Renault 8 1962-1973 [video]

Renault 8 1962-1973 [video]

Στενά συνδεδεμένο με το Dauphine, το R8 έδειχνε πιο μοντέρνο και η τετράγωνη σιλουέτα του πιο μέσα στην εποχή, υποστηρίζοντας επιτυχημένα το ρόλο του ως οικογενειακού.

Το 1960, η Renault έγινε ο κορυφαίος από πλευράς πωλήσεων Γάλλος κατασκευαστής και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. Όμως κάθε άλλο παρά η γαλήνη βασίλευε στην Billancourt. Οι πωλήσεις του Dauphine έβαιναν ασθμαίνουσες, εμπρός σε μια νέα οικογένεια κόμπακτ οικογενειακών αυτοκινήτων, πιο μοντέρνων και με περισσότερους χώρους.

Για να απαντήσει άμεσα στις όλο και υψηλότερες απαιτήσεις της πελατείας, η Régie επιτάχυνε το πρότζεκτ «Super Dauphine». Μια μικρή μπερλίνα, πάντα με το μοτέρ πίσω, αλλά πιο ευρύχωρη και με σαφώς πιο τολμηρό στιλ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Renault 16 1965-1980 [videos]

Για να δηλώσει την προσωπικότητά της, το νέο μοντέλο φόρεσε μια τετράγωνη καροσερί με αδρές γραμμές και ορθές γωνίες. Μια μόδα που είχαν εισάγει πρόσφατα οι Τορινέζοι στιλίστες από τη διπλανή Ιταλία, αλλά και με μια σχεδόν τέλεια συμμετρία μεταξύ του εμπρός και του πίσω όγκου.



Διασωσμένο από την κοινοτοπία χάρη σε ντροπαλές λεπτομέρειες όπως ο έκκεντρα τοποθετημένος «ρόμβος» της Renault και η κεντρική πτύχωση στο εμπρός καπό, το R8 δεν συγκαταλεγόταν στις αισθητικές επιτυχίες της εποχής αλλά δεν προκαλούσε και αντιαισθητικό σοκ.

Η σιλουέτα του όμως το καθιστούσε ακόμα πιο φιλόξενο απ’ ό,τι έδειχνε εξωτερικά. Προσφέροντας δε μεγαλύτερο πλάτος και σαφώς πιο ευρύχωρο πορτμπαγκάζ, έσβηνε τις δύο κύριες μομφές που προσήπταν στο Dauphine. Σε πείσμα λοιπόν της κόμπακτ εμφάνισής του, το R8 προσέφερε τέσσερις πραγματικές θέσεις με πολύ μαλακά καθίσματα.

Πάνω απ’ όλα λειτουργικό, το ταμπλό της κορυφαίας έκδοσης Major ήταν πιο κολακευτικό σε εμφάνιση από αυτό της βασικής, με δύο μικρά στρογγυλά καντράν πάνω σε επιφάνεια απομίμησης ξύλου που διέτρεχε όλο τη μετώπη, όπως ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.



Συντηρητικά νεωτερικό
Συντηρητικό στην αρχιτεκτονική του και με το μοτέρ πίσω, το Renault 8 ήταν ταυτόχρονα νεωτερικό με τα τέσσερα δισκόφρενα (παγκόσμια πρώτη στην κατηγορία), την ανάρτηση με τους τέσσερις ανεξάρτητους τροχούς και το μοτέρ των 956 cc με πέντε κουζινέτα βάσης για το στροφαλοφόρο. Ένα μοτέρ που θα βλέπαμε αργότερα και κάτω από το καπό του Floride S.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Renault 8 Gordini 1964-1970 [video]

Το 4κύλινδρο σύνολο ήταν η πρώτη γενιά του μοτέρ «Cléon-fonte» (Cléon για το εργοστάσιο παραγωγής) με έτος γέννησης το 1962. Τριάντα χρόνια αργότερα θα το βρίσκαμε κάτω από το καπό της πρώτης γενιάς του Twingo. To μοτέρ αργότερα θα ανέβαινε στα 1.100 cc, με ελάχιστη ισχύ παραπάνω, αλλά σαφώς πιο ελαστικό για να μετακομίσει κάτω από το καπό του κορυφαίου της γκάμας Renault 8 Major, παρέα όπως είπαμε με πιο κολακευτική παρουσία.



Έσχατος εκπρόσωπος της αγαπημένης πρακτικής της Renault «όλα πίσω», το R8 επεδείκνυε ένα ιδιαίτερα τυποποιημένο πισωκίνητο ταμπεραμέντο. Με συνετή οδήγηση παρέμενε πειθήνιο, αλλά γρήγορα γινόταν παιχνιδιάρικο σε πιο πιεσμένο ρυθμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Renault 5 1972-1979 [video]

Από το 1965 όμως απέναντι στην άφιξη του μοντέρνου Peugeot 204 με το αλουμινένιο μοτέρ και της εμπρός κίνηση, το Renault 8 φαινόταν ξαφνικά παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο στον οικογενειακό προσανατολισμό του. Θα διατηρείτο πάντως στους καταλόγους μέχρι το 1973, κατακτώντας μια νέα πελατεία νέων οδηγών.

Το R8 με μια ματιά
Κινητήρας 4κύλινδρος σε σειρά
Χωρητικότητα 956 και 1.108 cc
Ισχύς 39 έως 53 PS
Τελική ταχύτητα 125 έως 140 km/h
Παραγωγή 1.329.372 αυτοκίνητα (1962-1973)
Τιμή σήμερα  €6.500 (εξαιρετική κατάσταση)

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube