Ποιο νέο σύστημα ασφαλείας μπαίνει στα αυτοκίνητα από το καλοκαίρι;

Ποιο νέο σύστημα ασφαλείας μπαίνει στα αυτοκίνητα από το καλοκαίρι;

Ένα νέο και καθόλα σημαντικό σύστημα ασφαλείας γίνεται υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2024.

ADAS

Το νέο σύστημα ασφαλείας που από τον Ιούλιο του 2024 θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα σχετίζεται με τον εντοπισμό υπνηλίας του οδηγού.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο λεγόμενος GSR (γενικοί κανόνες ασφαλείας), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.

Το νέο σύστημα ασφαλείας αναφορικά με την υπνηλία από τον Ιούλιο του 2024 θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα

GSR-Ipnilia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Είσαι μεθυσμένος; Δεν θα οδηγείς Mercedes-Benz

Εν προκειμένω, το νέο σύστημα ασφαλείας, μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος. Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα κληθούν να συμπεριλάβουν το εν λόγω σύστημα στα νέα μοντέλα τους. Έρευνες άλλωστε έχουν δείξει πως η κόπωση του οδηγού αποτελεί μία σημαντική αιτία ατυχημάτων.

Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική δια νόμου. Εάν μια αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να προχωρήσει σε πωλήσεις των υφιστάμενων μοντέλων με την συγκεκριμένη τεχνολογία, τότε θα πρέπει να τα εξοπλίσει εκ των υστέρων με ένα σύστημα ανίχνευσης και αυτό όχι αργότερα από τον Ιούλιο του 2026.

Το σύστημα διατίθεται ήδη σε κάποια μοντέλα που διακρίνονται για την άνεση και την ασφάλεια και διαθέτουν πλούσιο εξοπλισμό. Πλέον όμως, οφείλει να είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κατηγορίας, από τον Ιούλιο.

GSR-Ipnilia

Κι εδώ ανακύπτει ένα σημαντικό ζήτημα. Η προσθήκη ενός τέτοιου συστήματος ασφαλείας συντελεί ένα έξτρα κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ήδη λοιπόν έχουν υπάρξει σενάρια που θέλουν τις τιμές των νέων μοντέλων να επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη. Η κατηγορία που φαίνεται πως θα επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή των B-SUV, εξαιτίας της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης, όπως επίσης και τα πιο προσιτά μοντέλα, με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι θετικά διακείμενες προς αυτό το σύστημα ασφαλείας, καθώς θεωρούν πως είναι ένας τρόπος για τη μείωση των ατυχημάτων. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και οι τιμές στα ασφάλιστρα, μιας και όσο πιο ασφαλές είναι ένα αυτοκίνητο τόσο χαμηλότερα είναι και τα ασφαλιστρά του. Όλα αυτά βέβαια μένει να φανούν στην πράξη.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube