25 χρόνια υβριδικής τεχνολογίας Toyota [video]

25 χρόνια υβριδικής τεχνολογίας Toyota [video]

Για την Toyota το Prius αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό μίας εποχής που έμελλε να μετασχηματίσει την εικόνα του αυτοκινήτου. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, συνεχίζει την προσπάθειά της για έναν κόσμο με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με το video που ακολουθεί, τα πάντα ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου του 1997, τη μέρα που παρουσιάστηκε το Toyota Prius. Αυτή ήταν η στιγμή που η εταιρία ξεκίνησε να κινείται προς τα μπροστά, σε ένα μέλλον πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον. Και όσο για το ταξίδι, η ιαπωνική εταιρία, αν μη τι άλλο, έχει να επιδείξει έργο στην ηλεκτροκίνηση.

Ανατρέχοντας λίγο στο παρελθόν, εκείνη η πρώτη γενιά του Toyota Prius (NHW10) αναδείχτηκε μεν αυτοκίνητο της χρονιάς για την Ιαπωνία, αλλά δεν έφυγε ποτέ εκτός νησιού. Η διάθεσή του περιορίστηκε αποκλειστικά στην Ιαπωνική αγορά.

Μέχρι που τρία χρόνια μετά, το 2000, παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά (NHW11) οπού έστω και σε περιορισμένους αριθμούς στάλθηκε σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία. Η απόλυτη κυριαρχία των θερμικών συνόλων, κάπου εκεί, άρχισε να κλονίζεται.

Toyota Prius

Φυσικά, στα χρόνια που ακολούθησαν ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές άρχισαν να μιμούνται το παράδειγμα της Toyota. Αρχικά δειλά, όπως η Honda με το Insight και κατόπιν σε έναν έντονα επιταχυνόμενο ρυθμό, οδηγούμενο κυρίως από τις προδιαγραφές ρύπων και την ανάγκη για λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Σήμερα η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που διατίθενται στην αγορά διαθέτουν κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης. Από ένα βασικό 48V κύκλωμα έως τα πλέον εξελιγμένα plug-in hybrid που μπορούν να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικά.

Όσο για την Toyota, έχει φροντίσει ώστε να εξελίξει τη γκάμα της καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες. Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους έχει επενδύσει αφορούν τα πλήρως υβριδικά, τα plug-in hybrid, τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα ηλεκτρικά που παράγουν την ενέργειά τους από το υδρογόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κυψελών καυσίμου. Όλα αυτά σε μία πορεία που μετράει ήδη 25 χρόνια.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube