Οι οδηγοί «μπερδεύονται» με τα ηλεκτρονικά συστήματα ADAS

Οι οδηγοί «μπερδεύονται» με τα ηλεκτρονικά συστήματα ADAS

Τα συστήματα ADAS έχουν ως στόχο να κάνουν τα αυτοκίνητα μας πιο ασφαλή. Στην πράξη όμως φαίνεται πως οι οδηγοί δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τη χρήση τους.

Δε χωρά αμφιβολία, πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, θέτουν ως πρωταρχικό τους στόχο την ασφάλεια των επιβατών τους. Άλλωστε, και το ολοένα πιο απαιτητικό σύστημα αξιολόγησης του Euro NCAP πιέζει για την υιοθέτηση νέων συστημάτων που θα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για όλους. 

Τα συστήματα ADAS (π.χ ACC και ACC stop και GoAdaptive Cruise Control ή αλλιώς προσαρμοζόµενο σύστηµα ελέγχου ταχύτητας, Lane Departure Warning ή σύστηµα προειδοποίησης αποχώρησης από την λωρίδα, Lane Keeping Assistance ή σύστηµα βοήθειας διατήρησης λωρίδας, Forward Collision Warning and Braking ή σύστηµα προειδοποίησης µπροστινής σύγκρουσης και πέδησης κ.α.), έχουν κάνει πλέον για τα καλά αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα μοντέλα, βελτιώνοντας σημαντικά την ενεργητική ασφάλεια ενός οχήµατος. 

adas

Τα εν λόγω συστήματα στην πλειοψηφία τους βασίζονται σε κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, που λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από όσα συμβαίνουν στο δρόμο βοηθώντας τον οδηγό και κατ’ επέκταση συμβάλλοντας στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. 

Όσο προηγμένα βέβαια κι αν είναι αυτά τα συστήματα υποβοήθησης σε ένα όχημα την αποκλειστική ευθύνη συνεχίζει -προς ώρας τουλάχιστον- να την έχει ο οδηγός του. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα αυτών, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται την ακριβή χρήση των συστημάτων ή τους «μπερδεύει» ο τρόπος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να τα απενεργοποιούν. 

adas

Σύμφωνα με έρευνα του Consumer Reports που έλαβε χώρα το 2021 σε 35.000 οδηγούς,  η πλειονότητα αυτών, δήλωσε ότι τους προκαλεί σύγχυση ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα συστήματα, ενώ αρκετοί ανέφεραν είτε ότι τα απενεργοποιούν πλήρως είτε ότι χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου εξοικειώθηκαν πλήρως με τη χρήση τους. 

Ο οργανισμός Consumer Reports, δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση που ενημερώνει τους οδηγούς αναλυτικά για τα συστήματα ασφαλείας ADAS, τη χρησιμότητα τους και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο «δουλεύουν». 

Τα συστήματα ADAS πάντως ήρθαν για να μείνουν και αυτό ίσως που χρειάζεται να εξετάσουμε είναι πόσα πραγματικά από αυτά είναι χρήσιμα και ποια ενδεχομένως είναι ένα ακόμη τεχνολογικό gadget. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube