Test drive: Dacia Sandero Stepway TCe 100 LPG [video]

Test drive: Dacia Sandero Stepway TCe 100 LPG [video]

Η απάντηση στην ερώτηση ποιο είναι το κορυφαίο B-SUV ή crossover, παίρνει πολλή κουβέντα. Εάν ωστόσο η ερώτηση αφορά στο value for money, η ετυμηγορία προκύπτει σχεδόν αβίαστα.

Η κατηγορία των μικρών SUV και crossover δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού. Θέλετε τα υπερυψωμένα αμαξώματα, η ευκολία κίνησης στην πόλη ή οι επαρκείς χώροι, πρακτικά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την εμπορική άνθισή τους. Ένας εκ των οποίων είναι και η πληθώρα των διαθέσιμων νέων μοντέλων. 

Στην προκειμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για ένα αυτοκίνητο που κατεβαίνει στο μεγάλο αυτό στίβο, χωρίς ωστόσο να προορίζεται για πρωταθλητισμό. Ο στόχος εδώ δεν είναι η κορυφή της κατηγορίας αλλά το να σταθεί με αξιοπρέπεια εμπρός σε όσους αναζητούν κάτι οικονομικό, για να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και η λέξη οικονομία κοιτώντας το νέο Dacia Sandero Stepway αποκτά διπλή υπόσταση. Δεν έχει να κάνει μόνο με το κόστος κτήσης αλλά, πρωτίστως, με τον περιορισμό των εξόδων κίνησης. 

Ξεκινώντας από τα βασικά
Στην τρίτη του πλέον γενιά, το crossover της Dacia βασίζεται σε μία εκδοχή της πλατφόρμας που χρησιμοποιούν τα νέα Renault Clio και Nissan Juke. Από άποψης διαστάσεων, είναι οριακά μεγαλύτερο σε μήκος, με κατάτι αυξημένο μεταξόνιο, αισθητά αυξημένο πλάτος και χαμηλότερο ύψος από πριν. Η μεταβολή αυτή των αναλογιών του, σε συνδυασμό με το πιο επικλινές παρμπρίζ και με τον σαφώς πιο δυναμικό σχεδιασμό, δίνουν στο αυτοκίνητο πιο μοντέρνο και νεανικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα νέα φωτιστικά σώματα, εμπρός και πίσω, τα οποία είναι τεχνολογίας LED και διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα «Υ». Επιπλέον δυναμισμός έρχεται από τα φουσκώματα του καπό και από τις καμπύλες των φτερών. Και, βεβαίως, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις περιμετρικές ενισχύσεις του αμαξώματος με μαύρο πλαστικό που έρχονται να προσθέσουν την απαραίτητη outdoor πινελιά στο όλο σύνολο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί εξαρχής πως δεν μιλάμε για κάποιο τετρακίνητο. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καν τέτοια έκδοση διαθέσιμη. Με 20,1 εκατοστά όμως απόσταση από το έδαφος και με σχετικά μικρούς προβόλους, μπορεί κάποιος να κινηθεί και σε κακοτράχαλο έδαφος χωρίς να αγχωθεί ιδιαίτερα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με το εξωτερικό και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου έχει να κάνει με τις ράγες της οροφής, οι οποίες δείχνουν κομψές, ενώ αναγράφουν ευδιάκριτα την ονομασία «Stepway». Το μεγάλο όφελος ωστόσο, είναι ότι μπορούν να αλλάζουν διεύθυνση, από το διαμήκη στον εγκάρσιο άξονα, επιτρέποντας τη μεταφορά φορτίου έως 80 κιλών. 

Αναφορικά τώρα με το τεχνολογικό υπόβαθρο, μην περιμένετε state-of-the-art ηλεκτρονικά συστήματα και άλλα τέτοια. Εδώ, τα πάντα κυμαίνονται σε ένα βασικό επίπεδο. Οι φίλοι των απόλυτων γκάτζετ δεν θα ικανοποιηθούν πλήρως σε καμία έκδοση εξοπλισμού. Το αυτοκίνητο ωστόσο, φροντίζει να παρέχει τα στοιχειώδη που θα περίμενε κάποιος από ένα καινούργιο όχημα εν έτει 2021, όπως το σύστημα αυτόνομης πέδησης. 

dacia

Περνώντας στο εσωτερικό
Εντός, το Sandero Stepway στέλνει κατά κάποιο τρόπο αντιφατικά μηνύματα. Σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική σε κάθε τομέα. Κρίνοντας όμως από τον -κατά πολύ ακριβότερο- ανταγωνισμό, υπάρχουν σημεία που αναδίδουν μία αίσθηση low-budget, ειδικά σε ό,τι αφορά στα υλικά και στη συναρμογή. Ξεκινώντας από τα θετικά, να πούμε πως στην πλούσια έκδοση Style της δοκιμής, το τιμόνι ρυθμίζεται πλέον όχι μόνο σε ύψος αλλά και σε βάθος, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά τον οδηγό να βρει την ιδανική θέση. 

Κάτι άλλο που μας αρέσει και έχει αναβαθμίσει αισθητά την όλη εικόνα έχει να κάνει με τη χρήση συνθετικού υφάσματος στο ταμπλό και στις επενδύσεις των εμπρός θυρών, παρόμοιου με αυτό που θα βρούμε και στις πλάτες των καθισμάτων. Η επιλογή αυτή, σε συνδυασμό με τους μοντέρνους αεραγωγούς, έχει δώσει άλλο αέρα στο κατά τα άλλα λιτό ταμπλό. Ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση, μεγάλη διαφορά κάνει και η έγχρωμη οθόνη αφής 8” του συστήματος infotainment. Πέραν αυτής, το ταμπλό συμπληρώνεται από ένα αναλογικό σύστημα κλιματισμού και λίγους ακόμα φυσικούς διακόπτες. Η εργονομία είναι καλή, ενώ και οι πρακτικοί χώροι για μικροπράγματα θα διευκολύνουν αρκετά την καθημερινότητα. Στους τελευταίους προσθέστε και μία βάση για κινητό τηλέφωνο, η οποία είναι ψηλά τοποθετημένη και κρύβει πίσω της μία θύρα USB. 

Αναφορικά με τη θέση οδήγησης, όπως προείπαμε, μπορεί να ρυθμιστεί με βάση τον σωματότυπο του οδηγού. Το κάθισμα είναι αρκετά άνετο και η περιμετρική ορατότητα ικανοποιητική. Αυτό όμως που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι οι διαθέσιμοι χώροι στις πίσω θέσεις. Παρότι μιλάμε για ένα μοντέλο με μήκος μόλις 4,1 m, ο αέρας στα πόδια και στο κεφάλι των πίσω επιβατών είναι παραπάνω από επαρκής. Δύο ενήλικοι θα μεταφερθούν με περισσή άνεση, ενώ και ένας τρίτος δεν θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στον χώρο των αποσκευών, αυτός έχει μεγαλώσει αισθητά σε διαστάσεις φτάνοντας τα 410 lt. Η τιμή αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη της κατηγορίας, είναι όμως επαρκέστατη να καλύψει τις ανάγκες μίας νέας οικογένειας. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να ρίξει τις πλάτες των πίσω καθισμάτων, που αναδιπλώνονται κατά 60:40, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα στα 1.455 lt. Χωροταξικά είναι εύκολα προσβάσιμος και πλήρως αξιοποιήσιμος. Το σχετικά ψηλό κατώφλι ωστόσο, δεν καλύπτεται με κάποια πλαστική, προστατευτική επένδυση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να φθαρεί το χρώμα του μετάλλου κατά το βάλε βγάλε των αποσκευών. 

dacia

Βενζίνη και LPG, 2 σε 1!
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της πρότασης αποτελεί ο κινητήρας. Ένας 1.000άρης TCe που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δύο καύσιμα, βενζίνη και υγραέριο. Μάλιστα, το Sandero Stepway εφοδιάζεται με δύο πλήρη ρεζερβουάρ, 50 lt βενζίνης και 40 lt LPG, τα οποία του χαρίζουν ρεαλιστική αυτονομία που υπερβαίνει κατά πολύ τα 1.200 km! Η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται με έναν διακόπτη στην αριστερή πλευρά του ταμπλό, ενώ δεν χρειάζεται να τονίσουμε την οικονομία στη χρήση που μπορεί να πετύχει κάποιος, κινούμενος με υγραέριο. 

Το σύνολο των 999 cc είναι συνολικής απόδοσης 100 ίππων και 170 Nm. Τα νούμερα αυτά όμως ισχύουν μόνο όταν καταναλώνει υγραέριο. Όταν το γυρίσεις σε βενζίνη, η ισχύς πέφτει ελαφρά, στους 91 ίππους, ενώ η ροπή στα 160 Nm. Ο κατασκευαστής αναφέρει πως δεν υπάρχει απόκλιση στο 0-100 km/h, υπάρχει όμως μία μικρή πτώση στην τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου, από τα 177 στα 173 km/h, καθώς και στις επιταχύνσεις εν κινήσει. Αυτό που μετρήσαμε εμείς είναι κατάτι καλύτερο από τις τιμές της Dacia, αφού για τα 0-100 km/h είδαμε 11,4”. Ενδεικτικά, δοκιμάζοντας να επιταχύνουμε με 3η -χρησιμοποιώντας και τα δύο καύσιμα- στην περίπτωση της βενζίνης χρειάστηκαν 3,8” για το 30-50 km/h, 4,6” για το 50-80 km/h και 6,5” για το 80-110 km/h. Οι αντίστοιχες τιμές με LPG ήταν όντως καλύτερες, στα 3,4, 4,2 και 5,7 δευτερόλεπτα. 

Τώρα για την κατανάλωση, το Sandero Stepway μας εξέπληξε θετικά. Και δεν μιλάμε μόνο με τη χρήση LPG αλλά και για τη συμπεριφορά του όταν το γυρίζαμε σε βενζίνη. Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 8,5 lt υγραερίου/100 km ή γύρω στα 7,4 lt σε βενζίνη. Αμφότερα τα νούμερα είναι καλά και εγγυώνται πως μπορεί κάποιος να μετακινείται κάνοντας πραγματική οικονομία. Υπάρχει όμως κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί. Ενώ με τη χρήση βενζίνης ο κινητήρας χαρακτηρίζεται από μια σχεδόν ανεπαίσθητη τραχύτητα, με τη χρήση υγραερίου αυτή ενισχύεται, ενώ το ίδιο κάνει και η ηχητική του υπογραφή. Δεν θα φτάσει σε σημείο να γίνει κουραστική, είναι όμως αισθητή. 

Κατά τα άλλα, ασχέτως καυσίμου, υπάρχει ένα ελαφρό κενό ισχύος στις πολύ χαμηλές στροφές, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να ανησυχήσει κανέναν. Από εκεί και μέχρι σχεδόν τις 5.800 rpm που το μοτέρ «τελειώνει», η ισχύς αυξάνεται γραμμικά. Όσο για τη μετάδοση της κίνησης, γίνεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων. Ο λεβιές του είναι καλός σε αίσθηση και διαδρομές, ενώ η κλιμάκωση δείχνει σωστή, αφήνοντας πάντως λίγο χώρο για μια πιο μακριά 6η για ακόμα πιο χαμηλή κατανάλωση στα ταξίδια. Εάν τώρα κάποιος αναζητήσει το όριο του πόσο οικονομικά μπορεί να κινηθεί, υπάρχει πάντα και το σχετικό μπουτόν «Eco» στην κεντρική κονσόλα: Μεταβάλλει μερικές παραμέτρους του κινητήρα, ρίχνοντας ελαφρά την απόδοση και βελτιώνοντας περαιτέρω την κατανάλωση.

Στον δρόμο
Το Sandero Stepway ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την πεπατημένη. Ως πρώτη προτεραιότητα παραμένει η άνεση και η ανάρτηση καταφέρνει να απορροφά επιτυχώς τις περισσότερες ανωμαλίες του οδοστρώματος. Μόνο περνώντας γρήγορα πάνω από συνεχείς τέτοιες δημιουργούνται ταλαντώσεις που θα χρειαστεί και δεύτερος χρόνος για να αποσβεστούν. Με τη σειρά της, η κλίση στις στροφές είναι αξιοσημείωτη. Δεν θα επηρεάσει μεν τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου αλλά γίνεται αισθητή από τον οδηγό. 

Η γενικότερη τραχύτητα που μεταδίδει ο κινητήρας στο εσωτερικό, καθώς και η μέτρια ηχομόνωση είναι ακόμα δύο στοιχεία όπου θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές παραχωρήσεις. Ειδικά στις υψηλές ταχύτητες όπου προστίθενται και κάποιοι αεροδυναμικοί θόρυβοι. Το αυτοκίνητο πάντως παραμένει σταθερό, με μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα ότι κάνεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πίσω, έχοντας ακόμα περίσσεια καυσίμου και στα δύο ρεζερβουάρ!

Αναφορικά με το τιμόνι, μετράει αρκετές στροφές από άκρη σε άκρη (3,25), έχει αργή επαναφορά και δίνει περιορισμένη πληροφόρηση στα χέρια αυτού που το βαστάει. Η αλήθεια είναι πως δεν θα εμπνεύσει κάποιον να κινηθεί γρήγορα. Αυτό όμως μικρή σημασία έχει, καθώς ο προσανατολισμός του συγκεκριμένου μοντέλου είναι άλλος. Στον αντίποδα, θα εκτιμηθεί δεόντως το γεγονός ότι το σύστημα διεύθυνσης κόβει πολύ και έτσι προσφέρει αυξημένη ευελιξία στην πόλη και μικρό κύκλο στροφής, 10,39 m.

Όσο για τα φρένα, αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω. Έχουν καλή αίσθηση ενώ ακόμα καλύτερη είναι η απόδοσή τους, κρίνοντας από τα νούμερα που μετρήσαμε. Τα λάστιχα EcoContact 6 της Continental, διαστάσεων 206/60 R16, θεωρητικά ενισχύουν σε ένα μικρό βαθμό την οικονομία στην κατανάλωση. Περισσότερο όμως φιλτράρουν (χάρη στο υψηλό προφίλ τους) πέτρες και άλλες ανωμαλίες του εδάφους, όταν κάποιος κινείται εκτός ασφάλτου. Για την ακρίβεια, η κίνηση σε χωματόδρομο, δείχνει να φέρνει το αυτοκίνητο σε μία αρμονία. Σαν να είναι εξαρχής σχεδιασμένο με τέτοιο σκοπό. Αυτό θα εκτιμηθεί δεόντως από όσους σκοπεύουν να εξερευνήσουν την crossover διάστασή του. Σύμμαχος εδώ η αυξημένη απόσταση του πατώματος από το έδαφος, στα 20,1 cm. Ναι, το Sandero Stepway παραμένει δικίνητο, δεν έχει τα χαρίσματα του αδερφού Duster, αλλά και πάλι δείχνει ικανότερο από άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις.

Με έμφαση στο value for money
Φτάνοντας στο διά ταύτα, για μία ακόμα φορά οι άνθρωποι της Dacia κατάφεραν να προσφέρουν ένα μοντέρνο crossover, ικανό να καλύψει τις ανάγκες μίας ολόκληρης οικογένειας, διατηρώντας χαμηλά κάθε επί μέρους κόστος. Η τιμή της βασικής έκδοσης Life πάντως δεν είναι εξαιρετικά χαμηλή, ειδικά από τη στιγμή που στις 14.780 ευρώ δεν προσφέρεται infotainment αλλά ο οδηγός βλέπει τους σταθμούς του ραδιοφώνου από την οθόνη στον πίνακα οργάνων. Γι’ αυτό και σε όποιον ενδιαφέρεται θα συνιστούσαμε την πλούσια έκδοση Style που έχει ακόμα καλύτερο τιμής/αξία.

Θα πρέπει πάντως να δώσουμε, για μία ακόμα φορά, τα εύσημα για τα πέντε χρόνια της εγγύησης, τα μόλις 113 ευρώ που απαιτούνται ετησίως για τέλη κυκλοφορίας -με βάση τις εκπομπές ρύπων- και, κυρίως, για το διπλό καύσιμο. Κάνοντας χρήση υγραερίου, ουσιαστικά ξεκινάς να κάνει απόσβεση από την πρώτη μέρα. Και ειδικά για αυτούς που διανύουν πολλά χιλιόμετρα, το οικονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο από τις όποιες επί μέρους υποχωρήσεις. 


Δείτε τη video δοκιμή


Τι λέει το DRIVE
Το νέο Sandero Stepway έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Είναι το πιο οικονομικό crossover που μπορεί να αποκτήσει κάποιος στην κατηγορία B χωρίς σοβαρούς συμβιβασμούς σε κανέναν ουσιαστικό τομέα, το οποίο μάλιστα καίει και υγραέριο με εργοστασιακή σφραγίδα και εγγύηση.

Τιμή Από €14.780 
Τεχνολογία Κινητήρας Βενζίνης/ LPG 999 cc, i3, 12v, 2 ΕΕΚ, ψεκασμός πολλαπλών σημείων, τούρμπο, κίνηση εμπρός, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων
Απόδοση 91 PS @ 4.800-5.000 rpm (Βενζίνη)/ 100 PS @ 4.400-5.000 rpm (LPG), 160 Nm @ 2.100-3.750 rpm (Βενζίνη)/ 170 Nm @ 2.000-3.500 rpm (LPG) 
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 11,4”
Τελική ταχύτητα 173/177 km/h (Βενζίνη/ LPG)
Μέση κατανάλωση (7,4/8,5)* 5,8/7,4 lt/100 km (Βενζίνη/ LPG)
Εκπομπές CO2 130/114 g/km (κατά WLTP, Βενζίνη/ LPG)
Διαστάσεις 4.099 Χ 1.848 Χ 1.535 mm
Χώρος αποσκευών 410 lt
Βάρος 1.176 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή, *Μέτρηση DRIVE
 
Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube