Faraday Future FF 91, νέο ρεκόρ EV στο Pikes Peak [videos]

Faraday Future FF 91, νέο ρεκόρ EV στο Pikes Peak [videos]

Το FF 91 πέταξε από την πρώτη θέση το Tesla Model S P90D, αλλά αν το αυτοκίνητο μπορεί να θεωρηθεί «EV παραγωγής» ελέγχεται.

O προαλειφόμενος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήρθε στη θρυλική ανάβαση του Colorado με το FF 91 και με ξεκάθαρες φιλοδοξίες: Να χτυπήσει το ρεκόρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έθεσε το 2016 το Tesla Model S P90D με χρόνο 11’ 48”.

Με τη Faraday Future να βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και με επείγουσα την ανάγκη για μετρητά, μια εντυπωσιακή κίνηση προκειμένου να πειστεί κάποιος να επενδύσει στο αυτοκίνητο θα ήταν σαφώς ένα ρεκόρ σε αγώνα.

Ένα τέτοιο λοιπόν σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στον κόσμο ακούγεται μια χαρά. Μπορεί να μην έχει την αίγλη ή τη μεγάλη διάρκεια ενός 24ωρου Le Mans για παράδειγμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο απαιτητικός από το αυτοκίνητο και τον οδηγό του. Με συνολικό μήκος 20 km που ξετυλίγονται σε 156 στροφές και σε υψομετρική διαφορά 1.440 m, οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή έχει να κάνει με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που είναι αναμενόμενες σε τέτοιο υψόμετρο, η απουσία προστατευτικής μπαριέρας και ο μόνιμος κίνδυνος να «ψωνίσεις» έναν γκρεμό οπότε και θα μετοικήσεις στας αιωνίους μονάς. Ένας λάθος χειρισμός ή μια τεχνική ανωμαλία μπορεί να σε οδηγήσουν πίσω στην αφετηρία πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο έκανες να φτάσεις εκεί πάνω.

Τα πάντα όμως λειτούργησαν κατ’ ευχή για τη Faraday Future και το FF 91 («εννέα ένα», όπως επιμένει η εταιρεία πως πρέπει να διαβάζεται) τερμάτισε σε ένα κομμάτι. Και ακόμα καλύτερα, το αυτοκίνητο κατάφερε να κτυπήσει το περυσινό ρεκόρ του Tesla κατά 20+ δευτερόλεπτα, σταματώντας το χρονόμετρο στα 11’ 25” 083.

Τεχνικά, το ρεκόρ δεν μπορεί να καταχωριστεί ως «ρεκόρ EV παραγωγής», καθώς το FF 91 είναι τέτοιο κατά μία πολύ διασταλτική έννοια του όρου «παραγωγής». Η Faraday Future επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι το αυτοκίνητο είναι «σχεδιασμένο για παραγωγή» και ότι χρησιμοποιεί «αντιπροσωπευτικά εξαρτήματα παραγωγής, λογισμικό και αεροδυναμικές εφαρμογές», αλλά αυτά τίθενται στην κρίση του καθενός από εμάς.

Την περασμένη χρονιά, το Tesla  βελτίωσε το ρεκόρ του κατά ένα ολόκληρο λεπτό, ενώ το FF 91 κατάφερε μόλις να το χτυπήσει κατά 20”. Δυστυχώς, το Model S P100D που υποτίθεται ότι θα ελάμβανε μέρος στο εφετινό Pikes Peak δεν εμφανίστηκε. Οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε 12 μήνες για να μάθουμε πόσο γρήγορα μπορεί να ανέβει το πιο ισχυρό Tesla στην κορυφή του Pikes Peak. Πάντως, όσο και γρήγορο να είναι, μην περιμένετε οι χρόνοι από εδώ και στο εξής να έχουν σημαντικές διαφορές. Ο στίβος του ανταγωνισμού γίνεται όλο και πιο επίπεδος με τα χρόνια, καθώς η τεχνολογική υστέρηση του ενός από τον άλλον γίνεται όλο και μικρότερη. Οπότε και η διαφορά πιθανότατα θα μετριέται σε λίγα δευτερόλεπτα, αν όχι μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο.

ΔΕΙΤΕ AKOMH 64.000 παραγγελίες σε 48 ώρες για το Faraday Future των 1.065 ίππων

Για την ώρα, ωστόσο, η Faraday Future πέτυχε το στόχο της. Τα 20” μπορεί να μην ακούγονται πολλά, ειδικά για το χρόνο που καβαλάει τα έντεκα λεπτά, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας. Εξάλλου, ο χρόνος για τα EV είναι πάντα καλύτερος από αυτόν οποιουδήποτε βενζινοκίνητου αυτοκινήτου έξω από την κατηγορία «Unlimited», οπότε το μέλλον είναι προφανώς ευοίωνο Pikes Peak για τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube