Pininfarina, στο εργοστάσιο-φάντασμα των 406 Coupé και FIAT Coupé [video]

Pininfarina, στο εργοστάσιο-φάντασμα των 406 Coupé και FIAT Coupé [video]

Το εργοστάσιο στο οποίο η Pininfarina έφτιαχνε το Peugeot 406 Coupé, τις Alfa Romeo Brera, το FIAT Coupé... έχει εγκαταλειφθεί από τον Ιταλό καροσερίστα από το 2011. Οι εξερευνητές του Forgotten Buildings κινηματογράφησαν ό,τι απέμεινε.

Ο ιταλικός οίκος Pininfarina ανήκει από το 2015 στον ινδικό Όμιλο Mahindra και σήμερα περιλαμβάνει δύο βασικές οντότητες.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο νεαρός κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων πολύ υψηλής ποιότητας, η Automobili Pininfarina. Και από την άλλη υπάρχει το ιστορικό στούντιο σχεδιασμού Pininfarina S.p.A. που ιδρύθηκε από τον Gian-Battista «Pinin» Farina το 1930.

Το εργοστάσιο του Pininfarina στο San Giorgio Canavese εγκαινιάστηκε με την Cadillac Allanté

Pininfarina, San Giorgio Canavese

Συνδεδεμένο από τις χρυσές δεκαετίες του ’50 και του ’60 με τη Ferrari, μεταξύ άλλων, αυτό το όνομα εξακολουθεί να προκαλεί δέος και το κύρος του είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά η σύγχρονη δουλειά του στούντιο απέχει πολύ από το κάνει να διατηρεί τη φήμη που απολάμβανε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’00. 

Το πρώην εργοστάσιο του Pininfarina στο San Giorgio Canavese μαρτυρεί αυτήν την ιστορία. Τώρα εγκαταλελειμμένο, το επισκέφθηκαν οι εξερευνητές που βρίσκονται πίσω από το κανάλι του YouTube, Forgotten Buildings. Μονάδα που μεταξύ άλλων ήταν η γενέτειρα του Peugeot 406 Coupé.

Pininfarina, San Giorgio Canavese

Ύστερα από την υποτονική δεκαετία του ’70, με την πετρελαϊκή κρίση του 1973 να έχει πλήξει σοβαρά την αγορά αυτοκινήτων υψηλής κλάσης, ο Pininfarina αναζήτησε τον ούριο άνεμο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και τον βρήκε σε νέες συνεργασίες. Μια από τα πιο αξιοσημείωτες ήταν αυτή με την Cadillac. 

Εκείνη την εποχή, ο διάσημος Αμερικανός κατασκευαστής της GM υπέφερε από την αποκλιμάκωση της γκάμας του τα προηγούμενα χρόνια και επιδίωκε να βελτιώσει την εικόνα του. Κατέφυγε λοιπόν στην τορινέζικη εταιρεία για να σχεδιάσει και να φτιάξει εκεί το αμάξωμα ενός πολυτελούς ρόουντστερ που προοριζόταν να ανταγωνιστεί τη Mercedes-Benz SL.

Pininfarina, San Giorgio Canavese

Το 1986, o οίκος Pininfarina απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο San Giorgio Canavese, στα βόρεια προάστια του Torino. Το αμάξωμα και το εσωτερικό της Cadillac Allanté κατασκευάζονταν εκεί και στη συνέχεια στέλνονταν στο Detroit για να συναρμολογηθούν με το συγκρότημα «κινητήρας-σασί». Αυτή η ακριβή διαδικασία παραγωγής είχε αποτέλεσμα την πολύ υψηλή τιμή πώλησης.

Το τελευταίο, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή απόδοση και την ποιότητα κατασκευής κατά το λανσάρισμα, είχαν συνέπεια την εμπορική αποτυχία της Allanté, παρά τη σαφή βελτίωση κατά τη διάρκεια της καριέρας του αυτοκινήτου. Συνολικά κατασκευάστηκαν 22.000 αυτοκίνητα μεταξύ 1987 και 1993, μαζί με άλλα πιο μοναδικά μοντέλα, περιλαμβανομένων μερικών Ferrari Testarossa.

Pininfarina, San Giorgio Canavese

Αλλά η περιπέτεια του San Giorgio Canavese μόλις ξεκινούσε. Το 1996, χάρη σε μια νέα συνεργασία μεταξύ του Sochaux και του οίκου Pininfarina, επιλέχθηκε η τοποθεσία για την παραγωγή του Peugeot 406 Coupé. Αυτή τη φορά η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία. Λίγο περισσότερες από 107.000 μονάδες κατασκευάστηκαν εκεί μέχρι το 2004. Αλλά και άλλα μοντέλα που σημείωσαν εμπορική επιτυχία βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής του San Giorgio Canavese όπως το FIAT Coupé. Ή λιγότερο επιτυχημένα όπως η Lancia K SW. Τα τελευταία Peugeot 306 Cabriolet συναρμολογήθηκαν επίσης εκεί. 

Ύστερα ακολούθησαν η Alfa Romeo GTV, στη συνέχεια η Brera και η Spider. Δυστυχώς, οι δύο τελευταίες δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία και η οικονομική κρίση του 2008 σταμάτησε ξανά προσωρινά τις σειρές περιορισμένης ή μικρής παραγωγής που παρέμενε η ειδικότητα του Pininfarina. Η εταιρεία έπρεπε να αποχωριστεί ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της. Με τις παραπάνω Alfa να είναι τα τελευταία μοντέλα που κατασκευάστηκαν σε αυτό το εργοστάσιο, το οποίο έκλεισε οριστικά το 2011.

Pininfarina, San Giorgio Canavese

Το video που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα αλλά γυρίστηκε το 2021 δείχνει ένα εγκαταλελειμμένο αλλά και κατεστραμμένο εργοστάσιο. Μηχανήματα και εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από συμμορίες που έκλεβαν χαλκό, ο χώρος φαίνεται να έχει υποστεί κατά τόπους βανδαλισμούς, ενώ ακόμη και τα πόδια από τις καρέκλες της καντίνας κόπηκαν για να μπορούν να κλαπούν.

Στην πίστα δοκιμών που περιβάλλει το κτίριο, η φύση έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά της. Ωστόσο, πολλά στοιχεία της εποχής παραμένουν, ξεκινώντας από τα επιβλητικά μηχανήματα στη γραμμή παραγωγής. Έγγραφα, εργαλεία, ακόμη και ρούχα εποχής υπάρχουν ακόμα στα εργαστήρια. 

Pininfarina, San Giorgio Canavese

Στο εργοστάσιο εργάζονταν τουλάχιστον 57 άτομα, το οποίο μπορούσε να κατασκευάζει περίπου 70 αυτοκίνητα την ημέρα στο απόγειο της παραγωγικής ικανότητάς του, απασχολώντας περίπου 300 εργαζομένους σύμφωνα με τους συντάκτες του video. Οι τελευταίοι υποδεικνύουν μετά το γύρισμα το σκουπιδαριό στους χώρους του εργοστασίου. 

Το San Giorgio Canavese μας θυμίζει την άλλοτε φήμη του Pininfarina, την παρακμή του επίσης, αλλά και ότι η επιστροφή του οίκου στο προσκήνιο πως είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

Πηγές, Forgotten Buildings, Pininfarina, Hagerty

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube