To VW I.D. R Pikes Peak στην πίστα [video]

To VW I.D. R Pikes Peak στην πίστα [video]

Δεν ακούγεται, αλλά δείχνει εντυπωσιακά… τρομακτικό το αυτοκίνητο της Volkswagen για το Pikes Peak.

Η Volkswagen έχει σοβαρές βλέψεις για το φετινό Pikes Peak, στο οποίο θα συμμετάσχει με ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο, καθώς λανσάρει επικοινωνιακά τη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων I.D.

Το I.D. R Pikes Peak δείχνει επιβλητικό στο γυμνό ανθρακονημάτινο μανδύα του, με ένα ιδιαίτερα επιθετικο αεροδυναμικό πακέτο. Έχει δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 680 ίππων, με ροπή 66,3 kgm για 1.100 kg βάρος. Η επιτάχυνση 0-100 km/h είναι μόλις 2,25”. Το καλό με την ηλεκτροκίνηση είναι πως το αυτοκίνητο αποδίδει το ίδιο ακόμη και στο πολύ υψηλό υψόμετρο των 4.300 m που φτάνει η θρυλική ανάβαση των 20 km. Γιατί οι θερμικοί κινητήρες τούρμπο εκεί ψηλά χάνουν σημαντικό μέρος της ισχύος τους λόγω του πιο «λεπτού» (χαμηλότερης περιεκτικότητας σε οξυγόνο) αέρα. Το αυτοκίνητα θα οδηγήσει ο πρώην οδηγός της Porsche στο Le Mans, Romain Dumas. Στόχος της VW είναι να καταρρίψει το ρεκόρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή να πετύχει επίδοση κάτω από τα 8’57”118.

Βλέποντας ένα τόσο… ψαρωτικό αγωνιστικό στην πίστα περιμένει κανείς και το ανάλογο soundtrack. Μάταια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού μιλάμε για ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ονομασία I.D. R του πρωτοτύπου της VW είναι συνδυασμός της ηλεκτρικής φίρμας της, E-Tech I.D., και του R από το αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας. Η συμμετοχή στο Pikes Peak σηματοδοτεί την επιστροφή του εργοστασίου της VW σε μεγάλο διεθνή αγώνα, για πρώτη φορά αφότου αποσύρθηκε από το WRC στο τέλος του 2016. Επίσης, υπογραμμίζει την είσοδο της εταιρείας στους αγώνες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η τεχνολογία που αναπτύχθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φημολογούμενο αγωνιστικό της για το World Rallycross, όταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνει ηλεκτρικό το 2020.

Ο στόχος της Volkswagen Motorsport, στη θρυλική ανάβαση που θα γίνει φέτος στις 24 Ιουνίου, είναι το υφιστάμενο ρεκόρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Rhys Millen. Ο Nεοζηλανδός είχε ανέβει τη «διαδρομή προς τα σύννεφα» των 20 km σε 8’ 57” 118, το 2016, οδηγώντας το ηλεκτρικό πρωτότυπο eO PP100 που έφτιαξε η ειδικευμένη εταιρεία Drive [καμία σχέση] από τη Λετονία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube