Γαζώνει το FIAT 126 με μοτέρ Subaru [videos]

Γαζώνει το FIAT 126 με μοτέρ Subaru [videos]

Στην Πολωνία, η βελτιώτρια εταιρεία JDM Serwis θεώρησε ότι μια τέτοια μετατροπή θα είναι περίπου σαν μια εκδίκηση-κρύο πιάτο για την αναιμική παρουσία του FIAT 126 στα νιάτα του.

FIAT 126 Subaru engine by JDM serwis

Όταν βλέπουμε μοντέλα, ξεχασμένα πια από τον θεό, να ξαναζούν μέσα από μια βελτίωση ή έστω ένα restomod, μας είναι πολύ ευχάριστο. Έστω κι αν κάποιοι πουρίστες, αρχίζουν το εξάψαλμο για «βέβηλους», «βδελύγματα» της αυτοκινητικής ιστορίας και κουλτούρας. Εάν δε πρόκειται για σύμβολα μιας ιταλικής εμπορικής ανθοφορίας, όπως είναι αυτό το FIAT 126 που δημιούργησε ο Πολωνός βελτιωτής JDM Serwis, ακόμα καλύτερα. 

Το εμβληματικό FIAT 126 που βλέπετε συνδυάζεται με έναν υπέροχο πρωτότυπο κινητήρα μπόξερ της Subaru.

Βέβαια, η βελτίωση δεν σταμάτησε στην τοποθέτηση ενός μοτέρ -που φυσικά από μόνη της δεν ήταν απλή υπόθεση.

Για να μεταμορφώσει το FIAT 126 σε «αγωνιστικό» αυτοκίνητο, ο Πολωνός φίλος μας άδειασε κυριολεκτικά το αυτοκίνητο για να κάνει χώρο για τον επίπεδο κινητήρα Subaru EJ22. Τον ίδιο με αυτόν που φορούσαν τα Impreza και τα Legacy της δεκαετίας του ’90. Η πολλαπλή εξαγωγής ήρθε δανεική από Impreza STi του ’00, το ιντερκούλερ από WRX και τα μπεκ από Impreza-G. Τέλος, ένα κιτ τούρμπο από Subaru Forester S-Turbo ολοκλήρωσε το όλο θέμα.

Τώρα, τα παρακάτω κομμάτια που επέλεξε ο JDM Serwis ήταν πράγματι ετερόκλητα. Έτσι το 5άρι χειροκίνητο σασμάν προήλθε από Škoda 130, το σύστημα φρένων από FIAT Seicento, για αμορτισέρ επελέγησαν Bilstein B6 και οι 13άρες ζάντες από την πρώτη 3άρα BMW, την Ε21.

FIAT 126 Subaru engine by JDM serwis

Προσώρας, όπως παραδέχεται η η JDM Serwis, το πρότζεκτ είναι ολοκληρωμένο κατά 98%. Ο Πολωνός tuner βρίσκεται στη φάση προσαρμογής των τελευταίων στοιχείων που αφορούν την ECU του FIAT 126 και θα ξεκινήσει οσονούπω τις πρώτες δοκιμές στον δρόμο.

FIAT 126 Subaru engine by JDM serwis

Κι αν δεν θυμόσαστε τι εστί FIAT 126, αφήστε μας να σας το θυμίσουμε. Το μίνι της FIAT ήρθε για να αντικαταστήσει το FIAT Nuova 500, του οποίου οι πωλήσεις από το 1969 ξεκίνησαν να κάμπτονται σοβαρά. «Η φόρμουλα που κερδίζει δεν αλλάζει», σκέφτηκε η FIAT για τον αντικαταστάτη του. Έτσι, παρότι η εμπρός κίνηση είχε εξελιχτεί στην κερδοφόρα φόρμουλα για τη βιομηχανία του αυτοκινήτου, το νέο FIAT 126 διατήρησε τη συνταγή του 500: Όλα πίσω!

Το νέο μοντέλο έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στο Salone di Torino το 1972. Το νέο μίνι της FIAT εγκατέλειψε τις κούρμπες του Nuova 500 για μια φόρμα πιο κοντά σε αυτή του κύβου, κυρίαρχη σχεδιαστική μόδα εξάλλου για την εποχή. Έτσι, με σιλουέτα γωνιώδη και κόμπακτ, κωνική ουρά και τετράγωνα φανάρια που το έκαναν να μοιάζει με το «μικρό» αδέρφι του, το FIAT 127, ντεμπουτάρισε στην αγορά ένα χρόνο αργότερα. 

FIAT 126

Το FIAT 126, παρότι χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα και τις λιλιπούτειες διαστάσεις του Nuova 500 (τρία μέτρα μήκος και 1,3 m σε ύψος), βελτιώθηκε δραστικά σε χώρους (η απόσταση της θέσης του οδηγού από το τιμόνι κέρδισε 13 πόντους) και σε ορατότητα χάρη στις μεγαλύτερες γυάλινες επιφάνειες, παραμένοντας όμως το μικρότερο αυτοκίνητο της αγοράς.

Το 126 έκανε επίσης άλμα και στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στις επιδόσεις, ανεβάζοντας τη χωρητικότητα του πάντα δικύλινδρου και αερόψυκτου μοτέρ του 500 από τα 499 στα 594 κυβικά. Ο κινητήρας πλέον απέδιδε μέγιστη ισχύ 23 έναντι των 18 PS, πέντε παραπάνω άλογα που διασφάλιζαν 10 km/h μεγαλύτερη τελική από το Nuova 500, καθώς και μια μικρή βελτίωση σε επιταχύνσεις και ρεπρίζ. 

FIAT 126

Μικρή αναβάθμιση υπέστησαν και τα φρένα, αλλά και η άνεση των αναρτήσεων που προέρχονταν αυτούσιες επίσης από το 500. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ κάτω από τα καθίσματα αύξησε ελαφρά τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ και το πιο κεκλιμένο παρμπρίζ βελτίωσε την αεροδυναμική, κατ’ επέκταση την κατανάλωση. 

Στη αρχή της καριέρας του, το 126 πάντως τρόμαζε να επιβληθεί στο 500R, την τελευταία έκδοση του Nuova 500. Επετύγχανε εντούτοις «ταχύτητα κρουαζιέρας», έβγαινε σε πολλές εξατομικευμένες εκδόσεις και δυνάμωσε κατά ένα άλογο το 1977 με μοτέρ 652 cc, φτάνοντας τα 24 άλογα.

FIAT 126

Σχετικά ακριβές και ζωντανό στους χειρισμούς στον δρόμο, μπορούσες σχεδόν να βάλεις το FIAT 126 στην τσέπη σου, καθιστώντας το ιδανικό για την πόλη. Αν και οι μακρινές διαδρομές δεν το τρόμαζαν, ωστόσο το πρόδιδαν η αναιμική ισχύς και η μέτρια άνεση.  Η καμπίνα, ρουστίκ και απογυμνωμένη στα πρώτα μοντέλα, θα γινόταν πιο φιλόξενη με το πέρασμα των χρόνων και με πιο μοντέρνα χειριστήρια.

Από το 1973, όταν η παραγωγή του ξεκίνησε στην Πολωνία κατόπιν αδείας της τορινέζικης εταιρείας, ήταν που το FIAT 126 καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου. Σε αυτή τη χώρα που δίψαγε για αυτοκίνητο, η παραγωγή έφτασε να είναι τριπλάσια από αυτή της Ιταλίας.

FIAT 126

Το FIAT 126 παρέμεινε στους καταλόγους της ιταλικής μέχρι το 2000, οπότε και σταμάτησε η παραγωγή του ύστερα από σχεδόν 4,7 εκατ. κομμάτια. Μια καριέρα 28 ετών που δεν είναι και μικρό πράγμα για έναν «αντικαταστάτη».

Το αντίγραφο που δημιούργησε η JDM Serwis έρχεται να βγάλει τη γλώσσα για την κακή απόδοση του πρωτότυπου FIAT 126, και θα εμφανιστεί σε αγώνες ντράγκστερ για να προσπεράσει πολύ πιο «εμβληματικά» αυτοκίνητα, αντιστοίχων μετατροπών.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube