Τούνελ: Τι κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς ή βλάβης; [videos]

Τούνελ: Τι κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς ή βλάβης; [videos]

Κανείς δεν επιθυμεί να πάθει βλάβη το αυτοκίνητό του, αλλά υπάρχουν μέρη που μια τέτοια κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα σε επικίνδυνη. Για παράδειγμα, οι σήραγγες. Και αυτά είναι καλά αντανακλαστικά σε μια τέτοια κατάσταση.

Εσείς τι νομίζετε;  Έχετε τα απαραίτητα καλά αντανακλαστικά στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε μια έκτακτη κατάσταση μέσα σε μια σήραγγα; Ίσως να έχετε ήδη υποβάλει στο εαυτό σας την ερώτηση διερχόμενοι από ένα τούνελ, όπου οποιαδήποτε έκρυθμη κατάσταση δημιουργεί συν τοις άλλοις και μεγάλο στρες.

Στη Γαλλία, ύστερα από την ανατροφοδότηση που έλαβαν οι αρχές, διαπιστώνοντας την κατά πλειονότητα κακή συμπεριφορά των οδηγών, η Οδική Ασφάλεια και το υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησαν μια καμπάνια πάνω στο αντικείμενο, με τρία video. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε τη γλώσσα, η σχηματική απεικόνιση μας δίνει ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συμβουλές, ειδικά αυτές τις λίγες ημέρες που απέμειναν πριν από τη μαζική θερινή απόδραση.

Υπό κανονικές συνθήκες, είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη σηματοδότηση πριν και μέσα στη σήραγγα. Σεβόμαστε τις αποστάσεις ασφαλείας: Τα μικρά μπλε φώτα χρησιμεύουν ως ορόσημα. Βρίσκουμε την ευκαιρία να δούμε ποιοι είναι οι κόμβοι ασφαλείας (με πορτοκαλί), όπου υπάρχει πυροσβεστήρας και τερματικός σταθμός για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι έξοδοι έκτακτης ανάγκης (με πράσινο). Τα βέλη δείχνουν την πλησιέστερη έξοδο.

Σε περίπτωση βλάβης, ενεργοποιούμε τα «αλάρμ», σταθμεύουμε όσο το δυνατόν πιο δεξιά και σβήνουμε τον κινητήρα. Φορούμε το κίτρινο γιλέκο, το οποίο πρέπει πάντα να είναι σε βολική θέση μέσα στην καμπίνα. Βγαίνουμε προσεκτικά μαζί με τους επιβάτες μας και βάζουμε το τρίγωνο σε ικανή απόσταση από το αυτοκίνητό μας αν δεν μπορούμε να σταθμεύσουμε σε μια από τις ειδικές εσοχές. Περπατούμε προς μια τέτοια, παραμένοντας στο πεζοδρόμιο, όπου εκεί χρησιμοποιούμε το τερματικό κλήσης έκτακτης ανάγκης, που θα επιτρέψει να μας εντοπίσουν.

Σπάνια, αλλά ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση η φωτιά. Αν δημιουργείται καπνός, οι ειδικοί συνιστούν να συνεχίσουμε να οδηγούμε προς στην έξοδο, αν βρίσκεται κοντά. Διαφορετικά, σταθμεύουμε με τις ίδιες οδηγίες, όπως παραπάνω. Εάν υπάρχει διαθέσιμος πυροσβεστήρας, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε.

Πρέπει να καλέσουμε τον τηλεφωνητή, χρησιμοποιώντας το τερματικό κλήσης έκτακτης ανάγκης, για να μας δώσει τις οδηγίες και την εντολή για εκκένωση. Γι’ αυτό, χρειάζεται να φτάσουμε στην πλησιέστερη έξοδο κινδύνου, ακολουθώντας τα πράσινα βέλη, προκειμένου θα οδηγηθούμε στο σημείο συγκέντρωσης. Δεν επιστρέφουμε επ’ ουδενί στο αυτοκίνητό μας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube