Νέο αυτόνομο ηλεκτρικό Faraday Future FF 91 με 1.050 ίππους [videos]

Νέο αυτόνομο ηλεκτρικό Faraday Future FF 91 με 1.050 ίππους [videos]

Το πολυδιαφημισμένο «αυτοκίνητο του μέλλοντος» παρουσιάστηκε (επιτέλους) σε μορφή πρωτοτύπου στην έκθεση CES του Las Vegas.

Μετά την απογοητευτική παρουσίαση ενός τρελού πρωτοτύπου στην περσινή CES, και μετά από 12 μήνες οργανωτικών προβλημάτων, οικονομικής κακοδιαχείρισης, καθυστερήσεων στην κατασκευή του εργοστασίου και αποχώρησης βασικών στελεχών της εταιρείας, η Faraday Future παρουσίασε τελικά ένα εντυπωσιακό, αυτόνομο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το FF 91 που παρουσιάστηκε στην Consumer Electronics Show 2017 είναι ένα πρωτότυπο του πρώτου μοντέλου παραγωγής που (υποτίθεται ότι) θα βγάλει η start-up εταιρεία.

Σύμφωνα με τη Faraday Future, το FF 91 παίρνει ενέργεια από μια μπαταρία 130 kWh (30% μεγαλύτερη από του κορυφαίου Tesla) και κινείται με τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για κάθε τροχό. Συνολικά, τα μοτέρ αποδίδουν 1.050 ίππους και 183,5 kgm ροπής, που επιταχύνουν το αυτοκίνητο από στάση μέχρι τα 60 mph (96 km/h) σε 2,39”. Επιπλέον, το FF 91 έχει μια επίσημα (από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ΕΡΑ) εκτιμώμενη αυτονομία 608 km.

Πάλι σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η διάταξη των 4 ηλεκτροκινητήρων επιτρέπει τη μεταφορά ροπής (torque vectoring) από τροχό σε τροχό σε πραγματικό χρόνο για «ευέλικτο στρίψιμο» και ασφάλεια. Η μπαταρία, που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την LG Chem, μπορεί να φορτιστεί στο 50% σε 4,5 ώρες με τον παρεχόμενο οικιακό φορτιστή των 240V.

Όπως αναμενόταν, το FF 91 υποστηρίζει την αυτόνομη οδήγηση, αλλά η εταιρεία δεν ανακοινώνει σε ποιο επίπεδο αυτονομίας. Ανακοινώνεται ότι έχει 13 ραντάρ μεγάλης και μικρής εμβέλειας, 10 κάμερες υψηλής ευκρίνειας, 12 αισθητήρες υπερήχων κι ένα ανασυρόμενο τρισδιάστατο lidar στο καπό. Αυτός ο εξοπλισμός του επιτρέπει να παρκάρει μόνο του μέσω του ειδικού προγράμματος Driverless Valet.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην εξωτερική σχεδίαση, που η FF λέει ότι «είχε ως κίνητρο την αεροδυναμική». Ο συντελεστής οπισθέλκουσας Cd δίνεται ως 0,25, μια εντυπωσιακή τιμή για μοντέλο «παραγωγής».

Ο δεύτερος στόχος της σχεδίασης ήταν η μεγιστοποίηση του εσωτερικού χώρου. Δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα εικόνες του εσωτερικού, που δεν έχει ολοκληρωθεί. Η FF λέει πάντως ότι προσφέρει κορυφαίους χώρους και τα πίσω καθίσματα μπορούν να ανακλιθούν έως και 60 μοίρες (πολύ περισσότερο από τις 43 μοίρες των Mercedes-Maybach).

Παρότι το μοντέλο που παρουσιάστηκε στη CES δεν είναι στην τελική μορφή παραγωγής, εντούτοις έχει ήδη ανοίξει το βιβλίο παραγγελιών στο site της εταιρείας, ζητώντας μια προκαταβολή 5.000 δολαρίων, με δυνατότητα επιστροφής. Τα πρώτα 300 FF 91 θα είναι στην έκδοση περιορισμένης παραγωγής Alliance Edition. Ένα μέρος των εσόδων από τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα θα δοθεί ως δωρεά σε περιβαλλοντικό οργανισμό.

Δείτε τώρα το video της παρουσίασης του FF 91 από τη Faraday Future, αλλά και ένα δεύτερο video όπου το πρωτότυπο δοκιμών του FF 91 κάνει κόντρες με τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα κάθε είδους – και κερδίζει (χωρίς επίσημους μάρτυρες όμως) σημειώνοντας και το νέο ρεκόρ 0-60 mph σε 2,39”.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube