Τότε που τα ντοκιμαντέρ μιας Lancia δεν χρειάζονταν μετάφραση [videos]

Τότε που τα ντοκιμαντέρ μιας Lancia δεν χρειάζονταν μετάφραση [videos]

Ακούστε και αγαλλιάστε με τους ήχους, του γλυκούς ήχους, της ιταλικής «ντίσκο» του ’80.

Γυρίζοντας πίσω, τότε που η Lancia βρισκόταν στο ζενίθ της αγωνιστικής ικανότητάς της και που μπορούσε να ξοδεύει με τη σέσουλα δισεκατομμύρια λιρέτες στους αγώνες, τότε που ο ιταλικός κόσμος του αυτοκινήτου ήταν ένα πάρτι.

Ελάτε κι εσείς λοιπόν καλεσμένοι του Centro Storico FΙΑΤ, έστω και σαράντα χρόνια αργότερα, να ξαναθυμηθούμε τις ημέρες της δόξας του πιο νεωτεριστή Ιταλού κατασκευαστή.

Με την παραγωγής του να ξεκινά το 1983, το ιστορικό ντοκουμέντο επικεντρώνεται σε δύο αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ειδικά για ένα σκοπό: Την 037 για το χώματα και την LC2 για την άσφαλτο. Και οι δύο ντυμένες στα διάσημα χρώματα της Martini.

Η πρώτη παρουσιάζεται ως επιζήσασα από τη σκληρότητα του Group B. Η άλλη, επισκιασμένη από τον ανταγωνισμό, ήταν πολύ πιο δυνατή από μια Porsche 956, ήταν μια μηχανή για να παίρνει pole positions, αλλά νίκησε μόλις σε τρεις αγώνες σε τρία χρόνια.



Κοιτάξτε τις κόκκινες κεφαλές του μοτέρ Ferrari V8 πάνω στη Lancia LC2. Δείτε την 037 με το «κουρεμένο» αμάξωμα ένα σκοτεινό χιονισμένο πρωϊνό. Δείτε τις Lancia να κυνηγούν τις Rothmans Porsche 956 στο Le Mans. Και τέλος, σας εγγυούμαστε ότι ποτέ δεν θα κουραστείτε να βλέπετε την 037 να φτάνει σε χασίματα, να πηδάει γιαμπ, σε αργή κίνηση αλλά με φρενήρη ρυθμό, είτε νύχτα είτε κάτω από το καυτό ήλιο, περνώντας σύριζα από τους θεατές που πλημμύριζαν τις ειδικές, πετώντας προς τη νίκη το World Rally Championship του 1983.

Η άλλη είναι μια νικήτρια ενός διαφορετικού είδους. Κλείστε τα μάτια και αφήστε τους ήχους από τον 4κύλινδρο μοτέρ τούρμπο που ανεβάζει δαιμονισμένα να σας πλημμυρίσει. Ναι, περάσαμε σε άλλα χρόνια, πιο αργά μέσα στην ίδια δεκαετία. Ναι έχουμε κι άλλο ντοκουμέντο να σας δείξουμε! Περάσαμε στην Delta Integrale. Τέρμα πια η 037, τέρμα πια το Group B. Ήδη, η έκδοση ράλι εξελίχτηκε σε 4WD και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το δείξεις στην «πολιτική έκδοση» από το να γυρίσεις με το αυτοκίνητο από τη Σκανδιναβία, πίσω στο σπίτι, στην Ιταλία.

Εδώ μπορείτε να δείτε τον ήρωά μας να αποβιβάζεται στο Skellefteå, στη Σουηδία, να πηδάει σε μια Thema για να πάει να πάρει μια πραγματική σπορ Lancia: Μια HF Integrale 16V, stradale παρακαλώ!

Ακολουθούν χιονισμένα τσαλίμια. Ο ήρωάς μας συναντά ένα έλκηθρο που το τραβούν χάσκι. Φορά αγωνιστική φόρμα και κράνος. Ξεχύνεται στο παγωμένο τοπίο με ταχύτητα που τρομάζει. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι επαγγελματίας. Ο Giuseppe, έτσι λέγεται ο ήρωάς μας, επικοινωνεί με το συνεργάτη του, τον Paolo, στην Ιταλία. Δοκιμάζουν το αυτοκίνητο παράλληλα. Ο ένας σε δυναμικά τεστ και στο Nardo, o  άλλος στα χιόνια. Θα συναντηθούν στην Ιταλία. Και τότε η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί. Όπως και έγινε.

Άλλες εποχές. Με μεγαλύτερη αθωότητα, ίσως και αφοπλιστικά μονοσήμαντες. Και σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζονταν μετάφραση. Ήταν μια διεθνής γλώσσα για ερωτευμένους με το αυτοκίνητο!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube