Nέα Alfa Romeo Milano, το πιο σπορ αστικό SUV; [video]

Nέα Alfa Romeo Milano, το πιο σπορ αστικό SUV; [video]

H Alfa Romeo Milano είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, ενώ διατίθεται επίσης με 48V υβριδικό σύστημα και κίνηση στους εμπρός ή τους τέσσερις τροχούς.

H Alfa Romeo Milano είναι γεγονός, με τους Ιταλούς να εισέρχονται δυναμικά τόσο στην κατηγορία των Β-SUV όσο και σε αυτή των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ιταλική φινέτσα, δυναμισμός και κόμπακτ διαστάσεις. Η αλλιώς, Alfa Romeo Milano, ένα B-SUV που έρχεται να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στην πιο εμπορική κατηγορία της αγοράς. Η Milano είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της ιταλικής φίρμας και ουσιαστικά το entry-level αυτοκίνητο της γκάμας της. Μέσω του οποίου οι Μιλανέζοι φιλοδοξούν να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στα φημισμένα αρχηγεία του Automobile Club Milano σε μία εκδήλωση που αφενός αποτύπωνε το νέο πρόσωπο της Alfa Romeo και αφετέρου υπενθύμιζε τη σχέση της εταιρείας με τα πατρογονικά της χώματα, μιας και το αυτοκίνητο πήρε το όνομα της πόλης με την οποία έχει ταυτιστεί η Alfa.

Κατά τη διάρεκια της εκδήλωσης, ο CEO της Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, τόνισε πως «η Alfa Romeo είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει στη γκάμα της από ένα ηλεκτρικό, μικρό SUV έως ένα σούπερκαρ, την 33 Stradale». Δηλώσεις έκανε και ο CEO του Ομίλου Stellantis, Carlos Tavares, χαρακτηρίζοντας fake news τα σενάρια που θέλουν τον Όμιλο να περιορίζει τις δραστηριότητές του επί ιταλικού εδάφους. Η παρουσία του άλλωστε στον ιταλικό βορρά πιθανότατα είχε και σημειολογικό χαρακτήρα.

Οι πρώτες Alfa Romeo Milano αναμένονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι

Alfa Romeo Milano

Με μοναδικό χαρακτήρα, η νέα Alfa Romeo Milano συνδυάζει το ιταλικό στιλ με ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει στην φαρέτρα της φίρμας στους τομείς της άνεσης, της συνδεσιμότητας και της σπορ οδηγικής δυναμικής, καλωσορίζοντας παράλληλα την πιο σύγχρονη σχεδιαστική ταυτότητα του φημισμένου Centro Stile.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες των Ιταλών, η πρώτη εξηλεκτρισμένη Alfa υιοθετεί στο έπακρο το οδηγικό DNA που καθιέρωσε την εταιρεία. Παράλληλα, είναι διαθέσιμη με ήπια υβριδικό σύστημα 48V και κίνηση στους εμπρός ή τους τέσσερις τροχούς, θέλοντας να δημιουργήσει «συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον ιδιοκτήτη του».

Με ένα κόμπακτ διαστάσεων αμάξωμα με μήκος 4,17 m, πλάτος 1,78 m και ύψος 1,5 m, απαντώνται όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά του Made in Italy σχεδιασμού, όπως η αρμονία στις αναλογίες και οι απαλές, γεμάτες αυτοπεποίθηση, γραμμές. Στο εμπρός μέρος δεσπόζει η «άγρια» και αιχμηρή μάσκα, με το ευμεγέθες σήμα της μάρκας στο κέντρο και τους λεπτούς προβολείς ακροβολισμένους κατά μήκος του προφυλαχτήρα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και τόσο το πίσω μέρος όσο και το προφίλ του αυτοκινήτου, με τις κρυφές χειρολαβές στις πίσω πόρτες να θυμίζουν το ομογάλακτο Jeep Avenger.  Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ρέουσες και συνάμα δυναμικές γραμμές συνθέτουν ένα γοητευτικό τελικό αποτέλεσμα. Ναι μεν η ομορφία είναι υποκειμενική, πλην όμως δύσκολα δεν θα γοητευτείς από την Milano.

Alfa Romeo Milano

Χάρη στους μικρούς προβόλους, τα μυώδη φτερά και τη χαρακτηριστική «ουρά» που αποτελεί σαφή αναφορά στην Giulia TZ, οι αναλογίες της Milano ενσαρκώνουν την απλότητα που πρεσβεύει το ιταλικό στιλ. Η ισχυρή ταυτότητά της υπογραμμίζεται από έναν συγκερασμό κλασικών και μοντέρνων στοιχείων που συνθέτουν μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες υπογραφές στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την υπογραφή παίζει το εμπρός μέρος, η προσωπικότητα που οποίου διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τους “3+3” ενεργούς Full LED Matrix προβολείς. Η σπορ διάθεση είναι παρούσα και στο εσωτερικό της Milano, όπου ξεχωρίζει η προσοχή στην λεπτομέρεια, τα κορυφαίας ποιότητας υλικά και η προσεκτική τοποθέτηση όλων των χειριστηρίων στην ιδανική θέση με σκοπό την τέλεια εργονομία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σημαντική είναι η παρουσία του ψηφιακού και πλήρως διαμορφώσιμου πίνακα οργάνων των 10,25”. Εκεί προβάλλονται όλες οι πληροφορίες και οι ρυθμίσεις που αφορούν στην οδήγηση, ενώ η πληροφόρηση συμπληρώνεται από την οθόνη του infotainment που έχει διαγώνιο επίσης 10,25” και είναι τοποθετημένη στο ταμπλό. 

Alfa Romeo Milano

Ο οδηγός πρωταγωνιστεί ξεκάθαρα στην καμπίνα της Milano χωρίς οι επιβάτες να αισθάνονται μειονεκτικά. Τουναντίον! Το εσωτερικό πείθει αμέσως για την προσοχή στην λεπτομέρεια και τη συνολικά υψηλή ποιότητά του, με τους επιβάτες να απολαμβάνουν ένα σπορ περιβάλλον υψηλής αισθητικής με ανυπέρβλητη φινέτσα.

Παρά τις κόμπακτ διαστάσεις της η Milano έχει άνετους χώρους επιβατών και εκείνος για τις αποσκευές φτάνει στα 400 lt, διαθέτοντας όχι μόνο μεγάλη χωρητικότητα αλλά και πολύ εύκολη φόρτωση χάρη στην ηλεκτρική πόρτα με την handsfree λειτουργία. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το πρωτοεμφανιζόμενο cable organizer (το κατά το κοινώς λεγόμενο frunk), ένας ειδικός χώρος για την εύκολη αποθήκευση του καλωδίου φόρτισης των ηλεκτρικών εκδόσεων.

Διαθέτοντας τόσο αμιγώς ηλεκτρική όσο και υβριδική επιλογή ελέω της πλατφόρμας CMP που μπορεί να φιλοξενήσει ηλεκτρικές και θερμικές εκδόσεις, η Milano καλύπτει όλες τις ανάγκες. Η έκδοση Elettrica υιοθετεί ηλεκτρικό σύστημα τελευταίας γενιάς, με σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα τεχνολογίας «Hybrid Synchronous» και νέα μπαταρία ιόντων λιθίου. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις με 156 και 240 ίππων με την τελευταία να θυμίζει το Abarth 600e, τον γρηγορότερο Σκορπιό της Ιστορίας. 

Πρακτικά, η Milano ούσα ομοαίματη με το FIAT 600 και το Jeep Avenger αξιοποιεί την καλή πρώτη ύλη των αδερφών της και ενστερνίζεται τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την Alfa Romeo από τις υπόλοιπες μάρκες του Ομίλου Stellantis. Αξίζει δε να αναφέρουμε πως οι ισχυρότερες εκδόσεις (από 156 ίππους και πάνω) θα εξοπλίζονται με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης Torsen.

Σε κάθε περίπτωση η μπαταρία έχει χωρητικότητα 54 kWh και χαρακτηρίζεται από την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και το μεγάλο λόγο της εκμεταλλεύσιμης ως προς τη συνολική χωρητικότητα. Για την έκδοση των 156 ίππων η μέση αυτονομία ανέρχεται στα 410 km κατά WLTP, ενώ σε αστικό περιβάλλον μπορεί να αγγίξει τα 590 km. Πολύ γρήγορη είναι και η φόρτιση που υποστηρίζει έως 100 kW στο συνεχές ρεύμα, κάτι που σημαίνει λιγότερο από 30’ για αναπλήρωση από το 10 έως 80% της ενέργειας.

Alfa Romeo Milano

Ακόμα δύο εκδόσεις της Milano διατίθενται με υβριδικό σύστημα: Η πρώτη διαθέτει κίνηση στους εμπρός τροχούς ενώ η δεύτερη με την ονομασία Q4 είναι τετρακίνητη και θα λανσαριστεί σε δεύτερο χρόνο. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,2 lt που αποδίδει 136 ίππους, υιοθετώντας κορυφαία τεχνολογία όπως τούρμπο με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας (VGT) και λειτουργία στο θερμοδυναμικό κύκλο Miller. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για κορυφαία αξιοπιστία χρησιμοποιείται καδένα χρονισμού και όχι ιμάντας.

Η Milano διαθέτει επίσης πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 καθώς και οι αισθητήρες παρκαρίσματος 360 μοιρών που μαζί με την πίσω κάμερα 180 μοιρών επιβλέπουν τον περιβάλλοντα χώρο για λογαριασμό του ημιαυτόματου συστήματος παρκαρίσματος. Την καθημερινή ευκολία υποστηρίζουν επίσης στοιχεία όπως το αυτόματο κλείδωμα/ξεκλείδωμα με αισθητήρα εγγύτητας, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο κλειδώνει και ξεκλειδώνει χωρίς ο οδηγός να κάνει το παραμικρό.

Όπως και κάθε Alfa Romeo, η Milano θα καλύπτεται από 4ετή εγγύηση για τα μηχανικά μέρη και αντίστοιχης διάρκειας οδική βοήθεια, με τα πρώτα αυτοκίνητα να αναμένονται στην Ελλάδα στο τέλος του καλοκαιριού.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube