Να πώς δοκιμάζει η Brembo τα φρένα της F1 [video]

Να πώς δοκιμάζει η Brembo τα φρένα της F1 [video]

Εστιάζουμε όλοι στα προφανή, όπως ο κινητήρας και η εμπρός πτέρυγα. Τα φρένα, η απόδοση και η αεροδυναμική τους συμπεριφορά είναι εξίσου σημαντική.

Οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο Α4 με κατεύθυνση από τη Monza στη Βενετία, λίγο πριν το Μπέργκαμο θα παρατηρήσεις στα δεξιά έναν ατέλειωτο κόκκινο τοίχο. Είναι το «Κοκκινο Χιλιόμετρο», το εργοστάσιο της Brembo.

Η Brembo εξελίσσει τεχνολογία ειδικά για την F1. Το καμάρι του εργοστασίου είναι το δυναμόμετρο/σήραγγα που βλέπουμε στο video. Σε αυτό δοκιμάζεται όχι μόνο η λειτουργία των φρένων κατά την επιβράδυνση αλλά και η αεροδυναμική τους συμπεριφορά καθώς περιστρέφονται με 300 km/h.

Οι δίσκοι αναπτύσσουν θερμοκρασία ως 1.200 βαθμούς Κελσίου. Ζυγίζουν κάτω από 1,5 kg και τα τακάκια 250 γραμμάρια. Αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται ίδιοι, οι δίσκοι το 2010 είχαν 300 οπές εξαερισμού και σήμερα πάνω από 1.400 κατά μέσο όρο. Είναι κοινοί για όλες τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται, αντίθετα οι δαγκάνες σχεδιάζονται κατά παραγγελία, σύμφωνα με τις αεροδυναμικές απαιτήσεις κάθε μονοθεσίου.

Εκτός από το βασικό hardware, η Brembo αντιμετωπίζει και άλλες πολύ σοβαρές τεχνικές προκλήσεις. Τα υγρά, για παράδειγμα, πρέπει να διατηρούν τις ιδιότητές τους ακόμη και στους 350 βαθμούς Κελσίου. Και η αντλία, παρότι ζυγίζει μόλις 70 γραμμάρια διαθέτει δύο κυκλώματα υψηλής και χαμηλής πίεσης, ανεξάρτητα για κάθε άξονα.

Η Brembo δεν είναι μονοπώλιο, όπως νομίζει κανείς λόγω της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά και του επιτυχημένου marketing που κάνει με βάση την παρουσία της στην F1. Υπάρχουν εταιρείες όπως η AP, η Hitco και η Carbon Industrie. Οι πιλότοι πειραματίζονται με τα υλικά τριβής, για να βρουν την αίσθηση που προτιμούν. Για παράδειγμα, η ομαλή προοδευτική απόδοση των Brembo δεν βολεύει πάντα τον Hamilton που έχει επιθετικό στιλ στα φρένα και προτιμά τα Carbon Industrie.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube