Η Lancia Rally 037 που συγκλόνισε το φετινό Monza Rally Show [video]

Η Lancia Rally 037 που συγκλόνισε το φετινό Monza Rally Show [video]

Ποτέ μια Lancia Rally 037 βαμμένη στα χρώματα της Martini δεν θα σταματήσει να προκαλεί ρίγος.

H 037 έδωσε στην Lancia τον τίτλο των Κατασκευαστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι του 1983, με οδηγούς τους Markku Alen, Attilio Bettega και Walter Rohrl.  Στην ουσία ήταν ένα πρωτότυπο, κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ελευθερίες που άφηναν οι κανονισμοί του Group B.

Το αμάξωμα ήταν πολυεστερικό και το σασί ένα σωληνωτό χωροδικτύωμα. Ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στο κέντρο. Ήταν 1.995 cc (2.111 cc, στην τελευταία του εξέλιξη), 4 κύλινδρος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και 16 βαλβίδες. O μηχανικός υπερσυμπιεστής Volumex σήκωνε 0,6 ως 0,9 bar στην εισαγωγή (1,0 bar στην δεύτερη γενιά). Επισήμως η ροπή ήταν από 30,5 (34 kgm) και η ισχύς από 280 στην πρώτη έκδοση, έφτασε ως τα 310 PS στην δεύτερη. Μοιάζουν λίγα, αλλά εκείνη την εποχή δεν είχαμε φτάσει ακόμη στην εποχή των μετέπειτα τετρκίνητων τεράτων. Η 037 ήταν πισωκίνητη, όπως και η πρόγονός της, η Lancia Statos. Kαι ζύγιζε μόλις 980 kg, οπότε η δύναμη αυτή ήταν υπεραρκετή και ταυτόχρονα αξιοποιήσιμη. Το πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο και το μπλοκέ διαφορικό ήταν ZF, ενώ τα φρένα της Brembo.

Το Monza Rally Show, είναι ένας αγώνας γιορτή που διοργανώνεται μέσα στο πάρκο της Monza, προσελκύει μεγάλα ονόματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως, από διάφορες κατηγορίες.

Ο αγώνας γίνεται μέσα στον ιστορικό χώρο της Monza και χρησιμοποιεί τμήματα της πίστας Formula 1 καθώς και το παλιό, κεκλιμένο της τμήμα. Στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει και κερδίσει τον αγώνα οδηγοί όπως ο Sebastian Loeb και ο Robert Kubica. Για τους περισσότερους είναι ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για το κλείσιμο της σεζόν, αφού τα περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, όταν συμμετέχουν επαγγελματίες οδηγοί και μάλιστα κορυφαίοι, και το χρονόμετρο γράφει, το πνεύμα είναι άκρως ανταγωνιστικό.

Παρά την παρουσία κορυφαίων οδηγών του WRC, όπως ο Neuville πέρσι και ο Sordo φέτος, ο star του αγώνα δεν είναι άλλος από τον Valentino Rossi. Ο οποίος κάθε χρόνο, μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν των MotoGP, λαμβάνει μέρος σε αυτή τη γιορτή. Ο Rossi κέρδισε φέτος για 5η φορά, μετά το 2006, το 2007, το 2012 και το 2015.

Ο «Γιατρός» οδήγησε ένα Ford Fiesta RS WRC της M-Sport και τερμάτισε νικητής, 18,4” μπροστά από τον Dani Sordo. Ο οδηγός της Audi στα σπορ πρωτότυπα, Marco Bonanomi, τερμάτισε 3ος με ένα Citroen DS3 WRC.

Αν κάποιος συναγωνίστηκε τον Rossi ως προς το ενδιαφέρον, αυτός δεν ήταν κάποιος άλλος οδηγός. Αλλά αυτή η πανέμορφη Lancia Rally O37 Group B. Δεν ήταν η μόνη, ίσως ήταν όμως η καλύτερη. Και σίγουρα τα χρώματα της Martini και τα αυτοκόλλητα των χορηγών από την εποχή της δόξας της, προσέθεταν στην συναισθηματική φόρτιση που έτσι κι αλλιώς προκαλούν η όψη και ο ήχος της.

Πηγή Petrolicious

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube