Tesla: Πλέον, πιο «made in China» από «made in USA»

Tesla: Πλέον, πιο «made in China» από «made in USA»

Η παραγωγή της Tesla για την παγκόσμια αγορά γινόταν μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό στο εργοστάσιο των ΗΠΑ. Όμως, αυτό δεν ισχύει πλέον. Το κινεζικό εργοστάσιό της εξελίχτηκε στον κύριο κόμβο εξαγωγής.

Tesla Ghina Gigafactory

Τα πρόσφατα στοιχεία για τις παραδόσεις της Tesla στην Κίνα στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα. Η καλιφορνέζικη φίρμα ενώ αύξησε δραστικά το μερίδιό της τον Μάρτιο πουλώντας σχεδόν 35.000 μονάδες, στη συνέχεια κατέρρευσε σε λιγότερες από 15.000 μονάδες τον Απρίλιο. Τον Ιούνιο, διόρθωσε τη θέση της με λίγο πάνω από 25.000 αυτοκίνητα, για να καταρρεύσει και πάλι τον Ιούλιο με λιγότερες από 9.000 μονάδες.

Σε αντίθεση λοιπόν με άλλους μεγάλους παίκτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα (BYD, General Motors, SAIC...), η Tesla δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσει τις ταξινομήσεις της στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου όσον αφορά την κινητικότητα χωρίς εκπομπές.

Tesla Europe Gigafactory
To Gigafactory της Tesla κοντά στο Βερολίνο δεν έχει μπει ακόμη σε λειτουργία. Το εργοστάσιο θα απασχολεί 10.000 εργαζομένους και έχει ετήσιο στόχο παραγωγής 500.000 Model 3 και Model Y, αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η Bild Zeitung.


Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό το σκαμπανέβασμα και μάλιστα είναι αρκετά απλή. Νωρίτερα μέσα στο 2021, η Tesla ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο της Σαγκάης έγινε ο επίσημος εξαγωγικός «κόμβος» της εταιρείας για την παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, μέρος των Tesla που παραδίδονται στην Ευρώπη προέρχεται από την Κίνα, εν αναμονή του ευρωπαϊκού Gigafactory που προσώρας δεν είναι λειτουργικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Tesla Model 3 Long Range [video]

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος των Tesla που παραδόθηκαν στις αγορές όλου του κόσμου προέρχονται από το κινέζικο εργοστάσιο και το μικρότερο από το αμερικανικό. Βέβαια το ερώτημα παραμένει: Οι πωλήσεις της Tesla ασθμαίνουν στην Κίνα; Προς το παρόν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε, καθώς είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα αποτελέσματα για τον Σεπτέμβριο. Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προορίζονταν σε μεγάλο βαθμό για εξαγωγή.

Tesla Gigafactory 3
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Tesla κατασκευάζει πλέον το μικρότερο μέρος της εξαγώγιμης παραγωγής της.


Εάν οι παραδόσεις της Tesla αποδειχτούν απογοητευτικές τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, οι αναλυτές της αγοράς θα αρχίσουν να αναρωτιούνται ποια είναι η προοπτική της αμερικανικής εταιρείας. Ακόμη κι αν χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι ο Καλιφορνέζος κατασκευαστής μόλις λανσάρισε την έκδοση Standard Range του Model Y στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube