
Avatr, ανταπαντά στο «σκάνδαλο» αεροδυναμικής με μηνυσάρα
Το Avatr 12 κατηγορήθηκε ότι έχει πολύ χειρότερη αεροδυναμική απόδοση από το επίσημο νούμερο. Η ετυμηγορία δεν θα δοθεί σε αεροδυναμική σήραγγα, αλλά στα δικαστήρια.

Πριν μία εβδομάδα, Κινέζος influencer -με πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους- κατηγόρησε δημόσια την Avatr για παραπλάνηση σχετικά με την αεροδυναμική απόδοση μοντέλου της.
Η Avatr υποστήριζε ότι το μοντέλο της 12 πετυχαίνει εντυπωσιακό Cx 0,208 -μια εξαιρετική επίδοση για αυτοκίνητο παραγωγής. Όμως ο Zurich Bei Le Ye αποφάσισε να ελέγξει την αξιοπιστία αυτών των ισχυρισμών.
Και καθώς τυγχάνει κάτοχος ενός Avatr 12, το υπέβαλε σε ανεξάρτητη δοκιμή σε αεροδυναμική σήραγγα, στο επίσημο κινεζικό ερευνητικό κέντρο, CATARC. Μέτρησαν Cx στο 0,281 -νούμερο κατά 30% χειρότερο από την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.
Η κινεζική εταιρεία ανταπάντησε με ένα βίντεο διάψευσης και με αίτηση αποζημίωσης €1,25 εκατομμυρίων
This video recently went viral in China. This blogger was skeptical of all those EVs achieving extremely low drag coefficients including a few “record-breaking” numbers. He wanted to see if his Huawei-branded Avitr really has a drag coefficient of 0.21 as advertised. He took his… pic.twitter.com/SpvTkrJKVC
— Ray (@ray4tesla) May 5, 2025
Ήταν αναμενόμενο ότι η Avatr δεν θα δεχόταν καλόπιστα την κριτική. Οργάνωσε λοιπόν μια live επίδειξη σε αεροδυναμική σήραγγα, κάλεσε μάλιστα και τον Elon Musk να παρευρεθεί. Προφανώς δεν το έκανε.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το Avatr 12 κατέγραψε 0,2175 στα 120 km/h, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο παραγωγής εξοπλισμένο με πλευρικές κάμερες αντί για τους παραδοσιακούς πλευρικούς καθρέφτες που είχε δοκιμάσει ο blogger.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Avatr 12 με αλβανικές πινακίδες βολτάρει στα Ιωάννινα
Το μοντέλο φορούσε αεροδυναμικές ζάντες, τις οποίες η Avatr προσφέρει προαιρετικά. Αλλά όταν τις αντικατέστησαν με σπορ, ο συντελεστής οπισθέλκουσας εκτινάχθηκε στο 0,2326 στην ίδια ταχύτητα. Όχι και μικρή αύξηση.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν αντικατέστησαν τις κάμερες με παραδοσιακούς καθρέφτες, οπότε το νούμερο αυξήθηκε σε 0,2509. Και όταν στη συνέχεια άνοιξαν την μπροστινή μάσκα, ο συντελεστής οπισθέλκουσας ανέβηκε στο 0,2743.
Όχι ακριβώς το 0,281 που κατέγραψε ο blogger, αλλά πολύ πιο κοντά σε αυτό από το επίσημο 0,208 που ανακοινώνουν οι Κινέζοι. Νούμερο που δεν επαληθεύτηκε σε καμία συνθήκη.
Να σημειωθεί ότι το Avatr 12 διαθέτει ενεργή μπροστινή μάσκα που ανοίγει και κλείνει αυτόματα. Τεχνολογία που ενεργοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης του κινητήρα και τη ροή του αέρα, βελτιώνοντας έτσι την αεροδυναμική και την αποδοτικότητα του οχήματος.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Avatr 06, στιλάτος αντίπαλος του Model 3 χωρίς πίσω παρμπρίζ
Η συνέχεια θα δοθεί στα κινεζικά δικαστήρια, αφού η Avatr έχει καταθέσει μήνυση, ζητώντας αποζημίωση €1,25 εκατομμύρια. Θεωρώντας τον Bei Le Ye ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας «μαύρης διαφήμισης» εναντίον της εταιρείας.
Καθώς η κινεζική αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, η Avatr ισχυρίζεται ότι αυτό το είδος βρώμικης τακτικής γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Προσφέρει μάλιστα αμοιβή €620.000 σε όποιον μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την φερόμενη εκστρατεία δυσφήμισης.