Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Toyota Aygo

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Toyota Aygo

Το ανανεωμένο Aygo ενδυναμώθηκε με στόχο να αποτελέσει την καλύτερη «είσοδο» στον κόσμο της Toyota.

Παρότι το Aygo αποτελεί την εισαγωγή στην γκάμα της Toyota τα τελευταία 14 χρόνια, το ιαπωνικό μίνι εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό μοντέλο για την εταιρεία. Η δυναμική του μοντέλου και της ιδέας για ένα μικρότερο μοντέλο από το Yaris, οδήγησε στις 760.000 πωλήσεις της πρώτης γενιάς και αντίστοιχη εμπορική πορεία της δεύτερης που παρουσιάστηκε το 2014.

Η σχεδιαστική ομάδα που δημιούργησε το δεύτερης γενιάς Toyota Aygo είναι φανατικοί των καρτούν Manga, όπως για παράδειγμα ο αρχισχεδιαστής David Terrai που λατρεύει τον Astro Boy, κλασικό χαρακτήρα Manga. Η χαρακτηριστική μουσούδα με το έντονο X, οι δυνατότητες εξατομίκευσης και οι ειδικές εκδόσεις, βοήθησαν να πουληθούν το 2017 περισσότερα από 85.000 αυτοκίνητα.

Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και για να συνεχίσει την ανταγωνιστική εμπορική πορεία του όφειλε να φρεσκαριστεί. Το ανανεωμένο Aygo παρουσιάστηκε φέτος στο Σαλόνι της Γενεύης και πλέον βρίσκεται στις εκθέσεις της ιαπωνικής φίρμας. Εξωτερικά, το ανανεωμένο Aygo έχει νέα μάσκα με εσοχές κάτω από τα ανασχεδιασμένα φανάρια με τα LED στοιχεία. Η Toyota λέει ότι η αλλαγή αυτή μεταμορφώνει τη σχεδίαση «Χ», δίνοντάς της ένα «πιο ισχυρό, τρισδιάστατο αρχιτεκτονικό στοιχείο». Και δεν θα διαφωνήσουμε, μιας και από κοντά η εικόνα είναι πιο σύγχρονη και η συνοφρυωμένη μουσούδα του δίνει επιπλέον δυναμισμό.

Toyota Aygo 2018 1

Πίσω συναντάμε αλλαγές στα φώτα και στη σχεδίαση του προφυλακτήρα, που ενισχύουν το αρχικό μοτίβο με το «X». Η εικόνα συμπληρώνεται από τους νέας σχεδίασης τροχούς αλουμινίου και από την εμπλουτισμένη χρωματική παλέτα. Ενισχυμένες παρουσιάζονται και οι δυνατότητες εξατομίκευσης, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό. Στο τελευταίο συναντάμε νέες επενδύσεις στα καθίσματα, ανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων και αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων της Pioneer, με οθόνης αφής 7” που υπόσχεται κορυφαία συνδεσιμότητα. Οι χώροι είναι απαράλλαχτοι και θα βολέψουν τέσσερις ενηλίκους. Πίσω βέβαια, οι ψηλοί θα αναζητήσουν περισσότερο χώρο για τα πόδια τους, ενώ ο χώρος αποσκευών των 168 λίτρων κυμαίνεται κάτω του μέσου όρου.

Πέρα από τις αισθητικές αλλαγές, υπάρχουν και βελτιώσεις στον κινητήρα. Ο ατμοσφαιρικός 3κύλινδρος των 998 κυβικών και προδιαγραφών Euro 6.2 έχει υψηλότερη σχέση συμπίεσης, βαλβίδα ανακύκλωσης των καυσαερίων, νέο σύστημα ψεκασμού βενζίνης και βελτιωμένο περιστρεφόμενο αντίβαρο για να μειωθούν οι κραδασμοί στο ρελαντί. Χάρη σε αυτές και άλλες βελτιώσεις, η ιπποδύναμη έχει αυξηθεί στους 72 ίππους και η ροπή στα 9,5 kgm.

Toyota Aygo 2018 2

Οδηγώντας το ανανεωμένο Toyota Aygo γύρω από την Κοπεγχάγη, αντιληφθήκαμε και τις υπόλοιπες αλλαγές που ανακοινώνει η εταιρεία. Η ανάρτηση απέκτησε πιο «ώριμη» λειτουργία και οι ηχομονωτικές ενισχύσεις σε καίρια σημεία δείχνουν να κάνουν δουλεία. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας παρουσιάζεται πιο πρόθυμος στις χαμηλές στροφές και εξακολουθεί να συνεργάζεται με 5τάχυτο κιβώτιο με γρήγορο λεβιέ, που όμως έχει λαστιχένια αίσθηση και όχι πολύ ακριβές κούμπωμα.

Σημαντικές αλλαγές συναντάμε και στον εξοπλισμό ασφάλειας του ανανεωμένου Aygo. Ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγαλύτερων μοντέλων της Toyota, το ιαπωνικό μίνι μπορεί να εξοπλιστεί με το Toyota Safety Sense που περιλαμβάνει σύστημα ενημέρωσης του οδηγού για αθέλητη αλλαγή λωρίδας (Lane Departure Alert) και σύστημα Pre-Collision που λειτουργεί μεταξύ 10-80 km/h και μπορεί να επέμβει στο σύστημα το φρένων για μείωση της ταχύτητας σύγκρουσης ή και την ακινητοποιήσει του οχήματος.

Toyota Aygo 2018 3

Το ανανεωμένο Toyota Aygo βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις της εγχώριας αντιπροσωπείας με τιμή που ξεκινά από τις €10.290, χωρίς να συνυπολογιστεί η έκπτωση των €500 που τρέχει αυτή την περίοδο και ρίχνει την τιμή εκκίνησης κάτω από τις €10.000.

Τι λέει το DRIVE
Η ανανέωση δείχνει αποτελεσματική και ουσιώδης, εκσυγχρονίζοντας αρκετά το δημοφιλές μίνι της Toyota.
Τιμή Από €10.290
Τεχνολογία 998 cc, i3, 12v, 2 ΕΕΚ, έμμεσος ψεκασμός, 72 PS/6.000 rpm, 9,5 kgm/4.400 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 13,8”
Τελική ταχύτητα 160 km/h
Μέση κατανάλωση 4,1 lt/100 km
Εκπομπές CO2 93 g/km
Διαστάσεις 3.465 x 1.615 x 1.460 mm
Χώρος αποσκευών 168 lt
Βάρος 840-905 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube