ και πλέον λεπτά, ένα σκηνικό αντάξιο ταινίας θρίλερ τους δείχνει να προσπαθούν να είναι όσο πιο διακριτικοί γίνεται, ενώ κοντά τους ακούγονται πνιχτοί θόρυβοι. 

Αλλά μια τέτοια ανάληψη κινδύνου δεν θα ήταν μάταιη, καθώς οι εικόνες της σικελικής βιομηχανικής μονάδας της FIAT, που κάποτε έσφυζε από ζωή και τώρα αποτελεί ένα εργοστάσιο-φάντασμα, είναι αναμφισβήτητα συναρπαστικές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube