Κυλινδρικά κελιά της CATL για την BMW από το 2025

Κυλινδρικά κελιά της CATL για την BMW από το 2025

Η CATL, ο κινεζικός γίγαντας των μπαταριών, αναμένεται να προμηθεύσει την BMW με κυλινδρικά κελιά από το 2025, προκειμένου να μειώσει η γερμανική φίρμα το κόστος στα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της.

BMW Neue Klasse

Η CATL προμηθεύει με μπαταρίες την BMW εδώ και μια δεκαετία. Η συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων αναμένεται να ενταθεί από το 2025 με την προμήθεια κυλινδρικών κελιών μπαταρίας. Τεχνολογία που τις καθιστά λιγότερο δαπανηρές από τις υφιστάμενα πρισματικά κελιά, αντισταθμίζοντας έτσι την αύξηση της τιμής τους εξ αιτίας της αύξησης στις πρώτες ύλες.

Τα κυλινδρικά κελιά θα είναι 30% φθηνότερα από τον τύπο των στοιχείων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Μια εξοικονόμηση που συνδέεται με τη μικρότερη απαιτούμενη ποσότητα σε πρώτες ύλες, όπως το λίθιο και το νικέλιο. Μέταλλα που έχουν τεράστια επίδραση στην αύξηση του κόστους των μπαταριών, γνωρίζοντας ότι τα κελιά τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της τιμής μιας πλήρους μπαταρίας.

BMW

Από το 2025 λοιπόν, η CATL θα προμηθεύει την BMW με κυλινδρικά κελιά για τα νέα μοντέλα της αρχιτεκτονικής «Neue Klasse», πλατφόρμα που θα εγκαινιαστεί επίσης το 2025. Επιπλέον, αυτά τα κελιά θα μπορούσαν να παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2026 σε ένα νέο εργοστάσιο που θα φτιαχτεί ειδικά για την περίπτωση. 

Στη συνέχεια, η BMW θα ακολουθήσει την τάση που εισήγαγε η Tesla, η οποία χρησιμοποιεί ήδη κυλινδρικά κελιά 2170. Η καλιφορνέζικη κατασκευάστρια εταιρεία σταδιακά θα μεταβεί στα νέα κελιά 4680 που αποθηκεύουν πέντε φορές περισσότερη ενέργεια και επιτρέπουν την απλοποίηση της σύστασης των μπαταριών.

BMW, CATL battery plant

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube